Hoe kies je het beste materiaal voor tuinmeubelen?

Geplaatst door

Er zijn zoveel verschillende soorten tuinmeubelen dat het moeilijk kan zijn om uit te zoeken welk artikel of materiaal het beste is. Laten we dus eerst onze aandacht richten op de belangrijkste zaken waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van uw nieuwe terrasmeubelen. Voor ons zijn er verschillende belangrijke punten om rekening mee te houden bij het zoeken naar tuinmeubelen.

hoe kies je het beste materiaal voor tuinmeubelen

Dingen om te overwegen bij de aankoop van tuinmeubilair

1. De ruimte

Het is duidelijk dat de ruimte die je ter beschikking hebt van groot belang is. Heb je voldoende ruimte voor een salontafel, een hoekbank en een paar fauteuils? Misschien hebt je slechts ruimte voor een tuintafel met stoelen en niets meer? Ongeacht de ruimte is er voor iedereen wel een geschikte tuinset te vinden.

2.
Hoe wil je je terras gebruiken?

Een ander belangrijk punt is hoe je van plan bent het terras te gebruiken. Wil je gewoon lekker kunnen ontspannen met de familie? Zo ja, dan zou een ligbed of een lounge bank perfect kunnen zijn. Als je echter gasten wilt kunnen ontvangen en bijvoorbeeld wilt barbecueën op warme zomerdagen, dan kan je beter voor een set kiezen die is gemaakt voor meerdere personen en geschikt om buiten te kunnen eten.

3. Hoe het meubilair weersomstandigheden kan weerstaan

Ben je van plan je tuinmeubels het hele jaar door buiten te laten staan? Dan is het belangrijk om te weten of jouw meubelen weerbestendig zijn, of in ieder geval hoe ze tegen weersinvloeden kunnen worden beschermd. Zelfs die houten tuinbank zal beginnen te lijden als je hem niet op de juiste manier beschermt.

Als je van plan bent om je rotan bank veel buiten te laten staan, zorg er dan voor dat het frame roestbestendig is, en dat het rotan ofwel beschermd ofwel synthetisch is. De zitkussens moeten wel droog bewaard worden.

4. Met hoeveel mensen wil je er gebruik van maken?

Afgezien van de benodigde ruimte is het ook belangrijk te weten hoeveel mensen de tuinmeubelen zullen gebruiken. Het heeft geen zin een tweezitsbank te kopen als er vaak meer dan twee personen aanwezig zijn.

Het is altijd het beste om voor meer stoelen te gaan dan je denkt regelmatig nodig te hebben. Je wilt immers niet dat gasten buitengesloten worden omdat jouw tuinset te klein is. Je kan natuurlijk nooit weten hoeveel mensen er constant bij jou op bezoek zijn maar door het een beetje ruim aan te houden zit je meestal wel goed.

5. Onderhoud

De verzorging van je buitenmeubilair is belangrijk als je wilt dat het lang meegaat. Het is belangrijk om te begrijpen hoe je het beste jouw type tuinmeubelen moet onderhouden. Hoe je meubels van rotan onderhoudt is natuurlijk anders dan met hout.

Bedenk hoeveel onderhoud je bereid bent te doen. Investeer in meubelhoezen om je meubels te helpen beschermen, hierdoor zal het benodigde onderhoud al direct een stuk minder zijn.

wat is het beste materiaal voor tuinmeubelen

De verschillende soorten materialen

Tuinmeubelen zijn er in verschillende soorten materialen, en het is belangrijk om te begrijpen wat ze allemaal te bieden hebben wanneer je een beslissing neemt.

Van teak, en andere houtsoorten, tot rotan tuinmeubelen. Van plastic tot meubels met verschillende materialen. Je zal ook merken dat bepaalde eettafels of loungesets vaak in verschillende materialen worden aangeboden en dat maakt het aantal opties op de markt alleen maar groter.

Maar om je te helpen bij je beslissing, volgt hier een korte lijst van de verschillende materialen en de voor en nadelen daarvan.

Hout

Houten tuinmeubelen bestaan al heel lang. Teak is een veelgebruikt hout voor tuinmeubelen omdat het een natuurlijke olie bevat die water gedeeltelijk afstoot. Het vereist wel regelmatige behandeling om het er fris uit te laten zien, en in de winter afdekken met een buitenhoes zou ook het beste zijn.

Metaal

Kleine metalen bistrosets zijn populair, en hoewel ze vrij sierlijk en decoratief kunnen zijn, zijn ze gevoelig voor roest als ze niet goed worden onderhouden.

Rotan

Rotan is zowel in zijn natuurlijke vorm als in een synthetische versie verkrijgbaar. Gebouwd op een metalen frame, kent zijn veelzijdigheid geen grenzen. Het wordt gebruikt voor diverse buitenmeubelen en kan worden behandeld om het weerbestendiger te maken, maar moet nog steeds worden afgedekt als het langere tijd buiten blijft staan.

Kunststof

Kunststof tuinmeubilair is volledig waterbestendig. Dit meubilair hoeft dus ook niet afgedekt te worden. Vaak worden dergelijke tuinmeubelen met kussens geleverd. Deze moeten wel op een droge plek bewaard worden.

Steen

Tuinmeubelen van steen, zoals marmer, graniet en beton, zijn over het algemeen duurzaam en hebben weinig onderhoud nodig. Afhankelijk van het type steen en de afwerking kan het echter nodig zijn om de meubels af en toe schoon te maken om hun uiterlijk te behouden.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *