Studeren en werken combineren? Dat doe je zo!

Geplaatst door

Studeren en werken combineren is geen gemakkelijke opdracht. Naast presteren op je werk, moet je ook zorgen dat je goede punten haalt. Toch zijn er ook voordelen verbonden aan de combinatie werken en studeren, vooral wanneer je job in lijn ligt met je opleiding. Volg je bijvoorbeeld een opleiding economie, dan is een studentenjob in een boekhoudkantoor meer voor de hand liggend dan kassawerk in de lokale supermarkt.

Bovendien kan een studentenjob je helpen om de kosten van het steeds duurder wordende leven te dragen, vooral als je (deels) zelf instaat voor de kosten van je studies of studentenkot. Hoe je je tijd als student en als werknemer best indeelt, legt staffing specialist Walters People je graag uit. 

studeren en werken combineren

Studeren en werken combineren

Informeer werkgever, familie en vrienden 

De beste manier om ervoor te zorgen dat je voldoende tijd over houdt om te studeren, is om zowel je werkgever als je familie en vrienden op de hoogte te houden van je situatie. Door je leidinggevende te vertellen dat je een opleiding volgt en belangrijke data (bijvoorbeeld voor examens) door te geven, weet hij wanneer je geen of minder tijd zal hebben om te werken en kan hier rekening mee gehouden worden in je uurrooster.

De kans bestaat ook dat je vrienden je regelmatig uitnodigen voor een avondje uit, of dat er de dag voor een belangrijke schoolopdracht-deadline een familiefeest gepland staat. Door hen op voorhand te laten weten dat je dergelijke zaken wat vaker aan je voorbij zal laten gaan, creëer je begrip. 

Plannen, plannen en nog eens plannen 

Hoe studeren en werken combineren? Wekelijks schema’s opstellen met een duidelijk overzicht van wat je per dag moet afgewerkt krijgen is de sleutel tot succes. Doe dit zowel voor school als voor je job. Leg alles naast elkaar en ga voor jezelf na of je planning wel haalbaar is. Als dat niet zo is, kan je misschien wat extra verlofdagen vragen. Idealiter kan je aan de hand van je planning bepalen hoeveel uur je tijdens een doorsnee week en tijdens een examenweek kan besteden aan studeren, en hoeveel uur je kan werken. Wees daar altijd redelijk in; te veel uren inplannen ten dienste van je werkgever, verkleint je kans op slagen.  

Stel doelen en prioriteiten 

Je maakt het jezelf moeilijk als je enige doel is om dat diploma te halen. Het is een beter idee om tussentijdse doelen voorop te stellen. Wanneer je bijvoorbeeld per week of per maand een bepaald mikpunt in je achterhoofd houdt, blijf je gefocust en gemotiveerd. Daarbij helpt het om elke dag op hetzelfde tijdstip te beginnen met studeren: zo vermijd je uitstelgedrag. Vergeet ook niet om jezelf te belonen zodra je een doel behaalt. Onthoud eveneens wat je prioriteiten zijn. Als je wil slagen, zet je studies dan even op de eerste plaats, vooral tijdens de examenperiode. Het heeft geen nut om overuren te presteren als je daardoor niet kan slagen.  

Durf om hulp te vragen  

Een goede work-life balance creëren is niet eenvoudig wanneer je studeren en werken combineert. Daarom kan het altijd handig zijn om ook eens bij je collega’s, vrienden of familie te gaan luisteren. Je bent waarschijnlijk niet de enige die een job combineert met studies. Ook je hogeschool of universiteit zelf kan je wellicht helpen. Ze bieden trajecten op maat aan, zodat jij op je eigen tempo je studie kan vervolgen. Zit je toch nog met vragen, dan kan je gerust je studentenbegeleider aanspreken voor hulp.  

Voorzie de nodige pauzes 

Het is tenslotte belangrijk om ook wat ontspanningsmomenten te voorzien, zodat je zowel psychologisch als fysiek kan volhouden op lange termijn. Je hersenen hebben af en toe een pauze nodig om zich effectief te kunnen concentreren. Door regelmatig pauze te nemen kan je je daarna weer volop op de leerstof concentreren. Je kan bijvoorbeeld af en toe eens gaan sporten of toch even afspreken met vrienden.  

Lees ook: Anderen helpen om hun lifestyle te verbeteren? Volg een life coach opleiding

Veel liefs,
Vanessa xxx