Waarom het najaar ideaal is om aan ‘upskilling’ te doen

Geplaatst door

Upskilling – De vakantieperiode is traditioneel een periode van ontspanning, weg van het werk. Maar vaak nemen professionals tijdens de jaarlijkse vakantie ook even de tijd om stil te staan bij hun job en hun carrière. Ben jij nog tevreden in je huidige job? Of liggen je ambities niet in lijn met waar je nu staat? Hoe kan je hier verandering in brengen? Upskilling kan hierbij helpen. Maar hoe doe je dat? Staffing specialist Walters People licht toe.

upskilling

Upskilling: zet ‘opgeladen batterijen’ om in daadkracht

Tijdens je verlofperiode heb je waarschijnlijk ook even nagedacht over je werk en je carrière, en stond je even stil bij vragen als ’Ben ik nog tevreden in mijn job?’ en ‘Wat kan ik nog beter doen?’. Wanneer je merkt dat je job niet langer aan al je verwachtingen voldoet, kan je nieuwe uitdagingen zoeken, en dat hoeft niet per se in de vorm van een nieuwe job te zijn.

Dat kan bijvoorbeeld ook door bijscholingen en trainingen te volgen. En welke periode is er beter om daaraan te beginnen dan het najaar, wanneer je batterijen nog zijn opgeladen door de vakantie? Zet die energie dus om in daden en maak eindelijk werk van die training of bijscholing die je al lang wil volgen.

Ga in gesprek met je werkgever

Het volgen van bijscholingen om nieuwe en relevante vaardigheden toe te voegen aan je huidige ‘skillset’ noemt men ook wel ‘upskilling’. Dat is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, ook je manager of leidinggevende zal dit enorm appreciëren. En wie weet leidt dit wel tot die felbegeerde promotie? Wil je dat, maar weet je nog niet helemaal hoe je eraan moet beginnen? Dan is het belangrijk om eerst in gesprek te gaan met je werkgever.

Leg duidelijk uit dat je aan jezelf wil werken, waarom je dat wil, en waar jouw voorkeur voor een bijscholing naartoe gaat. Zodra je manager weet wat je ambities zijn, is het voor hem of haar makkelijker om de juiste hulpmiddelen of trainingen aan te reiken.

Zet breed in

Heb je niet direct behoefte aan een specifieke opleiding of bijscholing, maar wil je wel graag bepaalde vaardigheden verder uitbouwen of heb je de ambitie om een leidinggevende rol op jou te nemen in de toekomst, dan kan je ook meer algemene cursussen volgen. Denk bijvoorbeeld aan ‘leiderschapstechnieken’, ‘communicatievaardigheden’ of ‘ruimtelijk inzicht’. Dat zijn overigens ook opleidingen die in heel wat beroepen en sectoren van pas kunnen komen.

Blijf leren

Eenmalig een keuze maken en een bijscholing volgen, is eigenlijk niet voldoende. Om jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor werkgevers, is het belangrijk om aan upskilling te blijven doen. Persoonlijk leiderschap, motivatietrainingen, of toch eerder een praktische IT-opleiding? Er zijn zo veel mogelijkheden om een leven lang te blijven bijleren.

Ongeacht in welke sector je werkt, door bijscholingen te volgen vergroot je je kansen op de arbeidsmarkt en heb je altijd iets achter de hand wanneer je toch onverwacht van job zou veranderen. Bovendien geeft het je nieuwe inzichten, verruimt het je blik, en is het een ideale kans om je netwerk uit te breiden. Geen excuses dus: nu je na je verlof terug vol energie zit, kan je vandaag nog beginnen met upskilling!

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Erg interessant artikel. Het klopt ook, in de zomervakantie ga ik ook altijd nadenken of ik alles nog op een rijtje heb ;).

Reacties zijn gesloten.