Blaren voorkomen: hoe vermijd je blaren?

Geplaatst door

Blaren voorkomen – Blaren kunnen erg pijnlijk zijn en je dagelijkse activiteiten verstoren, vooral als je veel wandelt of sport. Maar ook in nieuwe schoenen kan je blaren krijgen. Wat kun je doen om blaren te voorkomen? Met de volgende tips vermijd je blaren en heb je geen last van pijnlijke voeten. 

blaren voorkomen

Blaren voorkomen: hoe vermijd je blaren? 

1. Kies de juiste schoenen

Het dragen van goed passende schoenen is heel belangrijk. Schoenen die te groot zijn, kunnen ervoor zorgen dat je voeten schuiven en wrijving veroorzaken. Schoenen die te klein zijn, kunnen knelpunten creëren. Zorg ervoor dat je schoenen hebt met voldoende ruimte voor je tenen en een stevige pasvorm rond de hiel.

2. Draag geschikte sokken

Naadloze sokken of sokken met platte naden verminderen de kans op wrijving. Materialen die vocht afvoeren, zoals merinowol of synthetische materialen, helpen om je voeten droog te houden en blaarvorming te voorkomen.

3. Voetverzorging

Een goede voetverzorging kan de huid versterken en de kans op een blaar verminderen. Verwen je voeten met een verzorgende voetcrème, bij voorkeur eentje waar kamferspiritus in zit. Kamferspiritus is een ouderwets middel dat gebruikt wordt om de verharding van de huid van de voeten te bevorderen. Op die manier wordt de huid ook weerbaarder tegen blaren. 

4. Vaseline, uierzalf of talkpoeder

Je kunt blaren voorkomen door een dunne laag vaseline of uierzalf op je voeten te smeren. Deze middelen helpen wrijving te verminderen. Talkpoeder in je sokken en schoenen strooien kan ook helpen om vocht te absorberen en je voeten droog te houden.

5. Loop schoenen in

Nieuwe schoenen moeten worden ingelopen voordat ze comfortabel genoeg zijn voor langdurig gebruik. Begin met korte afstanden en bouw geleidelijk op om je voeten en schoenen aan elkaar te laten wennen.

6. Bescherm gevoelige plekken

Als je weet dat je gevoelig bent voor blaren op bepaalde plekken, kan je deze gebieden preventief afplakken met leukoplast of sporttape. Je kunt ook een anti-blaren stick gebruiken om blaren en irritatie te voorkomen. 

7. Voldoende rust

Ten slotte kan je blaren voorkomen door je voeten regelmatig te laten rusten tijdens lange wandelingen of sporten. Zijn je voeten vochtig? Trek dan droge sokken aan om irritatie te voorkomen. 

Door deze tips te volgen, kan je de kans op blaren verminderen en genieten van je dagelijkse activiteiten zonder pijnlijke voeten. Onthoud dat preventie de sleutel is; het is veel gemakkelijker om blaren te voorkomen dan om ze te behandelen nadat ze zijn ontstaan. Blijf alert op de eerste tekenen van wrijving en handel snel om je voeten te beschermen. Met de juiste voorbereiding en zorg kan je je voeten gezond en vrij van blaren houden.

Heb je toch last van blaren? Gebruik dan blarenpleisters om de blaren te behandelen. Deze bevatten dempende gelkussens om de druk te verlichten en pijnlijke wrijving te voorkomen.