5 Hulpmiddelen om beter te slapen

Geplaatst door

Hulpmiddelen om beter te slapen – Hoewel het als kind soms een echte straf leek om naar bed te moeten gaan, verlangen we nu meer dan ooit naar een goede nachtrust. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je je overdag fit en energiek voelt. Als je ’s nachts niet goed slaapt, dan kan dit zeer vervelend zijn. Zeker wanneer je langere tijd last hebt van slaapproblemen, kan je lichaam en geest hier erg onder lijden. Daarom deel ik in dit artikel vijf tips om beter te slapen. Vijf (kleine) dingen die een goede nachtrust bevorderen en absoluut het proberen waard zijn. 

hulpmiddelen om beter te slapen

5 Hulpmiddelen om beter te slapen

1. Verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn momenteel ontzettend populair en dat is niet zonder reden. Een verzwaringsdeken is voor veel mensen een uitstekend hulpmiddel om beter te slapen. Het wordt steeds vaker aangeraden voor mensen die last hebben van slaapproblemen, angststoornissen en stress. Maar ook voor wie hoogsensitief is, ADHD of ASS heeft, kan een verzwaringsdeken een goed hulpmiddel zijn om makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. 

Wat doet een verzwaringsdeken met je lichaam? Je kunt dit deken vergelijken met een stevige knuffel. Het deken vormt zich om je lichaam en helpt bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Door de druk en het gewicht gaat je lichaam ontspannen. Ook stimuleert het de aanmaak van serotonine in je lichaam waardoor je je beter gaat voelen. Daarnaast maakt je lichaam melatonine aan, ook wel slaaphormoon genoemd. Dit hormoon geeft een signaal aan je lichaam dat het tijd is om te slapen. 

Kortom: een verzwaringsdeken functioneert als een soort van therapie van intens aanraken, waardoor je je veiliger gaat voelen en een goede nachtrust kunt bevorderen. En dit het hele jaar door, ook in de zomer! Veel mensen denken dat een verzwaringsdeken te warm is in de zomer, maar niets is minder waar. Hier kan je meer lezen over een verzwaringsdeken zomer.

2. Kruidenthee

Hoewel het heel lekker kan zijn om na het avondeten nog een kop koffie te drinken, doe je dit beter niet als je ’s avonds moeite hebt met in slaap vallen. De cafeïne kan je ’s nachts wakker houden en dat wil je natuurlijk niet. Als alternatief drink je beter een kopje thee. Wat is de beste thee voor het slapen? Dat is absoluut kruidenthee. Kruiden zoals kamille, valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem staan al eeuwen bekend om hun rustgevende werking. Drink ’s avonds dus gerust eens een kopje kamillethee en kijk wat het met je lichaam doet. Baat het niet, dan schaadt het niet.

3. Magnesium

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een link is tussen slecht slapen en een te lage magnesiuminname. Als je ’s avonds moeite hebt met in slaap vallen, doe je er dus goed aan om voedsel te eten dat rijk is aan magnesium. Een banaan voor het slapen is alvast een goed idee. Als je bij je avondmaaltijd ook nog volkoren pasta, kip, bladgroenten, noten en zaden eet, dan zit je magnesiumgehalte wellicht helemaal goed.

Wist je trouwens dat donkere chocolade ook magnesium bevat? Geen straf als je ’t mij vraagt! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je een hele reep donkere chocolade naar binnen speelt want dan is de kans groot dat je toch nog wakker zal liggen in bed.

banaan voor slapen

4. Slaapkamer verluchten 

Soms zijn de tips om beter te slapen simpeler dan je denkt. Verlucht jij bijvoorbeeld dagelijks je slaapkamer of sla je weleens een paar dagen over? Dagelijks ventileren is essentieel voor een goede nachtrust. Zo gaan schadelijke stoffen uit de kamer en komt er frisse lucht naar binnen. Zet het raam in de slaapkamer bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds een kwartiertje open. Wanneer je dit ’s avonds doet, dan bevat de slaapkamer voldoende verse zuurstof wat je nachtrust zeker ten goede komt.

5. Slaapmasker

Ten slotte is het belangrijk dat de slaapkamer helemaal donker is om goed te kunnen slapen. Het kleinste lichtje kan er reeds voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt en de hele nacht ligt te woelen. Verduisterende rolgordijnen zijn dan ook een must voor een goede nachtrust. Komt er toch nog licht naar binnen? Dan kan een slaapmasker een goede oplossing zijn om het licht uit je slaapkamer te bannen.

Een slaapmasker zorgt er trouwens ook voor dat je makkelijker in slaap valt en de kwaliteit van je nachtrust verbetert. Het masker zorgt namelijk voor een lichte druk op je ogen waardoor je ontspant. Je kunt het een beetje vergelijken met een verzwaringsdeken maar dan voor je ogen. Klinkt heerlijk, toch?

tips om beter te slapen

Dit zijn vijf hulpmiddelen om beter te slapen. Wellicht zal de ene tip beter voor je werken dan de andere, maar dat is een kwestie van proberen. Ik duim alvast met je mee dat je straks slaapt als een roosje! 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Zijn middagslaapjes goed voor je brein of niet?

GezondheidGezondheid