Wat zijn de verschillende soorten dakbedekking voor een plat dak?

Geplaatst door

Soorten dakbedekking voor een plat dak – Hoewel de daken van de meeste huizen in België en Nederland een schuin dak hebben, zijn de daken van de aanbouwen, garages en schuren meestal plat. Echter is de kans groot dat de dakbedekking op zo’n dak na een tijdje zal beschadigen waardoor deze vernieuwd zal moeten worden. Gelukkig is er vandaag de dag veel keuze in de dakbedekking voor een plat dak. In dit artikel zet ik de verschillende soorten dakbedekking op een rijtje en vertel ik wat de voordelen zijn.

wat is de beste dakbedekking voor een plat dak

1. EPDM dakbedekking

Wat is de beste dakbedekking voor een plat dak? EPDM dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber waardoor het zeer flexibel is. Aangezien EPDM rotbestendig en wortelvast is, wordt deze soort dakbedekking dikwijls gebruikt als ondergrond voor een groen dak, al kan het ook perfect als primaire dakbedekking toegepast worden. Daarnaast gaat EPDM zo’n 40 jaar mee, wat ontzettend lang is. Doordat het meestal uit één stuk bestaat, zijn er minder naden en is er dus ook minder kans op lekkages. EPDM folie is verkrijgbaar in verschillende diktes. Met een dikte van 1,30 mm biedt EPDM folie een extra laag bescherming tegen beschadigingen en lekkages.

2. Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, is ook een van de meest populaire soorten dakbedekking in België en Nederland. Dit aardeolieproduct is gecombineerd met steenkool en teer en gaat ook zo’n 40 jaar mee. Een voordeel van dit materiaal is dat je de oude laag niet hoeft te verwijderen voor het aanbrengen, waardoor je dus dakbedekking over dakbedekking kunt toepassen. Hiermee bespaar je veel geld en tijd. Dakleer kan op diverse manieren aan het dak gehecht worden, bijvoorbeeld door middel van lassen met een vlam, hete lucht, koudlijm, mechanisch of zelfklevend.

3. PVC dakbedekking

PVC is een kunststof dakbedekking en is zeer duurzaam en milieuvriendelijk omdat het 100% recyclebaar is. Bij het aanbrengen van PVC dakbedekking wordt hete lucht gebruikt om de naden dicht te maken. Het PVC zelf kan worden gelijmd, mechanisch worden bevestigd of los worden geplaatst met ballast. PVC dakbedekking gaat zo’n 25 jaar mee. Hoe dikker de PVC laag, hoe langer dit materiaal meegaat. Terwijl PVC vroeger lichtgrijs was, is er inmiddels ook een witte variant verkrijgbaar. Wit PVC reflecteert een groot deel van het zonlicht dat op je dak komt. Hierdoor wordt de dakbedekking niet zo heet en wordt het minder warm in huis.

verschillende soorten dakbedekking voor plat dak

4. Glazen dak

Wil je een donkere kamer lichter maken? Met een glazen dak creëer je meer licht in je woning, wat de ruimte ook optisch groter laat lijken. Een bijkomend voordeel van natuurlijk licht is dat je minder lampen moet aansteken en dus minder elektriciteit verbruikt. Daarnaast is natuurlijk daglicht gezond voor de mens. Zo zorgt natuurlijk licht ervoor dat je minder stress hebt en dat je je energieker voelt.

Bij een glazen dak moet je wel rekening houden met een paar veiligheidsvoorschriften. Er moet bijvoorbeeld speciale folie op worden aangebracht zodat het niet in duizenden stukjes breekt als het dak zou beschadigen. Bovendien heeft een dak een soortgelijk gewicht, waardoor er goed op gelet moet worden dat de constructie het glas kan dragen. 

5. Groendak

Ten slotte is het groendak steeds populairder geworden omdat het erg duurzaam en milieuvriendelijk is. Dit soort dakbedekking bestaat grotendeels uit mossen en vetplantjes die op je dak worden geplaatst. Bij een groendak is het noodzakelijk dat er een wortelwerende afdichting onder wordt geplaatst. EPDM is wortelwerend, maar ook dakleer en PVC hebben varianten die het dak beschermen tegen de wortels van planten en eventuele rot. Handig om te weten: sommige gemeentes geven subsidies als je een groendak aanlegt omdat het een duurzame keuze is. Echter verschillen de subsidies per gemeente dus laat je goed informeren.

Welke soort dakbedekking spreekt jou het meest aan? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Waarom een dakwerker inhuren?