Waar is de Aloë vera plant goed voor? 5 voordelen op een rijtje

Geplaatst door

De Aloë vera is een mooie plant die niet veel verzorging nodig heeft. Daarnaast heeft hij een helende werking bij bijvoorbeeld een verbrande huid én zorgt hij voor een betere nachtrust. Maar dit zijn niet de enige redenen om een Aloë vera plant in huis te halen. Waar is de Aloë vera plant goed voor? In dit artikel zet ik vijf voordelen op een rijtje.

waar is de aloë vera plant goed voor

Waar is de Aloë vera plant goed voor? 5 voordelen op een rijtje:

1. Aftersun aloë vera

Ik schreef er reeds een artikel over: als je verbrand bent door de zon en geen aftersun in huis hebt, dan kan je een Aloë vera plant gebruiken. De gel aan de binnenkant van de bladeren werkt verzachtend en verkoelend op de huid. Je breekt gewoon een stukje van de plant af en smeert het op je verbrande huid.

2. Littekens insmeren en wondjes genezen

Dat littekens nooit helemaal verdwijnen, wist je waarschijnlijk wel. De huid heeft nu eenmaal veel tijd nodig om zo goed mogelijk te herstellen. Echter kan de Aloë vera plant hier een handje bij helpen. De plant bevat stoffen die de huid nodig heeft om te genezen. De gel van de Aloë vera kan kleine wondjes zelfs sneller genezen dan crèmes of andere middelen.

3. Frisse adem

Heb je last van een slechte adem? Een stinkende adem kan erg vervelend zijn. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor: Aloë vera! In het sap zit namelijk een ontstekingsremmende stof en laat dat nu net zijn wat je nodig hebt. Dikwijls komt een slechte adem door een ontsteking of bacterie in de mond. Als je iedere dag een half glas Aloë vera sap drinkt, zal je adem een stuk frisser worden. Maak het sap vloeibaar door het los te kloppen met bijvoorbeeld een staafmixer. Vind je het niet lekker? Mix het dan met een ander sapje zoals appelsap.

Naast dat Aloë vera voor een frisse adem zorgt, is het ook nog eens heel gezond. Aloë vera bevat namelijk een heleboel vitaminen die het lichaam nodig heeft, zoals vitamine A, C en E. 

aloë vera sap drinken

4. Aloë vera als natuurlijk laxeermiddel

Een half glas Aloë vera per dag helpt dus goed tegen een slechte adem, maar let wel op dat je niet over deze hoeveelheid gaat. In grotere hoeveelheden kan Aloë vera een sterk laxerend effect hebben. Dit is natuurlijk wel handig als je last hebt van constipatie. Als het eten van vezels en veel bewegen onvoldoende helpt, dan kan het drinken van Aloë vera misschien wél helpen bij je verstopping. 

5. Zacht, gezond en gehydrateerd haar

Ten slotte werkt Aloë vera verzachtend en hydraterend voor de huid, en dus ook voor je hoofdhuid en haar. De gel zorgt ervoor dat je hoofdhuid minder jeukt en dat er minder schilfertjes uit je haar vallen als je krabt. Daarnaast zorgt Aloë vera er ook voor dat je haar gehydrateerd blijft en dat je minder last hebt van droge puntjes. 

Ook hiervoor moet je de gel even loskloppen met bijvoorbeeld een staafmixer. Vervolgens kan je het gewoon in je haar smeren. Laat het even intrekken en spoel het weer uit.

hoe maak je gel van aloë vera

Hoe maak je gel van Aloë vera? 

Ik heb het hierboven telkens over het sap of de gel van de Aloë vera plant. Maar hoe krijg je die nu eigenlijk uit het blad? Hoe maak je gel van Aloë vera? Dat is heel makkelijk als je de volgende stappen volgt:

1) Snijd een groot blad van de plant.
2) Snijd het blad doormidden over de brede kant. 
3) Haal met een lepel de gel uit het blad en stop het in een potje om het te kunnen bewaren.

Hoe lang kun je Aloë Vera gel bewaren? De gel is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten potje in de koelkast. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Waarom gaat mijn Aloë Vera hangen?