5 Tips om de beste loopschoenen voor je voeten te kopen

Geplaatst door

In dit artikel vind je vijf tips om de beste loopschoenen voor je voeten te kopen. Allereerst is het belangrijk om je loopstijl te kennen. Er zijn 3 verschillende soorten loopstijlen, en voor elke stijl is een specifiek type schoen nodig. Je moet eerst uitzoeken welk type loopstijl je hebt, voordat je op zoek kunt gaan naar de juiste schoen. 

beste hardloopschoenen

Ken je loopstijl

De meeste lopers hebben een neutrale loopstijl waarbij de loper landt op de buitenkant van de hiel en de voet wikkelt daarna recht af richting de grote teen. Sommige lopers hebben (over)pronatie. Daarbij heeft de enkel de neiging om naar binnen te bewegen op het ogenblik dat je de voet op de grond zet. Pronatie komt meer voor bij hardlopers die op de hiel landen. Ook zijn er lopers die last hebben van supinatie. De voet zwenkt teveel naar buiten bij het landen van de voet op de grond. Dit kan niet gecorrigeerd worden met schoenen maar kan je laten corrigeren door aangepaste steunzolen te laten maken.

Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste heeldrop te kiezen. Dit is afhankelijk van hoe je loopt. Een loopschoen met een lagere heeldrop maakt het makkelijker om op je voorvoet te landen. Een hoge heeldrop maakt het weer gemakkelijker om op je hak te landen. Daarbij is het dus raadzamer dat je als haklander een loopschoen kiest met een hoge hieldrop. De voorvoetlander koopt dan het beste een schoen met een lagere heeldrop. Brooks loopschoenen hebben een hoge offset van 8, 10 of 12 mm. Hoka loopschoenen hebben een lage offset van meestal 5mm.

Indien je geen idee hebt naar je loopstijl kan je op een loopband lopen en iemand vragen om je benen en voeten te filmen. Aan de hand daarvan kan je bepalen welke loopstijl je hebt.

brooks loopschoenen

Welke soort schoen wil je kopen?

Voor vele hardlopers een retorische vraag maar er bestaan verschillende soorten loopschoenen. De meest verkochte schoenen zijn loopschoenen die je draagt tijdens je dagelijkse looptochten op harde of zachte ondergrond. Je hebt ook wedstrijdschoenen die vrijwel altijd een stuk lichter zijn en meestal minder demping bezitten. Daarnaast kan je ook kiezen om trailschoenen te kopen als je altijd op onverhard terrein gaat lopen. Deze schoenen bieden veel grip ten opzichte van de normale loopschoenen. Spikes kan je dan kopen in de winter als je aan een veldloop wil deelnemen. Op de atletiekpiste heb je eveneens spikes nodig. Wist je dat er spikes bestaan voor de sprintafstanden en spikes die specifiek worden gemaakt om bijvoorbeeld hoogspringen, speerwerpen of polsstokspringen te beoefenen?

Kies de juiste maat & de geschikte pasvorm

Loopschoenen kopen? Dan ga je uiteraard altijd eerst kijken naar jouw schoenmaat. Zorg ervoor dat je een loopschoen koopt met een grotere maat in vergelijking tot de schoenen die je dagelijks draagt. Stel dat je normaal maat 40 hebt, kies dan voor een hardloopschoen met maat 41. Je voet heeft namelijk voldoende ruimte nodig als je gaat hardlopen. Uiteraard is het ook belangrijk dat je voeten comfortabel zitten in de loopschoenen. Zorg er voor dat de bovenkant van de schoen stevig maar aangenaam de voeten omsluit. Je tenen moet je zeker nog kunnen bewegen en op geen enkele plaats mag je een beknellend gevoel ervaren.

Weet ook dat er veel merken zijn die naast de standaard maat ook een brede en smalle schoen beschikbaar hebben in hun gamma. Heb je je loopschoenen online gekocht? Dan kan je ze altijd even uittesten door een rondje te lopen. Heb je uiteindelijk toch de verkeerde maat besteld dan kan je ze altijd terugsturen. Je kan daarbij een grotere maat bestellen of simpelweg je geld teruggestort krijgen.

Welke demping zal je kiezen?

Bij het kopen van normale loopschoenen is het belangrijk dat je ook de demping kiest. Ben je van plan om je meeste trainingen uit te voeren op de weg dan is het aan te raden een loopschoen te kopen met extra demping. Voor de lopers die het meest gaan lopen op zachte ondergrond zoals op grasveld, bospad of finse looppiste kunnen opteren om loopschoenen te kopen met een gemiddelde demping. Deze zijn doorgaans een beetje goedkoper. Ben je een zwaarlijvige loper dan kies je best voor loopschoenen met een maximale demping. De meeste loopschoenen hebben momenteel een responsieve demping waarbij je een vooruitstuwende beweging ervaart bij het afstoten van je voeten op de grond.

beste loopschoenen

Let op ademend vermogen in het bovenwerk en flexibiliteit van de zool

Als je op zoek bent naar de beste hardloopschoenen, moet je letten op het ventilerend vermogen van het bovenwerk. Zeker als je gaat lopen bij hoge temperaturen is dit belangrijk dat je voeten aangenaam koel blijven. De flexibiliteit van de zool en het gebied van je voorvoet is zeker ook een belangrijk punt. Deze zorgt voor een makkelijke en natuurlijke afrol van je voeten. Als je schoenen online koopt kan je dit gaan controleren door naar de foto van de zool te kijken. Zitten er veel horizontale groeven in de voorvoet dan kan je er zeker van zijn dat de loopschoenen buigzaam zijn.

Lees ook:

Eerste keer fitness: 8 tips voor een goede start

De beste sporten om je lichaam in topconditie te houden

Hoe krijg je meer stappen? 10 tips op een rijtje