Zelf je haar verven in 8 stappen

Geplaatst door

Zelf je haar verven – Ben je toe aan een nieuwe haarkleur of wil je van je grijze haren af? Dan is je haar verven een goed idee. Je kunt je haar laten kleuren bij de kapper maar dit kan best duur zijn. Door zelf je haar te verven, kan je flink wat geld besparen en dat is vandaag de dag mooi meegenomen. Wat heb je nodig om zelf je haar te kleuren? Waar begin je met je haar verven? En hoe pakt haarverf het beste? Ik zet een aantal stappen op een rijtje waardoor jij jouw haar kleurt zoals een pro!

zelf je haar verven

Zelf je haar verven: wat heb je nodig?

  • Haarverf
  • Handschoenen
  • Een kam
  • Een kwast
  • Haarklemmen
  • Een mengbakje
  • Een (oude) handdoek
  • Eventueel oude kleren

Stap 1: Kies de juiste haarverf

De eerste stap is meteen de belangrijkste: het kiezen van de juiste kleur verf. De juiste kleur kan jouw look een boost geven, maar de verkeerde kleur kan juist erg tegenvallen. Wat is de juiste kleur? Het antwoord is wellicht geen verrassing want dat is je eigen haarkleur. Neem je eigen haarkleur als basis en ga maximaal twee tinten donkerder of lichter om een flater te voorkomen. Als je toch een volledig andere haarkleur wilt, dan is het belangrijk om goed te kijken naar welke haarkleur bij je huidskleur past.

Ter inspiratie kan je alvast een kijkje nemen in de webshop van WECOLOUR. Daar kan je kiezen uit maar liefst 38 kleuren haarverf. De haarverf van WECOLOUR is van kapperskwaliteit en speciaal ontwikkeld voor thuisgebruik. Deze verf bevat geen ammonia en PPD maar juist verzorgende ingrediënten zoals calendula extract en arganolie. Hierdoor is de verf heel zacht voor je haar en hoofdhuid. Zelf haar verven of kapper? Over dat antwoord hoef je in ieder geval niet meer te twijfelen!

Ben je toe aan een nieuwe haarkleur maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of wil je zeker weten welke haarkleur het beste bij jouw huid past? Maak dan gebruik van het gratis kleuradvies van WECOLOUR. Je hoeft slechts vijf vragen te beantwoorden en de kleurspecialisten geven je een gratis haarkleuradvies op maat. 

zelf haar verven met kappersverf

Stap 2: Controleer of je allergisch bent

Het is een echte nachtmerrie: zelf je haar verven en er dan pas achter komen dat je allergisch bent voor de verf. Wanneer je de WECOLOUR haarverf gebruikt, is de kans op allergieën zeer klein aangezien deze verf veel verzorgende ingrediënten bevat. Echter kan het nooit kwaad om op voorhand een kleine hoeveelheid verf op je huid aan te brengen met een wattenstaafje, bijvoorbeeld achter je oor.

Als er na 48 uur geen huidirritatie optreedt, dan kan je zorgeloos aan de slag met de verf. Let op: je mag je haar gedurende deze 48 uur niet meer wassen want verf pakt het beste op ongewassen haar.

Stap 3: Volg de gebruiksaanwijzing

Het klinkt logisch maar toch vermeld ik het graag nog eens. Maak de verf klaar volgens de gebruiksaanwijzing want iedere haarverf is anders. Daarom is het belangrijk dat je de stappen van de gebruiksaanwijzing goed opvolgt. De handleiding zit immers niet voor niets in de verpakking.

Stap 4: Verdeel je haar in vier delen

Verdeel je haar in vier gelijke delen met een kam. Zo weet je zeker dat je alle haren in de verf zet. Je start met het eerste deel door een scheiding van je voorhoofd naar je nek te maken. Daarna verdeel je je haar in twee vlakken door vanaf de middenscheiding tot aan je oor nog een scheiding te maken. Gebruik bij voorkeur haarklemmen om de verschillende delen apart te houden. Vervolgens is het tijd om een oude handdoek op je schouders te leggen, handschoenen aan te trekken en de kwast erbij te nemen.

Handige tip: smeer vaseline op de randen van je gezicht, oren en nek zodat er geen verf op je huid achterblijft. Na het kleuren van je haar kan je de vaseline gewoon wegvegen. 

zelf haar verven

Stap 5: Verf de contouren

Begin altijd met het verven van je contouren (de randen), bij de aanzet van je haar. Je hoeft heus niet te zuinig te zijn met de verf want deze haren vallen immers het meeste op. Je wilt uiteraard niet dat er straks een kleurverschil is. Ga ook snel te werk want anders heeft de verf langs de contouren langer in kunnen werken dan de verf op de rest van je haar. Dit kan ervoor zorgen dat het deel langs de rand donkerder wordt dan de rest. Daarnaast is het belangrijk om de verf met gecontroleerde bewegingen aan te brengen langs de contouren, het liefst van voor naar achter. Op die manier voorkom je een harde lijn langs je gezicht.

Wil je jouw haar en hoofdhuid optimaal beschermen en herstellen tijdens het verven? Voeg dan WECOLOUR Colour Mask toe aan de kleurcrème als je je haar gaat verven. Je kunt dit haarmasker trouwens ook gebruiken om je geverfde haar te hydrateren en te verzorgen waardoor het langer mooi blijft. Twee vliegen in één klap!

Stap 6: Verf de overige delen

Daarna verf je je middenscheiding, de uitgroei. Neem plukje per plukje, verf dit haar en werk richting je oor. Herhaal dit voor de andere plukjes haar totdat je beneden bij je nek bent. Let op: het is belangrijk dat je jouw geverfde haren niet meer aanraakt of vastzet met haarklemmen want dit zorgt voor vlekken. Heb je jouw uitgroei geverfd? Dan is het belangrijk dat je in één keer door kamt. 

Dan is het tijd om de lengte van je haar te kleuren. Controleer op voorhand de verpakking, maar meestal doe je dit tien minuten later dan de uitgroei. Masseer de verf met je vingertoppen in je haar zodat de verf goed wordt verdeeld. Raak je haar daarna niet meer aan want dit veroorzaakt lelijke vlekken. Om te voorkomen dat je de tijd uit het oog verliest, zet je het best een wekker. Zo ben je zeker dat de verf kan intrekken volgens de aangegeven inwerktijd.

waar begin je met je haar verven

Stap 7: Spoel de verf uit

Je kunt de verf uit je haar spoelen onder de douche of in een wasbak. Houd hierbij je handschoenen aan en probeer je ogen dicht te houden. Verf blijft natuurlijk chemisch dus dat wil je niet op je handen of in je ogen hebben. Vooraleer je de verf uit je haar gaat spoelen, doe je er goed aan om je haar eerst nat te maken en je hoofdhuid te masseren. Op die manier verwijder je de verf van je hoofdhuid. Als je dit hebt gedaan, spoel je je haar uit totdat alle verf eruit is.

Stap 8: Verzorg je gekleurd haar

Ten slotte rest er nog maar één vraag: hoe moet je gekleurd haar verzorgen? Was je haar bij voorkeur met lauw water in plaats van heet water. Hoe warmer het water, hoe sneller je kleur vervaagt. Daarnaast is het belangrijk om een speciale kleurshampoo en conditioner te gebruiken om te voorkomen dat de verf eruit wordt gewassen. En zoals ik in puntje vijf reeds zei, kan je het WECOLOUR Colour Mask gebruiken om je gekleurde haar extra te verzorgen waardoor het langer mooi blijft.

zelf haar verven of kapper

Ik hoop dat deze stappen je helpen bij het kleuren van je haar. De eerste keer is het wellicht een beetje zoeken, maar oefening baart kunst. Door gebruik te maken van het gratis kleuradvies van WECOLOUR maak je alvast een mooie keuze. Als je daarnaast de gebruiksaanwijzing van de haarverf goed volgt, kan er nog maar weinig misgaan. Veel succes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat moet je doen om steil haar te krijgen? 

Je haar sneller laten groeien met deze 5 tips