Drie tips voor optimaal werkgeluk

Geplaatst door

Werkgeluk is van onschatbare waarde. Want wie plezier heeft in zijn werk is creatiever, gezonder, en presteert als klap op de vuurpijl een stuk beter. Het goede nieuws is: je kunt er zelf aan bouwen. Om optimaal werkgeluk te vinden hoef je echt niet direct van job te veranderen. Staffing specialist Walters People deelt drie tips waarmee je gelukkiger wordt in je huidige job.

werkgeluk

1. Optimaal werkgeluk: werk ergens naartoe

Hoe krijg je werkgeluk? Welke factoren bepalen werkgeluk? Niets is geestdodender dan een eentonige job zonder vooruitzichten. Om je gelukkig te voelen in je functie, moet je voldoende uitgedaagd en gestimuleerd worden. Je kunt jezelf uitdagen door iedere dag ergens naartoe te werken: of het nu het afvinken van de taken op je to-do list is, of een langetermijn carrièredoel dat je graag wilt behalen. Bespreek duidelijk met jouw manager welke doorgroeimogelijkheden je hebt, zodat je weet op welke targets je je kunt richten.

Probeer bij een job switch je nieuwe werkgever te kiezen op basis van persoonlijke match. Werken wordt een stuk aangenamer wanneer je je betrokken voelt bij de organisatie. Geef je bijvoorbeeld veel om het milieu, kies dan voor een organisatie die dezelfde milieudoelstellingen heeft als jij. Als jouw persoonlijke waarden en doelen in lijn liggen met die van de organisatie, ga je gegarandeerd iedere dag fluitend naar je werk.

2. Een goede werk-privé balans

Wat is belangrijk voor werkgeluk? Wie veel stress ervaart op de werkvloer, zal niet optimaal gelukkig zijn binnen zijn functie. Als je je gelukkiger en energieker wilt voelen, is het verlagen van stress essentieel. Probeer genoeg vakantiedagen op te nemen en verspreid deze door het jaar heen, zodat je regelmatig je batterijen kunt opladen. Plan ook tijdens je werkdag rustmomenten in, bijvoorbeeld door de tijd te nemen om te lunchen weg van je bureau, of door ‘s middags een wandeling te maken. Een andere tip is om te experimenteren met flexibele werktijden. Als je kunt werken wanneer het jou best past, zul je je energieker en gemotiveerder voelen.

3. Fijn contact met collega’s

Als je fulltime werkt, breng je door de week meer tijd met je collega’s door dan met vrienden of familie. Een fijne collegiale werksfeer bevordert de productiviteit en draagt bij aan je werkplezier. Daarom is het zeker de moeite waard om te investeren in de relatie met je collega’s. Ga respectvol met elkaar om en neem de tijd om elkaar op persoonlijk vlak te leren kennen: maak een praatje bij de koffieautomaat, lunch samen tijdens de middagpauze of ga eens iets drinken na het werk.

Werken wordt een stuk leuker wanneer je collega’s aanvoelen als vrienden. Daarnaast zorgen goede relaties op de werkvloer ervoor dat je beter samenwerkt en meer betrokkenheid voelt bij de organisatie, wat opnieuw een positief effect heeft op je werkgeluk.

Ook een goed contact met je manager vergroot het plezier in je werk. Een open en effectief management speelt een belangrijke rol in je werkgeluk. Communiceer daarom eerlijk met je manager: bespreek welke aspecten van je job je leuk en minder leuk vindt, en welke verantwoordelijkheden of taken je er graag bij zou willen hebben. Spreek problemen en irritaties op de werkvloer tijdig uit, zodat deze niet blijven sluimeren op de achtergrond. Wie transparant communiceert, zal zich gelukkiger voelen binnen zijn functie.

Lees ook:

Carrière switch maken? Voorkom deze 5 valkuilen

4 Tips om de passie voor je carrière weer te doen oplaaien

Gevangen in een bore-out? Zo pak je het aan!