Tips om te solliciteren na een burn-out

Geplaatst door

Je bent net hersteld van een burn-out en wil graag opnieuw aan het werk, liefst bij een nieuwe werkgever. Maar hoe pak je dat aan? En vertel je je potentiële werkgever wel of niet over je burn-out tijdens het sollicitatiegesprek? Lag je job of de werkomstandigheden bij je huidige werkgever aan de oorzaak van je burn-out? Dan wil je er waarschijnlijk niet naar terugkeren na je herstel. Neem voor jezelf de tijd om na te denken wat je dan wél wil: denk je dat je opnieuw energie en voldoening zal kunnen halen uit een gelijkaardige functie binnen een andere organisatie, of kies je resoluut voor een volledige carrièreswitch?

Wat je ook kiest, het sollicitatieproces zal net iets anders lopen dan bij een standaard sollicitatie. Je wil immers de juiste keuze maken. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters deelt een aantal tips om succesvol te solliciteren na een burn-out.

solliciteren na een burn-out

De invloed van een burn-out op je carrière

Herstellen van een burn-out is vaak een langdurig proces. Je bent al makkelijk een jaar verder en gedurende die tijd heeft je professionele groei zo goed als stilgelegen. Interne opleidingen of interessante projecten gingen aan je neus voorbij tijdens je afwezigheid, of wie weet heb je wel een kans op promotie mislopen.

Wat echter niet heeft stilgelegen, is je persoonlijke ontwikkeling. Eens je hersteld bent van een burn-out, heb je er een flinke dosis zelfkennis bijgekregen. Je weet nu beter waar je grenzen liggen en hoe je die kan bewaken. Wellicht heb je ook geleerd over hoe je je best kan ontspannen, hoe je omgaat met stress en bij wie je terecht kan voor hulp. Dat zijn stuk voor stuk waardevolle inzichten waar je de rest van je carrière veel aan hebt. Een burn-out heeft dus zowel een positieve als een negatieve invloed op je carrière.

Eerst reflecteren, dan solliciteren

Een burn-out is geen fijne periode, en je wil dan ook vermijden dat je een terugval hebt zodra je gestart bent in een nieuwe functie. Daarom is reflectie een belangrijke stap in de eindfase van je herstelproces. Reflecteer over je burn-out. Hoe komt het dat je stressniveau zo hoog lag? Durfde je geen ‘nee’ te zeggen en nam je meer verantwoordelijkheden op dan je werkelijk aankon? Paste je functie misschien niet helemaal bij je? Waarom denk je dat? Hier kunnen allerlei redenen de oorzaak zijn.

Pas wanneer je voor jezelf achterhaald hebt waar voor jou het probleem lag en hoe je dit in de toekomst kan vermijden, kan je gericht op zoek gaan naar een nieuwe job. Reflecteer daarnaast ook over jezelf: wat zijn jouw sterke punten en wat zijn jouw werkpunten? Wat doe je graag en in welk type organisatie voel jij je goed? Hoe ziet een ideale werkdag er voor jou uit? Zet alles op een rijtje alvorens je vacature-websites gaat afschuimen. Zo kan je gerichter zoeken naar een job die écht bij jou past.

Bijna één op drie mensen die opnieuw aan de slag gaan na een burn-out, krijgen vroeg of laat te maken met een terugval. Vooraleer je beslist om te gaan solliciteren voor een nieuwe job, neem je dus best voldoende tijd om volledig te herstellen. Start je te vroeg, dan is de kans reëel dat je emmer snel opnieuw overloopt. Begin daarom pas met solliciteren wanneer je er helemaal klaar voor bent. Wanneer dat moment precies is, is voor iedereen anders.

Geef jezelf een haalbaar doel

Hoe werk hervatten na burn-out? De verleiding kan groot zijn om na je burn-out er opnieuw 100% voor te gaan. Wees daar voorzichtig mee. Stel voor jezelf een paar realistische en haalbare doelen, zowel het vlak van tijd als van werkinhoud. Deeltijds werken kan een prima start zijn, dus bepaal voor jezelf hoeveel uren best bij jou zouden passen. Kom je tot de conclusie dat 3 dagen per week ideaal zou zijn, solliciteer dan ook niet voor een fulltime job, maar ga gericht zoeken naar deeltijdse functies. Lag stress aan de basis van je burn-out? Dan is het misschien geen goed idee om op dit moment al te solliciteren voor een rol als manager.

nieuwe baan na burn-out ervaringen

Burn-out vermelden tijdens je sollicitatie: ja of nee?

Zodra je een interessante vacature gevonden hebt en je op gesprek mag gaan, vraag je je wellicht af of je over je burn-out moet vertellen tijdens het sollicitatiegesprek of net niet. Ben je nog herstellende en denk je dat het je werk kan beïnvloeden, dan is het aangewezen om dit ook eerlijk te zeggen.

Ben je inmiddels volledig hersteld van je burn-out en heb je het gevoel dat je opnieuw helemaal klaar bent voor de arbeidsmarkt, dan hoef je er niets over te zeggen. Maar het kan een overweging zijn om het net wél te benoemen. Ben je er bijvoorbeeld sterker uit gekomen of gaf jouw burn-out de aanleiding tot een carrièreswitch? Dan kan het net krachtig zijn je burn-outperiode bespreekbaar te maken.

Uiteraard vermeld je je burn-out niet bij het begin van het sollicitatiegesprek, maar pas wanneer je gesprekspartner al een duidelijk beeld van jou gevormd heeft. Zo heb je de kans om een goede eerste indruk te maken en zal het nieuws over je burn-out zachter aankomen. Hou er wel rekening mee dat je mogelijk niet zelf het moment kan kiezen waarop je het ter sprake brengt. Mogelijk stelt de recruiter een vraag die je enkel kan beantwoorden door ook eerlijk te zijn over je burn-out.

Hou er ook rekening mee dat je gesprekspartner kritische vragen kan stellen wanneer je over je burn-out praat, maar hij mag je niet vragen naar je gezondheid of je ziekteverzuim. Een werkgever mag enkel vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert.

Aangeworven! En nu?

Heb je de nieuwe job kunnen bemachtigen? Proficiat! Nu kan je de burn-out en de gevolgen daarvan steeds meer achter je laten. Ook wanneer je burn-out naar jouw gevoel voorbij is, blijft het belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te bewaken. Krijg je het idee dat je weer steeds vaker gestrest bent en het overzicht kwijtraakt? Geef het op tijd aan bij je manager, zodat jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

Veel liefs,
Vanessa xxx