Tips voor een geslaagde complimentendag 2023

Geplaatst door

Complimentendag 2023 – Wanneer heb jij voor het laatst eens een compliment gegeven aan een teamlid of collega? Dikwijls denken we wel veel positiefs, maar vergeten we de complimenten ook echt uit te spreken. Nochtans is iedereen het erover eens dat een kleine attentie, een aanmoedigend woord of een onverwacht compliment echt je dag kunnen maken. Deze week vieren we zowel Complimentendag (1 maart) als Employee Appreciation Day (3 maart) – een mooie gelegenheid om eens wat meer complimenten uit te delen op de werkvloer. Staffing specialist Walters People zet je graag op weg met enkele tips.  

complimentendag op het werk

Welke dag is het Nationale Complimentendag? 1 maart. 

Welke dag is het Employee Appreciation Day? Telkens de eerste vrijdag van maart. Dit jaar dus op 3 maart. 

Complimentendag op het werk: wees persoonlijk 

Wat zijn leuke complimenten? Om effect te hebben moet een compliment uiteraard oprecht aanvoelen. Wees daarom concreet in het uiten van bedankjes en complimenten en beperk je niet tot vage clichés. Een compliment als “Bedankt voor je inzet” zal minder persoonlijk aanvoelen en dus minder effect hebben dan bijvoorbeeld “Ik merkte dat je deze meeting heel goed voorbereid had” of “Bedankt voor je hulp daarnet, ik had het anders nooit op tijd afgekregen”. Enkel met een gemeende en persoonlijke boodschap zal de ontvanger zich echt geapprecieerd voelen. 

Complimentendag 2023: you’ve got mail 

Hoe kan je een compliment geven? Het is goed om af en toe eens een complimentje voor jouw teamleden neer te schrijven, bijvoorbeeld na het afronden van een succesvol project. Dit kan in de vorm van een kaartje of een briefje, maar het kan evengoed een e-mail of tekstberichtje zijn. Zelfs al hou je het kort en bondig, het toont toch dat je attent bent en de tijd neemt om jouw appreciatie te uiten. Voor jouw collega’s zal het een aangename verrassing zijn om tussen het dagdagelijkse mailverkeer een positieve boodschap te ontvangen.  

complimentendag

Wanneer het net iets meer mag zijn 

Verpak je complimentje eens in de vorm van een leuke attentie of een klein geschenkje. Dat hoeft helemaal niet duur of speciaal te zijn. Trakteer je teamleden na een sterke prestatie bijvoorbeeld eens op een ontbijt op kantoor, of breng een zelfgebakken cake of koekjes mee. Ook een plantje of gadget vallen ongetwijfeld in de smaak. Wanneer jouw compliment gepaard gaat met een extraatje, zal de inhoud ervan des te beter blijven hangen.  

Niet enkel top-down 

Appreciatie op de werkvloer dient zich helemaal niet te beperken tot complimenten van leidinggevenden naar teamleden toe. Met een vriendelijk woordje kunnen naaste collega’s elkaar enorm veel plezier doen en hun onderlinge band versterken. Zo wordt de samenwerking nog fijner. Ook de verantwoordelijke zelf mag niet over het hoofd gezien worden. Leidinggevenden hebben net als iedereen nood aan appreciatie. Een compliment over bijvoorbeeld hun coaching kwaliteiten of flexibele ingesteldheid, kan hen dus ook veel deugd doen. 

Door bovenstaande tips om te zetten in de praktijk zal je een positieve vibe verspreiden op kantoor en ongetwijfeld ook andere collega’s aanzetten om hetzelfde te doen!  

Veel liefs,
Vanessa xxx