Slapen als je verbrand bent: 5 verzachtende tips

Geplaatst door

Het kan heel lastig zijn: slapen als je verbrand bent door de zon. Doordat je huid zo pijnlijk aanvoelt, kan je er niet goed op liggen en een deken kan je al helemaal niet verdragen. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen dus zorg ervoor dat je jezelf altijd goed insmeert alvorens je in de zon gaat liggen of zitten. Maar als het inmiddels te laat is en je toch verbrand bent, dan kan je deze vijf tips toepassen om de pijn te verzachten. 

slapen als je verbrand bent

Slapen als je verbrand bent: 5 tips op een rijtje

1. Smeer je goed in met een aftersun

Hoe kom je het snelst van een verbrande huid af? Probeer al meteen na het zonnen je huid goed in te smeren met een aftersun. Wacht er niet mee tot je naar bed gaat want dan kan het al te laat zijn. Doe het dus altijd wanneer je klaar bent met zonnen. Aftersun heeft een verzachtende werking en zorgt ervoor dat je huid minder pijnlijk aanvoelt als je erop gaat liggen. Hierdoor kan je dus ook makkelijker in slaap vallen. Je mag trouwens gerust een dikke laag aftersun aanbrengen en herhaal dit meerdere keren per dag. 

Wat moet je doen als je geen aftersun hebt? Je kunt ook een vochtinbrengende bodylotion gebruiken die zo min mogelijk bestanddelen bevat. Een crème van NIVEA is in dit geval altijd goed. Jezelf insmeren met pure yoghurt kan ook helpen als je verbrand bent. In yoghurt zit namelijk probiotica en andere ingrediënten die goed zijn voor je huid. Breng een royale laag van de yoghurt aan op je verbrande huid, laat dit vijf minuten intrekken en was het er daarna met lauw water weer af. 

Lees ook: Wat moet je doen als je geen aftersun hebt? 5 huismiddeltjes!

2. Neem een lauwwarme douche

Wat is het beste als je verbrand bent? Wanneer je de hele dag in de zon hebt gelegen, verlang je waarschijnlijk naar een heerlijk koude douche. Echter kan je beter een lauwwarme douche nemen voor je gaat slapen. Wanneer je met lauwwarm water doucht, gaan je poriën openstaan waardoor de warmte je huid sneller kan verlaten. Zeep of douchegel kan je beter vermijden want hier wordt je huid alleen maar droger van en dat wil je nu vermijden.

3. Drink veel water voor je gaat slapen

Normaal zou je dit wellicht niet doen omdat je bang bent dat je hierdoor ’s nachts naar het toilet moet lopen, maar in dit geval kan het erg handig zijn. Als jouw huid verbrand is, is het vochtgehalte van je huid veel te laag. Door voldoende water te drinken, vul je dit vochttekort opnieuw aan. Daarnaast zal je huid sneller herstellen waardoor het niet meer zo’n pijn doet. Nog een tip: drink een kopje kamillethee. Kamille heeft een herstellende werking waardoor het extra goed voor je is als je een verbrande huid hebt.

verbrande huid

4. Draag makkelijk zittende nachtkleding

Wanneer je schouders of rug verbrand zijn, kan een beha of strak zittende kleding heel onaangenaam voelen. Draag daarom makkelijk zittende nachtkleding en zachte, luchtige stoffen zonder scherpe stiksels. Daarnaast kan het helpen om helemaal naakt te slapen als je veel pijn hebt. Zo heb je geen last van schurende kleding én zal je tijdens warme zomernachten ook minder zweten. Als je liever niet naakt slaapt, draag dan een katoenen slaapkleed. Katoen ventileert beter dan andere synthetische stoffen. 

5. Neem een pijnstiller

Kan je écht niet slapen van de pijn van je verbrande huid? Neem dan een pijnstiller zoals paracetamol of ibuprofen. Deze pijnstillers werken ontstekingsremmend waardoor je pijn een tikkeltje minder zal worden. Helemaal weg zal de pijn niet gaan maar je zal er wel makkelijker door in slaap kunnen vallen. 

Zo, met deze tips kan je beter slapen als je verbrand bent door de zon. Hoe lang duurt herstel verbrande huid? Weet dat een verbrande huid ongeveer drie tot vijf dagen nodig heeft om te herstellen. Het vergt dus zeker een portie geduld, maar laat dit ook meteen een goede les zijn om je volgende keer goed in te smeren alvorens je in de zon gaat.

hoe kom je het snelst van een verbrande huid af

Lees ook:

Daarom draag je beter geen nachtcrème bij warm weer

Hoe kun je het beste slapen met warm weer?

Lifehack: Zo blijft je kussen koel tijdens warme nachten