Welke make-up voor gevoelige ogen?

Geplaatst door

Zijn mascara, oogschaduw en eyeliner een nachtmerrie voor je gevoelige ogen? Dat kan zeker anders! Door de juiste make-upproducten te gebruiken, kan je iedere dag stralend de deur uit mét make-up. Welke make-up voor gevoelige ogen? Welke make-up is hypoallergeen? Welke mascara irriteert ogen niet? En wat is de beste oogschaduw voor gevoelige ogen? Je leest het allemaal in dit artikel!

welke mascara irriteert ogen niet

Wat zijn gevoelige ogen?

Tranende of branderige ogen zijn symptomen van gevoelige ogen. Deze worden veroorzaakt door verschillende factoren zoals een allergie voor make-up of het dragen van contactlenzen. Als je contactlenzen draagt, heb je vaker last van droge ogen en daarom moet je voorzichtig omspringen met de make-up die je aanbrengt. 

Het gebruik van make-up aan de rand van het ooglid kan een effect hebben op de samenstelling van de traanfilm, die je ogen hoort te beschermen tegen uitdroging. Daarom is het afgeraden om een oogpotlood of eyeliner te gebruiken als je last hebt van gevoelige ogen. Ook mascara kan irritatie veroorzaken aan de wimperbasis. Maar geen paniek: dit betekent niet dat je geen make-up meer kunt dragen!

welke make up voor gevoelige ogen

Welke make-up voor gevoelige ogen? 

1. Kies voor hypoallergene make-up

Allereerst is het belangrijk om make-up te gebruiken die zacht is voor je ogen. Er bestaat tegenwoordig al veel hypoallergene make-up zoals mascara’s en oogschaduw die je ogen niet irriteren. Deze make-up bevat milde ingrediënten met een hoge tolerantie waardoor de kans op een allergische reactie minimaal is. Je kunt hypoallergene make-up kopen bij de apotheek maar ook online.

2. Vermijd waterproof make-up

Welke mascara irriteert ogen niet? Waterproof formules zijn vaak een stuk sterker waardoor ze ook moeilijker te verwijderen zijn. Kies daarom liever voor een klassieke maar hypoallergene mascara die je met een milde make-upremover kunt verwijderen, want die zal een pak milder zijn voor je ogen. 

3. Gebruik een milde make-upremover

Om je oogmake-up te verwijderen, gebruik je best een zachte remover op waterbasis. Producten met olie laat je beter achterwege want deze kunnen je ogen irriteren. Ga in ieder geval nooit slapen met make-up want dat kan huidproblemen veroorzaken en je ogen nog gevoeliger maken. 

4. Gebruik een oogschaduw crème

Oogschaduw in poedervorm kan makkelijk loskomen waardoor er korreltjes in je ogen terecht kunnen komen. Met een crème oogschaduw heb je hier minder snel last van. Een bijkomend voordeel van een crème oogschaduw is dat deze formule veel mooier blijft zitten en dat het minder snel uitloopt. 

Als je toch graag oogschaduw in poedervorm wilt aanbrengen, tik je borsteltje dan extra goed af om te voorkomen dat overtollig pigment naar beneden valt en in je ogen terechtkomt. Je kunt de oogschaduw ook aanbrengen met je vingertoppen, maar dan is het wel belangrijk dat je eerst je handen wast om bacteriën te vermijden.

oogschaduw crème

5. Vermijd je waterlijn

Ik zei het al eerder: door make-up aan te brengen op je waterlijn, kan je nog meer last krijgen van tranende ogen. Als je gevoelige ogen hebt is het dus geen goed idee om hier make-up op aan te brengen. Zoek je toch een oogpotlood voor tranende ogen of een oogpotlood gevoelige ogen? Kies dan opnieuw voor hypoallergene make-up. Zo bestaan er oogpotloden met vitamine E die beschermen tegen vrije radicalen en je ogen toch een verzorgde toets geven. 

6. Vervang tijdig je make-up

Als je make-up aanbrengt is het belangrijk om hygiënisch te werk te gaan, zeker bij je ogen. Dit doe je door regelmatig je make-up te vervangen. Mascara vervang je best om de drie maanden of als de geur of samenstelling verandert. Crème producten vervang je best om de zes maanden. Gebruik je een oogpotlood voor tranende ogen? Slijp dit potloodje dan regelmatig om bacteriën te voorkomen.

7. Reinig regelmatig je make-up kwasten

Net als dat je regelmatig je make-up moet vervangen, is het ten slotte ook belangrijk om geregeld je make-up kwasten te reinigen. Er zitten namelijk een heleboel bacteriën tussen de haren van je kwasten. Het beste is om je kwasten na ieder gebruik te reinigen, met lauw water en babyshampoo. Mocht je hier geen tijd voor hebben, doe je er goed aan om hier een wekelijkse gewoonte van te maken. 

Om het jezelf gemakkelijker te maken, kan je gebruikmaken van een speciale kwastenreiniger. Veel bloggers (en vloggers) zijn heel enthousiast over deze ‘Brushegg’. Hij is niet duur en verkrijgbaar in tal van leuke kleurtjes!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Hoe kom je af van donkere kringen onder ogen?

10 Dingen die je beter niet doet als je lenzen draagt