Je bloemen mooi lang houden: hoe doe je dat?

Geplaatst door

Heb jij al een bos bloemen in huis gehaald voor het nieuwe jaar? Bloemen in huis fleuren je interieur helemaal op en ze maken je instant vrolijk! Als je bloemen koopt, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van kunnen genieten. Het is niet de bedoeling dat de bloemen al na drie dagen verwelken. Hoe kan je bloemen mooi lang houden? Met onderstaande bloemen verzorgen tips kan jij je bloemen mooi lang houden en er dus langer van genieten!

bloemen mooi lang houden

1. Bloemen mooi lang houden: kies de juiste bos bloemen

Ga je bloemen kopen? Dan ben je misschien geneigd om een bos met bloeiende bloemen te kopen, die ziet er immers het mooiste uit. Klopt, maar daardoor zal deze ook het snelste uitgebloeid zijn. Dan maar een bos bloemen kopen met alleen dichte knoppen? Nee, want daarbij loop je weer het risico dat ze niet allemaal uit zullen komen. De juiste bos bloemen is de bos waarbij de knoppen al een beetje open zijn. 

2. Bloemen verzorgen tips: haal de bloemen direct uit de verpakking

Je herkent het waarschijnlijk wel: je bos bloemen is prachtig ingepakt en daarom vind je het zonde om de verpakking te verwijderen. Toch kan je de bloemen beter wél direct uit de verpakking halen. Doordat de verpakking warmte en vocht vasthoudt, kan er namelijk schimmel ontstaan. Schimmel tast de stelen aan en vervuilt het water, met als gevolg dat je bloemen niet lang meegaan. Als je de verpakking echt zo mooi vindt, maak er dan een foto van zodat je er later nog eens naar kunt kijken. 

bloemen verzorgen tips

3. Snijd de stelen schuin af

Bloemen verzorgen moet op de juiste manier gebeuren. Daarom is het belangrijk om de stelen schuin af te snijden voordat je de bloemen in een mooie vaas zet. Je kunt hiervoor best een scherp mesje gebruiken. Door een stukje van de stelen af te snijden, kunnen de bloemen beter water opnemen. Zo kan je de bloemen mooi lang houden! Gebruik liever geen snoeischaar want die plet de stelen waardoor de bloemen het water slechter opnemen.

4. Zet de bloemen in een propere vaas

Je boeket bloemen lang houden? Dat doe je door de bloemen na aanschaf zo snel mogelijk in water te zetten. Zoek dus een geschikte vaas en zorg dat deze proper is. Was de vaas af met warm water en afwasmiddel. Zo blijven bacteriën van oude bloemen niet in de vaas zitten en kunnen ze je nieuwe bos bloemen niet aantasten.

Vul de vaas vervolgens met koud water, bij voorkeur tot 1/3 van de stelen onder water staat. Gebruik geen heet water want dit kan de cellen van de steel aantasten en ervoor zorgen dat de bloem niet meer uitkomt. Let er ook op dat de bloemen niet te dicht op elkaar staan want zo hoopt vocht zich sneller op met schimmel tot gevolg. 

bloemen lang laten staan tips

5. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen

Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich namelijk makkelijk op bladeren waardoor stelen gaan rotten en de bloemen minder lang meegaan. Bovendien ziet het er ook een stuk mooier en stijlvoller uit wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is met bladeren. 

6. Ververs het water regelmatig

Nog meer bloemen verzorgen tips? Je bloemen mooi lang houden, doe je door het water regelmatig te verversen. Bloemen houden van water, maar vooral van proper water. Je doet dit best om de twee dagen. Zodra het water een beetje troebel begint te worden is het sowieso tijd om het water te verversen. Spoel de stelen ook even af onder de kraan voordat je ze weer in de vaas zet. Hierdoor komen er minder bacteriën in het verse water terecht.

Ook doe je er goed aan om opnieuw een stukje van de stelen af te snijden, zo nemen ze weer beter water op. Dit is meteen ook het goede moment om verwelkte bloemen te verwijderen. Als je verwelkte bloemen in de vaas laat staan, verspreiden ze ethyleen waardoor andere bloemen ook gaan verwelken en dat wil je natuurlijk niet.

bloemen lang houden

7. Zet de bloemen op de juiste plek

Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om je bos bloemen op een goede plek te zetten. De juiste plek kan ervoor zorgen dat je bloemen mooi lang houden. Je kunt je boeket bloemen lang houden door ze in indirect zonlicht te zetten, bijvoorbeeld op een eettafel, kast of salontafel in de woonkamer. Op die plekken kan je je bloemen lang laten staan.

Plaats ze niet op een vensterbank in direct zonlicht want door de hitte kunnen ze uitdrogen. Daarom zet je ze ook beter niet dicht bij de verwarming of open haard. Ook tocht vermijd je beter, hierdoor vindt verdamping plaats waardoor bloemen gaan hangen. Tenslotte houden bloemen het minder goed vol in de buurt van sigarettenrook en rijp fruit. Je leest het: de juiste plek is dus heel belangrijk om je bloemen mooi lang te houden!

bloemen verzorgen

Zo, dit zijn een aantal bloemen verzorgen tips. Hoe lang blijven bloemen goed? Als je bovenstaande tips toepast, kan je zeker tien dagen van je bloemen genieten. Sommige bloemen zullen zelfs twee weken of langer mooi blijven, die zijn dan heel leuk om los in kleine vazen te zetten!

Hou jij ook van bloemen in huis? Bloemen verzorgen, hoe doe jij dat?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe verzorg je tulpen in een vaas?

Zijde bloemen: voordelen en inspiratie

7 kamerplanten die weinig verzorging nodig hebben

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.