Philadelphia helpt broodverspilling tegen te gaan met lekkere croque-recepten

Geplaatst door

Lekkere croque recepten – 3 miljoen Belgen gooien wekelijks brood weg. Uit recent onderzoek1 blijkt dat in België brood een van de meest verspilde voedselitems is. Philadelphia, gekend om zijn zuivelspreads, lanceert het project De Broodwinners om deze verspilling tegen te gaan. Met de campagne wil het Belgen bewust maken van het probleem maar ook inspireren met verschillende oplossingen. 

gezonde recepten met oud brood

Uit onderzoeken van Too Good To Go en Voedselverlies.be2 blijkt dat in België meer dan 9 miljoen sneetjes brood wekelijks worden weggegooid, dat staat gelijk aan bijna 1 miljoen euro aan brood dat wekelijks wordt verspild. Philadelphia besloot recent een nieuwe bevraging1 naar voedselverspilling te organiseren, waarbij brood opnieuw bovenaan stond bij voedsel dat vaakst wordt verspild.

wat te doen met overgebleven brood

  • In Vlaanderen eet 49,2% geen producten na de houdbaarheidsdatum en in Wallonië is dat 61%.
  • In Vlaanderen heeft 80,8% en in Wallonië 83% standaard brood in huis.
  • Bijna 70% van de Belgen heeft soms tot heel vaak brood in huis dat bijna vervalt.
  • In Vlaanderen wordt brood (54%), aardappelen (46,4%) en rijst (41,6%) het vaakst weggegooid. In Wallonië is dat rijst (50,4%), brood (45,4%) en aardappelen (40,2%)*.
  • Losse ingrediënten (zoals brood) die bijna vervallen worden in Vlaanderen door 28,6% van de inwoners weggegooid en in Wallonië is dat door 34%.
  • In Vlaanderen heeft slechts 7,2% in de week nooit losse ingrediënten in huis en in Wallonië 6,8%.

Brood is bij Belgen dus een populair ingrediënt dat ze steeds in huis hebben maar het wordt ook het vaakst weggegooid. In 2022, met de economische onzekerheid, zien we een verandering in gedrag waarbij mensen meer en meer restjes gaan opgebruiken en food waste proberen te beperken3. Philadelphia wil consumenten helpen om verspilling, meer bepaald broodverspilling, aan te pakken en te verminderen door hen te inspireren om ‘oud’ brood toch nog te gebruiken.

Broodwinners

Philadelphia Broodwinners: “Word een broodwinner en haal het beste uit je broodresten”

Brood van een paar dagen oud is vaak lekkerder als je het roostert of grillt. Philadelphia biedt daarom tal van leuke recepten om je brood om te toveren tot een lekkere croque. Zo hoef je ‘oud’ brood niet weg te gooien, ga je verspilling tegen en spaar je enkele centjes uit. En iedereen houdt toch van een smakelijke croque?

Philadelphia zet zich in tegen voedselverspilling met heerlijke croque-recepten

Philadelphia is al jaren bezig met iniatieven tegen voedselverspilling. Zo doneert het moederbedrijf van Philadelphia, Mondelēz International, standaard producten aan de ​ Belgische Federatie van Voedselbanken en biedt het merk inspiratie en tips om te koken met restjes. Wat te doen met overgebleven brood? Wat zijn gezonde recepten met oud brood of hartige recepten met oud brood? Hieronder vind je heerlijke croque recepten! 

croque met ham

 
croque met ei en spek
 

croque met pindakaas en banaan

veggie croque met avocado

croque met gerookte zalm

croque met kipfilet

zuiderse veggi croque

Welke croque recepten spreken jou het meest aan?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Besparen door je eigen broodje te bakken

2 reacties

  1. Eten gooien we inderdaad veel te vaak weg. En geroosterd of gecroqued kan je er nog de lekkerste gerechten mee maken. Mijn favoriet: een pittige tonijnsalade met tonijn, kappertjes, een fijngesneden uitje mayo en paprikapoeder.

Reacties zijn gesloten.