Klaar voor de zomer? Met deze tips bescherm je jezelf en je huid!

Geplaatst door

Hoewel het zonnetje geweldig is om vitamine D op te doen, kan sterk zonlicht schadelijk zijn voor de huid en huidkanker of vele andere huidproblemen veroorzaken. Daarom is het o zo belangrijk om je huid te beschermen voor je in de zon gaat liggen. Klaar voor de zomer? Zorg dan zeker dat je volgende stapjes niet vergeet!

bescherming tegen de zon

Smeren, smeren, smeren 

SPF! We kunnen het niet genoeg zeggen! Breng zeker zonnecrème aan als je van plan bent om in de zon te gaan liggen of wandelen, ook al wordt er wat bewolking voorspeld. Eigenlijk is het zelfs beter om ongeveer 30 minuten voordat je naar buiten gaat al eens te smeren en om het elke 2 uur opnieuw aan te brengen. Als je van plan bent om te zwemmen of deel te nemen aan wateractiviteiten, vergeet dan niet om zonnecrème te gebruiken die waterproof is. Maar ook met deze crème is het belangrijk om je na je zwempartijtje nog eens opnieuw in te smeren.

Blijf hydrateren

Hoewel je al zonnecrème hebt aangebracht, is het belangrijk om in de zon veel water te drinken om uitdroging van je lichaam en huid te voorkomen. Na een hele dag in de zon te liggen, heb je veel gezweet en dus ook vocht verloren. Blijf dus voldoende hydrateren, om ook een zonneslag te vermijden. Nadien is het belangrijk om aftersun aan te brengen om de eventuele (lichte) schade van de zon te verlichten. Kies voor een product met vitamine E en aloë vera, want deze ingrediënten worden beschouwd als de beste behandeling voor een verbrande huid. Als je echt sterk verbrand bent, moet je natuurlijk ook de zon een tijd vermijden.

hoe je huid beschermen tegen de zon

De houdbaarheidsdatum van je producten

Er bestaan uiteraard heel wat zonnecrèmes, maar zorg er zeker voor dat je de producten voor lichaam, gezicht, en handen scheidt, omdat ze gemaakt zijn voor die specifieke gebieden. Wat nog belangrijker is, is de houdbaarheidsdatum. Controleer zeker of je zonnecrème nog goed is. Vanaf de opening van je flesje, kan je de zonnecrème nog 12 maanden gebruiken. Het is dus beperkt houdbaar omdat de SPF steeds vermindert wanneer je flesje geopend is.

Je opties naast zonnecrème

Als je een lange wandeling maakt, of op een plaats bent waar je constant in de zon zit, dan draag je best kledij die je voldoende beschermt tegen het felle zonlicht. Naast je kledij, kijk je best eens tussen je brillen en kies je de leukste uit voor een nieuwe stralende dag. Het is niet alleen fancy, je zonnebril zal je ogen helpen beschermen tegen de schade van UV- straling!

Vergeet ook zeker niet om je haar te beschermen tegen de zon. De zon kan je haar flink uitdrogen en beschadigen. Op de website van Hairlust kan je meer lezen waarom zonnebescherming voor haar zo belangrijk is. Daarnaast kan je er heerlijke haarproducten kopen die je lokken op en top verzorgen. Neem maar eens een kijkje! 

hoe gezicht beschermen zon

Wat als je toch verbrandt?

Als je huid roze of rood wordt met een branderig gevoel, dan kan je maar beter je huid koel en vochtig houden met een mengsel van koud water en verse melk. Gebruik zeker geen ijs om de pijn en roodheid op een verbrande plek te verlichten, want dat kan de brandwond verergeren. Verwen je huid daarna met lotion die aloë vera bevat en gebruik deze keer geen zeep of douchegel. Als je huid sterk rood wordt en gaat rimpelen, moet je onmiddellijk een douche nemen en de aftersun aanbrengen. Neem om de 4 uur een pijnstiller om je pijn te verlichten, maar als er blaren ontstaan, ga je er toch best mee naar de dokter.

Lees ook:

Slapen als je verbrand bent: 5 verzachtende tips

Wat moet je doen als je geen aftersun hebt? 5 huismiddeltjes!

Veel liefs,
Vanessa xxx