7x Leuke en gezonde brooddoos ideetjes voor kinderen

Geplaatst door

Het vullen van de brooddoos van je kind kan elke ochtend een uitdaging zijn. Je wilt iets gezonds meegeven dat ook nog eens lekker is en er leuk uitziet. Met deze tips geef ik je inspiratie voor het maken van brooddozen die zowel voedzaam als aantrekkelijk zijn voor kinderen. Zo kan je straks weer met genoeg brooddoos ideetjes aan een nieuwe schoolweek beginnen! 

gezonde lunchbox kind

Leuke en gezonde brooddoos ideetjes voor kinderen

1. De basis: gezond en voedzaam

Wat in brooddoos kind? Een gezonde brooddoos begint met de juiste ingrediënten. Kies voor volkoren brood, rijk aan voedingsvezels, waardoor kinderen langer een verzadigd gevoel houden. Dit kunnen volkoren boterhammen zijn, maar bijvoorbeeld ook volkoren keizerbroodjes of volkoren sandwich.

Ben je op zoek naar een alternatief brood lunch kind? Denk dan eens aan volkoren wraps of volkoren pasta. Voeg daarbij een variatie aan groenten en fruit van het seizoen, en je hebt al een goede basis. Voeg eventueel peulvruchten, noten en zaden toe als je kind hiervan houdt. 

2. Creatief met boterhammen

Boterhammen hoeven niet saai te zijn. Door ze anders te snijden of te rollen, maak je het interessanter. Probeer bijvoorbeeld boterhammen schuin te snijden, in driehoekjes, of rol ze op tot sushirolletjes. Voor de allerkleinsten kun je vormpjes uitsteken met uitsteekvormpjes.

gezond broodbeleg voor kinderen

3. Gezond beleg

Wat mag mijn kind op brood? Wat is gezond broodbeleg voor kinderen? Varieer met gezonde smeersels zoals pindakaas, plattekaas of hummus. Combineer dit met vers fruit of groenten voor een smakelijke en voedzame lunch. Denk aan combinaties zoals geplette aardbei met plattekaas of pindakaas met schijfjes banaan.

4. Gezonde lunchbox kind: eiwitten

Een hardgekookt ei, een stukje kaas of wat mager vlees zoals kipfilet zijn perfecte eiwitrijke toevoegingen aan de brooddoos. Deze zorgen voor de nodige bouwstoffen en houden de energielevels van je kind gedurende de dag stabiel. 

5. Zoetigheden

Kinderen houden van zoet, maar dat hoeft niet ongezond te zijn. Voeg natuurlijke zoetmakers toe zoals een handjevol druiven, een paar plakjes appel, of een klein bakje yoghurt met wat honing. Zo krijgen ze toch iets zoets, maar dan vol met voedingsstoffen.

brooddoos ideetjes

6. Gezonde snacks voor tussendoor

Wat doe je in broodtrommel kind? Naast de hoofdmaaltijd is het ook belangrijk om te denken aan gezonde snacks. Een mix van ongezouten noten, wat cherrytomaten, komkommersnacks, snackpaprika of een paar blokjes kaas zijn ideaal voor tussendoor en makkelijk mee te nemen.

7. Presentatie: het oog wil ook wat

De presentatie van de brooddoos kan een groot verschil maken. Gebruik kleurrijke bakjes, prikkers met leuke figuurtjes, of verdeel de lunch in verschillende compartimenten (tip: brooddoos kind vakjes). Dit maakt het openen van de brooddoos een feestje en stimuleert kinderen om alles op te eten. 

gezonde brooddoos

Een leuke en gezonde brooddoos samenstellen hoeft niet moeilijk te zijn. Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediënten maak je elke dag een feestje van de lunch van je kind. Het draait allemaal om balans, variatie, en een beetje plezier in de keuken. Zo zorg je ervoor dat je kinderen met plezier hun brooddoos leeg eten en voldoende energie hebben voor een dag vol avonturen.

Met deze tips en brooddoos ideetjes kan je een brooddoos maken die niet alleen gezond is, maar ook leuk om naar te kijken en heerlijk om op te eten. Het is een kans om je liefde en zorg voor je kinderen te tonen, terwijl je hen helpt om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen. Eet smakelijk!

Lees ook:

Hoe kun je het beste aardbeien bewaren?

10 Tips om meer groenten te eten