Eerste keer fitness? 8 tips om goed te starten

Geplaatst door

Eerste keer fitness – Ga je binnenkort voor de eerste keer naar de fitness? Dit kan best een spannend moment zijn. Je wilt graag aan je lichaam en conditie werken, maar je voelt je onzeker tussen de andere, ervaren fitnessers. Daarnaast weet je niet wat je allemaal mee moet nemen naar de fitness en hoe de toestellen precies werken. Maar geen paniek: met onderstaande tips neem je alvast een goede start! 

eerste keer fitness

1. Eerste keer fitness: neem water en een handdoek mee

Het is een beginnersfoutje om zonder water naar de fitness te vertrekken. Water is ontzettend belangrijk als je gaat fitnessen. Drink regelmatig kleine slokjes, zowel voor, tijdens als na je work-out. Zeker als je langer dan één uur sport, heeft je lichaam nood aan extra hydratatie. Ook een handdoek is onmisbaar want van al dat sporten ga je zweten. Met een handdoek kan je jezelf en het toestel schoon wrijven. Vooral dat laatste is heel aangenaam voor de mensen die na jou komen. Jij zou het ook niet prettig vinden om op een bezweet toestel te kruipen, toch? 

2. Drink Clear Protein

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam. Proteïnen zijn onmisbaar voor de opbouw en het behoud van je spieren, en geven je de energie die je nodig hebt tijdens het sporten. Je kunt bijvoorbeeld een romige eiwitshake drinken, maar Clear Protein is nog zoveel lekkerder! Clear Protein tovert je water om in een fris proteïnedrankje. Het is een licht en fruitig drankje met maar liefst 11,5 gram proteïne. Ideaal om je dagelijkse hoeveelheid water én de nodige eiwitten binnen te krijgen. Clear Protein is helemaal natuurlijk, vegan en bevat geen toegevoegde suikers. 

3. Gebruik deo maar overdrijf niet

Het is niet aangenaam als je de zweetgeur van de sporter naast je ruikt. Een vleugje deo aanbrengen voor je begint te sporten, is dan ook aangeraden. Let wel op dat je niet overdrijft want het is niet de bedoeling dat je andere sporters vergast met je parfum. Spuit ook nooit in de richting van anderen.

Extra tip: om zweten te voorkomen, gebruik je het beste een anti-transpirant in plaats van een deodorant. Een anti-transpirant bevat aluminiumzouten die de hoeveelheid zweet verminderen en ervoor zorgen dat je oksels droog blijven zodat onaangename geurtjes geen kans krijgen. Deodorant bevat geen aluminiumzouten die het zweten tegengaan, maar wel ingrediënten die ongewenste geurtjes bestrijden. Een deodorant zorgt vooral voor een lekker geurtje, maar doet verder niets aan het zweten. 

4. Warm op en koel af

Een opwarming is noodzakelijk als je gaat fitnessen, want zo loop je minder risico op blessures. Bouw rustig op door bijvoorbeeld even te wandelen, joggen of fietsen. Ook na je fitnessbeurt is het belangrijk om je spieren te laten ontspannen. Dit doe je door opnieuw rustig te wandelen en te stretchen. Op die manier worden de afvalstoffen, die vrijkwamen tijdens het sporten, afgevoerd. Ook zal je de dag erna minder spierpijn hebben. Opwarmen en afkoelen is niet alleen belangrijk bij je eerste keer fitness. Maak er een gewoonte van om dit iedere sportsessie te doen. 

eerste keer sportschool

5. Durf om hulp te vragen

Het is heel normaal dat je bij een eerste keer fitness niet weet wat te doen. Durf daarom zeker om hulp vragen en laat je begeleiden. In de meeste fitnesscentra zijn er professionele trainers die je kunnen helpen om gezond te sporten en blessures te voorkomen. Als je dus niet weet hoe je een oefening correct uitvoert of hoe een toestel precies werkt, kunnen zij je altijd een handje helpen. Zou je graag aan de slag gaan met een fitness training of een fitness schema? Een professionele trainer kan je helpen met het opbouwen van een goede sportschool routine. 

6. Laat anderen ook aan de beurt

Het is erg vervelend als iemand de hele tijd op een toestel bezig is dat jij ook wilt gebruiken. Vooral wanneer die persoon niet meer aan het sporten is, maar gewoon aan het praten of het bekomen van z’n work-out. Je kunt ook gerust op adem komen op een bankje zodat iedereen aan de beurt kan komen.

7. Zet de gewichten terug op het laagste niveau

Train je met gewichten? Zet ze na je oefeningen dan terug op het laagste niveau. Het is niet omdat jij inmiddels heel wat kilo’s omhoog kunt heffen, dat andere mensen dit ook kunnen. Door de gewichten opnieuw op het laagste niveau te zetten, loopt de volgende alvast geen risico op een blessure door een veel te zwaar gewicht te tillen. Veiligheid staat immers voorop. 

8. Focus op jezelf

Een laatste maar niet onbelangrijke tip: laat je bij de eerste keer fitness niet afschrikken door afgetrainde lichamen en focus op jezelf. Iedereen die je in de fitness ziet, is daar met een ander doel. Sommige mensen willen gewicht verliezen en conditie opbouwen, anderen zijn daar om extra kracht op te bouwen. Een work-out is heel individueel dus vergelijk je niet met andere sporters. Wees ook niet bang dat ervaren fitnessers op je zullen neerkijken. Geloof het of niet, maar in de fitness is iedereen met zichzelf bezig en hebben ze jou waarschijnlijk niet eens in de gaten. You can do it!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *