Muur verven binnen? Dit zijn de meest gemaakte beginnersfouten

Geplaatst door

Een muur verven binnen, het klinkt veel makkelijker dan het is. Zeker als je voor de eerste keer in je leven een muur schildert in de woonkamer of slaapkamer, maak je gegarandeerd beginnersfouten. Dat is helemaal niet erg want al doende leert men. Maar vooraleer je enthousiast met de verfroller aan de slag gaat, is het wellicht interessant om de meest gemaakte beginnersfouten tijdens het verven eens door te lezen. Zo kan je deze fouten in ieder geval voorkomen tijdens je toekomstig schilderwerk!

muur verven

1. Muur verven binnen: een slechte voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Echter is dit één van de meest gemaakte beginnersfouten tijdens het verven. Vaak wordt er halsoverkop begonnen aan het muur verven binnen. De verf wordt gekocht en voordat je het weet is de verf al aan het drogen. Een goede voorbereiding hoeft niet lang te duren, maar kan je een heleboel frustratie en schoonmaakwerk besparen. Bedek de vloer en meubels met plastic, karton of oude lakens. En plak deurknoppen, lichtknoppen en plinten af met schilderstape zodat je nergens verf op morst (zie volgend puntje).

2. Niet of slecht afplakken met tape

Het kost een beetje tijd en werk, maar het is ontzettend belangrijk: het afplakken van alle hoekjes die niet mee mogen worden geschilderd. Je wilt immers niet dat je ramen, deuren en klinken dezelfde kleur krijgen. Als je op voorhand alles netjes af plakt, hoef je tijdens het verven niet meer zo nauwkeurig te zijn en dat werkt een stuk fijner. Bovendien krijg je zo een mooi, strak resultaat en hoef je je geen zorgen te maken over eventueel schuin geverfde stukken. 

3. Geen primer gebruiken

Als je geen grondlaag of primer aanbrengt op de te schilderen muur, zal je merken dat de verf in de ondergrond (bijvoorbeeld gyproc) wordt gezogen. Dit heeft als gevolg dat je meerdere lagen moet schilderen. Bovendien krijg je zo ook strepen tijdens het verven. Hetzelfde geldt voor verven op vliesbehang. Een primer zorgt ervoor dat de afwerkverf niet in het vlies trekt. Een grondlaag aanbrengen vraagt wat tijd en werk, maar is een must om een mooi resultaat te krijgen.

4. Slechte verfborstels en/of rollen

Ook de kwaliteit van de verfborstels en/of rollen is belangrijk om een mooi resultaat te krijgen. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste borstel of rol te gebruiken voor de verf waarmee je schildert. Een rol met korte haren is sowieso geen goed idee voor het verven van de muren. In dat geval zal de laagdikte niet voldoende zijn en wordt de kans op strepen in de afwerking groter. Ook goedkope of oude borstels en rollen laat je beter voor wat ze zijn, deze laten vaak haren los of geven niet genoeg verf af en dat zie je duidelijk terug in het resultaat.

5. De juiste verfkeuze

De keuze van de verf is natuurlijk heel belangrijk voor de muur verven binnen. Voor het schilderen van je muur kan je bijvoorbeeld Flexa verf kopen. Dit is één van de bekendste merken van Nederland en maakt vooral lakverf en muurverf voor binnen. De muurverf van Flexa heeft een goede dekking en is in alle kleuren verkrijgbaar. Naast de standaardkleuren zijn er meerdere soorten die op de mengmachine gemengd kunnen worden in iedere kleur. Twijfel je over de kleur? Bij Colorstore kan je online gratis een kleurstalengoodiebag bestellen. Hiermee kan je thuis in alle rust de perfecte verfkleur kiezen!

kleurstalen

6. Te weinig verf kopen

Te weinig verf kopen is ook één van de meest gemaakte fouten tijdens het verven. Niets is vervelender dan goed bezig zijn met schilderen en dan te concluderen dat je te weinig verf hebt om de ruimte af te maken. Op dat moment heb je echt geen zin om je verfborstel neer te leggen en een nieuwe pot verf te gaan kopen. Bovendien kan de verf bij de tweede keer mengen anders uitpakken. Daarom is het belangrijk om op voorhand de ruimte op te meten en uit te rekenen hoeveel verf je nodig hebt. Vind je dit moeilijk inschatten? Vraag dan advies aan een specialist in de verfwinkel of webshop. 

7. De kwast helemaal in de verf dopen

Je kunt de kwast beter niet helemaal in de verf dopen. Op die manier knoei je meer en verspil je een heleboel verf. De kwast voor 1/3 in de verf dopen is diep genoeg.

8. Niet wachten voor de tweede laag

Wanneer je de tweede verflaag te snel aanbrengt, kan je de eerste verflaag beschadigen en er zelfs weer afvegen. Daarnaast kan je zo zichtbare kwaststrepen krijgen. Dat is natuurlijk zonde van al je werk! Hou je daarom altijd aan de beschrijving van de verf. Als je twijfelt, laat dan zeker 24 uur tussen de twee verflagen zitten. 

9. Samenwerking tijdens het verven

Een laatste fout tijdens het verven is slechte communicatie tussen de ververs. Ben je van plan om met meerdere mensen tegelijk te gaan verven? Bespreek dan duidelijk af hoe jullie precies te werk gaan. Verdelen jullie de muur? Of doet de ene persoon het precisiewerk terwijl de andere persoon het grovere werk voor zijn rekening neemt? Door dit op voorhand te bespreken, voorkom je frustratie tijdens het verven en zal het schilderen ook een stuk vlotter gaan!

muur schilderen

Zo, dit zijn de meest gemaakte beginnersfouten tijdens het verven. Als je met deze zaken rekening houdt, dan zal de muur verven binnen een stuk vlotter verlopen! Plan genoeg tijd in om rustig te kunnen schilderen en hou bij de planning van tijd ook rekening met dingen die eventueel mis kunnen gaan. Dat scheelt je een heleboel stress. Ik wens je alvast veel succes met verven!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Schilderen bij warm weer? Check deze handige tips!