Je kind meer laten bewegen: 5 leuke manieren

Geplaatst door

Hoe kan ik mijn kind meer laten bewegen? Dit is een vraag die veel ouders zich stellen. Vandaag de dag zijn de televisie, tablet en computer niet meer weg te denken. Echter is het niet zo gezond om je kind de hele dag naar beeldschermen te laten kijken. Op die manier heeft je kind weinig lichaamsbeweging terwijl dat net heel belangrijk is. In dit artikel deel ik vijf leuke manieren om je kind meer te laten bewegen. Misschien kan je er wel een interessante tip uithalen voor jouw dochter of zoon!

kind meer laten bewegen

1. Je kind meer laten bewegen: ga naar buiten

Een eerste tip om je kind meer te laten bewegen is door samen naar buiten te gaan. Natuurlijk moet het weer een beetje meezitten, maar een goede regenjas en regenlaarzen doen al veel! Breng een bezoekje aan de speeltuin waar je dochter of zoon volop kan lopen, springen en klimmen. Ook een wandeling in het bos is een goede vorm van lichaamsbeweging. In de herfst zal je kind het geweldig vinden om blaadjes, kastanjes en eikels te rapen. Heb je een tuin? Speel dan tikkertje in je eigen tuin en zorg voor actief speelgoed zoals een bal of kinderfiets. Wat ook ontzettend leuk is: een rechthoekige trampoline waarop je kind urenlang kan springen. Plezier gegarandeerd!

2. Ga zoveel mogelijk te voet

Mijn tweede tip sluit een beetje aan bij de vorige. Indien het mogelijk is, laat de kinderwagen of auto dan eens vaker staan en ga zoveel mogelijk te voet. Door bijvoorbeeld samen naar school of de bakker te wandelen, kan je je kind meer laten bewegen. Je kunt de auto ook een beetje verder parkeren zodat je kind toch een kleine wandeling maakt. Handig meegenomen is dat jij als ouder zo ook meer stappen zet. Lichaamsbeweging is immers belangrijk voor jong en oud!

3. Beperk de schermtijd van je kind

Tegenwoordig zijn de televisie, tablet en computer niet meer weg te denken. Hoe verleidelijk het soms ook is, probeer je kind niet de hele dag naar beeldschermen te laten kijken. Zorg voor een goede afwisseling tussen beeldschermen en spelen. Als je kind toch vaker voor de televisie belandt dan je zou willen, geef dan de voorkeur aan kinderseries die je kind aanmoedigen om mee te dansen en te springen. Hierdoor kan je je kind meer laten bewegen dan wanneer het alleen naar passieve tekenfilms kijkt.

4. Zoek een leuke kindersport

Houd je kind heel erg van dansen, turnen, zwemmen of voetbal? Dan is het zonde om er niets mee te doen! Informeer eens bij de sportclubs in de buurt of je je kind kan inschrijven. Een sportieve hobby is niet alleen goed om je kind meer te laten bewegen, hij of zij leert hierdoor ook vriendjes en vriendinnetjes maken. Dit maakt bewegen natuurlijk nog veel leuker! Heeft je kind vaak energie teveel? Ook dan is een sportieve hobby perfect! 

5. Geef het goede voorbeeld

Tenslotte is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Wanneer jij als ouder het hele weekend in de zetel ligt, dan stimuleer je je kind natuurlijk niet om te bewegen. Willen jullie een gezinsuitstapje doen? Geef dan de voorkeur aan een actief uitstapje zoals een boswandeling of zwemmen. Als het de hele dag pijpenstelen regent, zet de muziek dan op en laat je eens helemaal gaan! Door je kind te tonen dat bewegen leuk is, zal hij of zij dit gedrag snel overnemen. 

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx