Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

Geplaatst door

Niets is fijner dan een aangenaam, warm huis. Steeds meer mensen kiezen dan ook voor vloerverwarming. Met vloerverwarming gaat het comfort omhoog. Je hebt altijd warme voeten, geen koude hoeken in huis én geen radiatoren meer aan de muur. Ben jij aan het overwegen om vloerverwarming te plaatsen? In dit artikel zet ik vijf belangrijke voordelen van vloerverwarming op een rijtje!

voordelen van vloerverwarming

1. Voordelen van vloerverwarming: comfort staat voorop

Vloerverwarming zorgt voor een comfortabele warmte waarbij de gehele ruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Dit in tegenstelling tot radiatoren die slechts plaatselijk warmte afgeven. Je merkt duidelijk dat hoe verder je van de radiator bent, hoe minder warm het wordt. Nog een nadeel van radiatoren is dat de vloer koud blijft, terwijl je met vloerverwarming altijd warme voeten hebt. In de herfst en winter is dit echt heerlijk!

2. Minder stof met vloerverwarming

Heb je ook al gemerkt dat je in de winter veel meer last hebt van stof in huis dan in de zomer? De reden hiervan is dat de verwarming dan vaker aanstaat. De radiator brengt namelijk een heleboel stof met zich mee. Met vloerverwarming heb je minder last van luchtbewegingen. Dit heeft als voordeel dat er minder stof verplaatst wordt, doordat er geen stof meer in en achter de radiator kan kruipen. Een belangrijk voordeel voor wie last heeft van allergieën of voor wie een hekel heeft aan dagelijks stofzuigen. 

3. Het is onzichtbaar

Voor de meeste mensen zijn radiatoren een noodzakelijk kwaad. Je hebt ze nodig voor het verwarmen van je huis, maar echt mooi zijn ze niet. Dat brengt me meteen bij het volgende voordeel van vloerverwarming. Vloerverwarming wordt volledig onzichtbaar onder de vloer verwerkt. Bij het inrichten van de kamer hoef je dus geen rekening te houden met lelijke radiatoren. Bovendien heb je meer muren vrij om bijvoorbeeld kasten tegen te plaatsen. Droom je van ramen van vloer tot plafond? Met vloerverwarming kan je droom werkelijkheid worden want je hebt geen last meer van obstakels.

vloerverwarming

4. Minder energie nodig

Met vloerverwarming kan je flink wat geld besparen op je energierekening. Dit type verwarming verbruikt zo’n twintig procent minder energie dan radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig. Dankzij de gelijkmatige warmteverdeling die vertrekt vanaf de grond, bereik je sneller een comfortgevoel. Hierdoor kan je de thermostaat twee graden lager zetten om hetzelfde comfort te krijgen als radiatorverwarming. 

5. Veel toepassingen mogelijk

Vandaag de dag kan je vloerverwarming toepassen onder veel soorten vloeren. Zelfs houten parket en tapijt hoeven hierbij niet uitgesloten te worden. Om teleurstelling te voorkomen, informeer je best bij de installateur vloerverwarming. Hij kan je vertellen wat de mogelijkheden zijn. Als je helemaal zeker wilt zijn van een probleemloze toepassing, kies dan voor pvc vloertegels of keramische vloertegels. Deze laatste zijn nu ook verkrijgbaar als houtlook tegels. Hiermee haal je vrij goedkoop een onderhoudsvriendelijke, krasvrije en vuilafstotende vloer in huis met de warme uitstraling van hout. En die warme sfeer krijg je natuurlijk nog meer door de warme vloer onder je voeten!

Lees ook: Deze 3 vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming

Zo, dit zijn vijf belangrijke voordelen van vloerverwarming. De kosten van vloerverwarming hangen af van het benodigd vermogen en de oppervlakte. Je kunt vloerverwarming laten plaatsen, maar zelf vloerverwarming plaatsen is ook mogelijk. Indien je voor het laatste kiest, kan je alvast flink besparen op de werkuren van de installateur. Hier tegenover staat wel dat je een beetje handig moet zijn en geen bang hebt om de handen uit de mouwen te steken. 

Veel liefs,
Vanessa xxx