Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie?

Geplaatst door

Het is de standaard openingsvraag van een sollicitatiegesprek: “stel jezelf even voor”. Door deze vraag vlot te beantwoorden, maak je dus al meteen een goede eerste indruk. Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie? Hoe stel je jezelf kort voor? Staffing specialist Walters People deelt enkele tips om een gevat antwoord te formuleren.  

hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie

Hoe jezelf voorstellen bij een sollicitatie? 

Bereid je voor 

Wat moet je zeggen als je jezelf voorstelt? Het lijkt misschien een evidente vraag – je kent jezelf immers best goed? Toch is het belangrijk om vooraf even na te denken over hoe je deze vraag precies wilt beantwoorden, en welke eigenschappen van jezelf je naar voren wilt brengen. Als je dit tijdens het interview zelf nog moet bedenken, riskeer je dat de zenuwen toeslaan en dat je niet tot een helder geformuleerd antwoord komt. Oefen thuis ook eens luidop, zo weet je zeker dat je antwoord niet te kort of te lang is. 

Begin met de basics 

Hoe stel je jezelf kort voor? Wanneer je jezelf moet voorstellen, begin je best met de praktische informatie. Je naam, je leeftijd en je woonplaats zijn onmisbare informatie voor de recruiter. Aarzel dus niet om deze zaken luidop te benoemen, ook al staan ze op jouw CV vermeld.  

Jouw persoonlijkheid 

Nog een goede tip: origineel iets over jezelf vertellen! Je legt uiteraard best niet je hele privéleven bloot, maar een persoonlijke touch is zeker welkom wanneer je jezelf voorstelt. Je hobby’s en interesses helpen jouw gesprekspartner om zich een beeld van jou als persoon te vormen. Denk ook eens aan leuke weetjes over jezelf. Spreek je een mondje Italiaans omdat je als kind elke zomer naar Italië op vakantie ging? Vertel dat gerust! Dit soort unieke trekjes zijn altijd fijn om te horen en helpen bovendien om het ijs te breken.  

Jouw achtergrond 

Welke opleiding heb je gevolgd en hoe ben je aan je carrière gestart? Waar heb je de meeste ervaring opgedaan? Heb je op een bepaald moment misschien een carrièreswitch gedaan? Op dit punt wil de recruiter graag te weten komen welk professioneel pad je reeds doorlopen hebt. Overloop je cv in grote lijnen, maar verlies je niet in details. Jouw gesprekspartner heeft tijdens de rest van het interview nog voldoende gelegenheid om dieper in te gaan op de werkervaringen die het meest relevant zijn voor de functie. 

Jouw sollicitatie 

Tot slot wil de recruiter graag horen hoe je uiteindelijk in de stoel tegenover hem terecht gekomen bent. Vertel hoe je de vacature gevonden hebt – was je intensief op zoek, of kwam je heel toevallig een advertentie tegen? Benoem de redenen die je overtuigd hebben om je kandidaat te stellen voor de functie. Denk hierbij niet enkel aan het takenpakket, maar ook aan het bedrijf zelf. Sprak de bedrijfscultuur je aan, of was je al liefhebber van de producten of diensten die het bedrijf aanbiedt? Deel dit gerust met de interviewer, dit kan immers een goede match tussen jou en het bedrijf betekenen!  

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Dit neem je best mee naar je sollicitatiegesprek

Nerveus voor een sollicitatiegesprek? 6 tips!

Je werkpunten benoemen in een sollicitatiegesprek: zo doe je dat!