Alles over de werking van eetlustremmers

Geplaatst door

Als je graag af wilt vallen en van plan bent om met een dieet te starten, maar geen honger gevoel wilt hebben, dan kunnen eetlustremmers een uitkomst zijn. In dit artikel vertellen we je alles over de werking van deze eetlustremmers. Lees verder!

eetlustremmers

Neurotransmitters

Eetlustremmers kunnen op verschillende manieren de eetlust onderdrukken. Allereerst doen deze dit door invloed uit te oefenen op je neurotransmitters. Deze hormoon stoffen staan ook wel bekend als de overdracht gevers van impulsen in zenuwcellen. Twee belangrijke neurotransmitters zijn catecholamine en serotonine.

Serotonine

Serotonine staat bekend als het gelukshormoon en heeft een stimulerende werking. Serotonine heeft daarnaast invloed op je zelfvertrouwen, het geheugen, emoties en dus ook je eetlust. De eetlustremmers die invloed uitoefenen op de eetlust via serotonine, zorgen ervoor dat de de neurotransmissie van serotonine bevorderd wordt en zo dus je eetlust wordt verminderd.

De werking van serotonine hangt nauw samen met de hoeveelheid tryptofaan in het bloed. Hoe hoger het gehalte van tryptofaan in ons bloed, hoe meer serotonine er wordt aangemaakt. Zo is bij mensen met veel overgewicht het tryptofaangehalte erg laag en daardoor ook de hoeveelheid serotonine. Dus door het verhogen van de concentratie tryptofaan en serotonine, zal je eetlust verlagen en kan je gemakkelijker gewicht verliezen.

Catecholamine

Er is nog een andere neurotransmitter die een rol kan spelen bij je eetlust, namelijk Catecholamine. Adrenaline, dopamine en noradrenaline zijn voorbeelden van natuurlijke catecholamines. Deze stoffen staan ook wel bekend als vlucht- of vecht hormoon. Hoe hoger de hoeveelheid van deze stoffen in je bloed is, hoe hoger vaak je stressniveau is. Deze stoffen maken je alert en bereiden je lichaam voor op een snelle actie. Ze zullen de omzet van glycogeen in glucose bevorderen waardoor je bloedsuikerspiegel hoger zal worden en je eetlust zal verminderen.

Voorbeelden van eetlustremmers die invloed uitoefenen op deze catecholamines zijn onder andere amfetamine, amfepramone, fenmetrazine en mazindol. Vanwege de verslavende werking zijn zowel fenmetrazine en amfetamine zijn deze niet meer te vinden in eetlustremmers.

Werken eetlustremmers echt?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest die de effectiviteit van eetlustremmers hebben aangetoond en zo bewezen hebben dat het gebruik hiervan helpt om gewicht te verliezen. Of het gebruik van een eetlustremmer echt werkt hangt vooral af van bijvoorbeeld het dieet wat je ernaast volgt. Gebruik eetlustremmers vooral niet een lange periode achter elkaar. Eetlustremmers zijn een goede hulp voor een snelle gewichtsafname. Maar als je stopt met de eetlustremmers en je vervalt in je oude patroon, ontstaat het risico groot dat je gewicht ook weer toeneemt. Het is dus verstandiger om naar een andere manier van leven te kijken voor op de lange termijn!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Hoe krijg je meer stappen? 10 tips op een rijtje