Kamerplanten verzorgen in de zomer: zo doe je dat!

Geplaatst door

Staan jouw kamerplanten er niet zo mooi bij? Dit zou wel eens kunnen komen door het warme weer van de afgelopen tijd. In de zomer is het verstandig om je kamerplanten extra aandacht te geven, zeker wanneer de temperaturen de hoogte ingaan. In dit artikel deel ik vijf tips voor het verzorgen van kamerplanten in de zomer. 

kamerplanten verzorgen in de zomer

1. Kamerplanten verzorgen in de zomer: geef plantenvoeding

In de zomer hebben kamerplanten meer plantenvoeding nodig dan normaal. Ze krijgen meer zonlicht en groeien daardoor sneller dan in de winter. Hoeveel plantenvoeding je moet geven is afhankelijk van het type plant. Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid geeft want teveel voeding is slecht voor je plant. Lees daarom altijd goed de instructies op de verpakking of vraag advies in het tuincentrum.

2. Geef vaker water

Het klinkt logisch, maar veel mensen blijven in de zomer evenveel water geven als in de winter. In de zomer geef je je plant beter kleine beetjes water verspreid over de dag of week, in plaats van in één keer een grote scheut water. Ben je niet zeker of je plant water nodig heeft? Voel dan even in de aarde. Als de aarde droog is, kan je een beetje water geven. Handig om te weten is dat je plant kan uitdrogen door een ventilator of door airco. Ook om deze reden is het goed om wat vaker water over de plant te sprayen

3. Haal planten uit de zon

Als jouw kamerplant bruine vlekken heeft, dan kan het zijn dat hij te dicht bij het raam staat en het zonlicht de bladeren heeft beschadigd. Sommige planten kunnen niet zo goed tegen direct zonlicht. Als je niet zeker weet of jouw plant hiertegen kan, zoek dit dan even op of laat je informeren in het tuincentrum.

kamerplanten in de zomer

4. Controleer op ongedierte

Bij het verzorgen van kamerplanten in de zomer is het belangrijk om je planten te controleren op ongedierte. Omdat je in de zomer vaker je deuren en ramen open hebt staan, is de kans op ongedierte namelijk een stuk groter. Regelmatig checken is dus de boodschap!

Zitten er gaatjes in de bladeren, hangt er een kleverige substantie op de bladeren, heb je misvormde of gekleurde bladeren? Dan heb je te maken met ongedierte. Je kunt ongedierte op planten tegengaan met een bestrijdingsmiddel. Bladluis kan je voorkomen door regelmatig de bladeren met een plantenspuit te sprayen.

5. Haal stof en vuil weg

Een laatste tip bij kamerplanten verzorgen in de zomer: haal stof en vuil tijdig weg. Zodra je een laagje stof of vuil op de bladeren ziet liggen, dan is het belangrijk om dit te verwijderen. Dit laagje kan ervoor zorgen dat het moeilijker is voor je plant om zonlicht op te nemen.

Hoe planten schoonmaken? Melk haalt de vette laag weg en bevat voedingsstoffen die goed zijn voor kamerplanten. Hierdoor zullen de bladeren mooi glanzen. Als je geen melk in huis hebt, kan je ook water gebruiken. Af en toe is het ook handig om je kamerplanten buiten in de regen te zetten om stof en vuil te verwijderen. De meeste kamerplanten vinden dit ook nog eens heerlijk!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Fan van een botanisch interieur? Zo creëer je het