Waarom reistijd en ‘fake commuting’ belangrijker zijn dan het lijkt

Geplaatst door

Tijdens de pandemie van de voorbije 2 jaar werd door veel professionals aan het zogenaamde ‘fake commuting’ gedaan. Heimwee naar de ochtend- en avondspits hadden we niet, maar de meesten onder ons hadden er wel nood aan om even naar buiten te gaan na de werkdag, alvorens aan de avondroutine te beginnen. Er werd nooit eerder zoveel gewandeld en gefietst als toen. Hoewel de reis van en naar het werk vaak tot ergernissen en frustraties leidt, blijkt die reistijd toch ook z’n voordelen te hebben. Alison Pougin, consultant bij staffing specialist Walters People, licht het belang van reistijd en het zogenaamde ‘fake commuting’ toe. 

fake commuting

Fake commuting: grens tussen werk en privé 

Waarom vinden we die tijd onderweg dan zo belangrijk? Alison: “Veel professionals vinden het vervelend, maar het biedt wel degelijk voordelen. Gedurende de pandemie bleek de grens tussen werk en privé erg vervaagd. Voor thuiswerkende professionals kan ’s ochtends of ’s avonds even de tijd maken om te ‘pendelen’ – of het zogenaamde ‘fake commuting’ – helpen om die overgang makkelijker te maken.”

“Onderweg zijn bereidt je immers mentaal voor op je werk, of het helpt net om je hoofd leegmaken. Heb je moeite met het loslaten van je werk aan het einde van de werkdag, dan heb je waarschijnlijk baat bij het reizen van en naar het kantoor. Werk je nog steeds een aantal dagen van thuis uit, dan is zo’n ‘fake commute’ mogelijk ook wel iets voor jou.” 

Doe inspiratie op 

Wanneer je onderweg bent, geef dan gerust je creativiteit de vrije loop. Dat kan op allerlei manieren. Neem je het openbaar vervoer, dan kan je aantekeningen maken, of bekijken wat je medereizigers zoal aan het lezen of bekijken zijn.  Kijk even niet op je telefoon, maar neem de prikkels van je omgeving in je op. Doe dit zeker ook wanneer je met de wagen, de fiets of te voet bent. Ongetwijfeld zal je wel iets zien waar je inspiratie uit kan halen,” zegt Alison. 

Stressbestendigheid 

Uiteraard mogen we de nadelen van het pendelen niet vergeten. “Onverwachte situaties zoals files of de trein of bus die vertraging heeft, zijn voor sommigen helaas dagelijkse kost. Dat is voor niemand leuk, maar de manier waarom je met zo’n situatie omgaat, heeft een grote invloed op de rest van je dag. Blijf dus vooral rustig en accepteer de situatie in plaats van boos of gefrustreerd te worden. Hoe beter je hiermee omgaat, hoe positiever je aan je werkdag kan starten, of hoe aangenamer je zal zijn voor je huisgenoten bij je thuiskomst. 

Je reistijd goed invullen 

“Die ‘reisstress’ kan je voor een groot stuk voorkomen door je reis van en naar het werk goed in te vullen. Inspiratie opdoen uit je omgeving kan helpen, maar er zijn nog manieren om educatief bezig te zijn. Beluister bijvoorbeeld een podcast of een goed luisterboek. Of leer iets nieuws: een half uurtje per dag uittrekken om een nieuwe taal te leren is een nuttige bezigheid.  

Heb je er na een drukke werkdag nood aan om je hoofd even leeg te maken? Dan kan je bijvoorbeeld je favoriete muziek beluisteren. Is het lang geleden dat je een vriend of kennis hebt gesproken? Even (handsfree!) bellen vanuit de wagen kan vaak wonderen doen om de drukke werkdag van je af te zetten. Daarnaast zijn er ook tal van mindfulness apps beschikbaar die je optimaal helpen ontspannen” vertelt Alison.     

Flexibele uren 

Soms is niet de lange reistijd het probleem, maar je medereizigers. Heb je moeite met de drukte op het openbaar vervoer tijdens de spitsuren? Aarzel dan niet om je werkgever te vragen om hier flexibel in te zijn, zodat je eventueel buiten de spitsuren kan reizen. “Stel bijvoorbeeld voor om eerst even thuis te werken, en dat je zodra het spitsuur voorbij is, vertrekt. Dat kan ‘s ochtends al heel wat frustraties wegnemen, zodat je rustig je werkdag kan verderzetten op kantoor.”  

Routine voor thuiswerkers 

Ook wanneer je van thuis werkt, kan je enkele zaken doen om de rust in je hoofd te bewaren. Maak ’s ochtends een wandeling of fietstocht en ga op hetzelfde tijdstip de deur uit als je zou doen op een ‘normale’ werkdag, het zogenaamde ‘fake commuting’. Je thuiswerk outfit kan eveneens van belang zijn. In je pyjama werken lijkt misschien tof, maar de lijn tussen werk en privé blijft beter behouden als je ook voor een thuiswerkdag je normale kledij aantrekt” besluit Alison.  

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx