Een aanbeveling vragen: zo pak je dit aan

Geplaatst door

Een aanbeveling van jouw werk of capaciteiten kan ongelofelijk waardevol zijn bij de zoektocht naar een nieuwe job. Indien je LinkedIn gebruikt om een netwerk van contacten op te bouwen, is het verkrijgen van aanbevelingen voor je vorige en/of huidige werkgever een belangrijk onderdeel van het vervolledigen van je LinkedIn profiel.

Het vermelden van aanbevelingen kan je helpen om gevonden te worden door potentiële werkgevers en recruiters, omdat zij kunnen zoeken op basis van het aantal aanbevelingen dat jouw profiel bevat. Aanbevelingen helpen bovendien om je sterke punten te benadrukken, waardoor je gemakkelijker benaderd wordt voor vacatures die relevant en interessant zijn voor jou. Het kan wat ongemakkelijk zijn om om aanbevelingen te vragen. Hoe pak je dit dan best aan? Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters zet een aantal elementen op een rijtje.

aanbeveling vragen

Een aanbeveling vragen: zo pak je dit aan

Timing

Zorg ervoor dat je om een aanbeveling vraagt zodra je een opdracht hebt afgerond en niet tijdens het project. Als je nog in dienst bent bij de werkgever waar je een aanbeveling vraagt, leg dan de reden van je verzoek uit. Mogelijke redenen kunnen zijn dat je je LinkedIn-profiel wilt aanvullen, of dat je de diensten die je organisatie aanbiedt verder wilt benadrukken om leads te genereren.

Relevantie

Zorg ervoor dat je de juiste mensen om aanbevelingen vraagt. Je zult eerder geneigd zijn om dit te vragen aan collega’s met wie je het goed kunt vinden. De krachtigste aanbevelingen komen echter van leidinggevenden aan wie je hebt gerapporteerd. Zij kunnen vertellen hoe je positief hebt bijgedragen aan projecten en bedrijfsdoelstellingen.

Gebruik LinkedIn

LinkedIn heeft een ingebouwde optie waarmee je aanbevelingen kunt opvragen voor elke afzonderlijke job. Het voordeel van deze functionaliteit is dat de mensen aan wie je het vraagt niet meteen moeten antwoorden. Zo geef je ze de kans om eerst even na te denken of ze je werk wel willen aanbevelen. Bovendien kunnen ze snel en makkelijk hun aanbeveling invullen.

Wees behulpzaam

Help de mensen aan wie je een aanbeveling vraagt door suggesties te doen voor wat ze zouden kunnen antwoorden. Neem zeker de tijd om de belangrijkste vaardigheden voor je carrière te schetsen. Dit zal hen helpen bij het formuleren van hun aanbeveling voor jou en ervoor zorgen dat dit niet te veel van hun tijd in beslag neemt.

Voor wat hoort wat

Wanneer iemand jou om een aanbeveling vraagt, kun je hier gerust op ingaan. Hoe meer aanbevelingen je geeft, hoe groter de kans dat je er zelf ook krijgt. Wees je er echter van bewust dat wederzijdse aanbevelingen door de LinkedIn-gemeenschap als minder krachtig worden beschouwd. Het is daarom een goed idee om ervoor te zorgen dat niet al je aanbevelingen volgens het “jij beveelt mij aan en ik beveel jou aan”-principe zijn.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Zo schrijf je een killer openingszin voor je sollicitatiebrief

Spontaan solliciteren: een goed idee of niet?