10 Dingen die je beter niet doet als je lenzen draagt

Geplaatst door

Draag jij lenzen en heb je al eens last gehad van droge ogen, een oogontsteking of ander kwaaltje? Dan maak je misschien wel een van onderstaande fouten die je beter kunt vermijden. Misschien reinig je je contactlenzen verkeerd, loop je te lang met hetzelfde paar rond of doe je er soms een dutje mee. In dit artikel deel ik tien dingen die je beter niet doet als je lenzen draagt.

lenzen dragen

Fout 1: Je reinigt ze met kraantjeswater

Laat ik beginnen met een gouden tip: gebruik altijd lenzenvloeistof om je contactlenzen in te bewaren. Deze vloeistof maakt je lens schoon en zorgt ervoor dat eiwitten en vetten uit de poriën van de lens worden verwijderd. Ook zorgt de vloeistof ervoor dat je lens comfortabel blijft aanvoelen en niet uitdroogt. Je lens reinigen met kraantjeswater is dus geen goed idee, aangezien dit water geen ingrediënten bevat die je lenzen desinfecteren. 

Fout 2: Je hergebruikt lenzenvloeistof 

Het is belangrijk om iedere dag schone vloeistof te gebruiken om je lenzen te reinigen en te bewaren. Vul de vloeistof dus zeker niet bij want als je ze hergebruikt en er telkens met je vingers in zit, verliest de vloeistof zijn ontsmettende werking. 

Fout 3: Je wast je handen niet voordat je ze in doet

Ook al heb je weinig tijd of ben je stiekem te lui: was altijd eerst je handen met proper water en zeep, en droog ze af met een schone handdoek voordat je je lens insteekt. Op die manier vermijd je dat bacteriën op je lens, en dus ook in je ogen, terechtkomen.

Fout 4: Je draagt te lang hetzelfde paar 

Als je dezelfde lens te lang draagt, kan ze irritatie veroorzaken. Je ogen kunnen zelfs al geïrriteerd raken van de lens voordat je er werkelijk last van krijgt. Daarom is het belangrijk om je lens nooit langer in te houden dan de aanbevolen tijd.

Wil je iedere dag nieuwe, frisse lenzen? Niet bezig zijn met het onderhoud van je lenzen? Dan zijn daglenzen ideaal voor jou. Deze lenzen draag je de hele dag, ’s avonds gooi je ze weg bij het plastic afval en de volgende dag gebruik je weer een nieuw paar daglenzen. Bij Sightful kan je gemakkelijk via de website lenzen bestellen, wel zo makkelijk en ook nog eens goedkoper dan bij de opticien.  

Fout 5: Je hebt last van rode of geïrriteerde ogen

Heb je last van rode of geïrriteerde ogen en wil je ze toch dragen? Ook dit is een fout die je niet meer mag maken. Laat je ogen liever even rusten door je bril op te zetten en vraag advies aan een oogarts of opticien als je hier last van blijft hebben. Soms kan je ook rode of geïrriteerde ogen krijgen door de lens, bijvoorbeeld omdat ze niet soepel genoeg is of onvoldoende zuurstof doorlaat. 

lenzen bestellen

Fout 6: Je gebruikt op eigen houtje oogdruppels of medicatie

Gebruik nooit oogdruppels of medicatie zonder een oogarts of opticien te raadplegen. Sommige druppels of medicatie mag je namelijk niet gebruiken bij contactlenzen. Ze kunnen de film van je lens beschadigen wat voor een wazig zicht en oogproblemen kan zorgen. 

Fout 7: Je zwemt ermee

Het water mag er dan wel proper uitzien, maar daarom is dat nog niet zo. Wil je toch écht je contactlenzen dragen tijdens het zwemmen, bijvoorbeeld omdat je anders niet scherp kunt zien? Kies dan voor daglenzen en gooi ze daarna in de vuilbak. Een lens hergebruiken is ook in dit geval niet verstandig. 

Fout 8: Je deelt ze met iemand anders

Een bril uitlenen is mogelijk, maar bij een lens is het een ander verhaal. Ook je partner of zus hebben bacteriën op hun ogen die rechtstreeks in contact komen met je lens en op die manier in jouw ogen terechtkomen. Je lens is dus alleen voor eigen gebruik. 

Fout 9: Je slaapt ermee

Slapen met lenzen is een fout die je moet vermijden. Wanneer je dit doet, krijgt je hoornvlies onvoldoende zuurstof en traanvocht, waardoor je droge, rode en pijnlijke ogen kunt krijgen. Wist je dat je lens zich in het ergste geval aan je oog kan vastzuigen en je hoornvlies hierdoor kan beschadigen? Juist, vanaf nu doe je die lens toch beter uit als je een lekker dutje gaat doen. 

Fout 10: Je föhnt je haar zonder ze uit te doen

Ten slotte een fout waar je wellicht nog niet bij hebt stilgestaan. Lucht in je ogen, en vooral warme lucht, droogt je ogen en lens enorm uit. Hierdoor kan je lens krimpen en beschadigen, wat je ogen zal irriteren. Wanneer je de volgende keer je haar gaat föhnen, doe je jouw contactlenzen dus beter even uit.

daglenzen

Welke foutjes zijn herkenbaar voor jou? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Welke make-up voor gevoelige ogen?