Kleurencombinaties interieur: welke kleuren passen bij elkaar?

Geplaatst door

Kleurencombinaties interieur – Het is niet altijd makkelijk om kleuren te kiezen die passen in je interieur. De woontrends veranderen, smaken verschillen en bij ieder huis passen andere kleuren. Je kunt natuurlijk zelf experimenteren met verf en kleuren tot je een topcombinatie vindt, maar dit vergt wel wat tijd en goedkoop voor de portemonnee is het ook niet. Hoe kan je mooie kleurencombinaties maken? Welke kleuren passen bij elkaar? En welke kleur kun je combineren met grijs? Kleuren combineren is mogelijk op deze drie manieren!

kleurencombinaties interieur

kleuren combineren interieur

Kleurencombinaties interieur: welke kleuren passen bij elkaar?

1. Contrasterende kleuren combineren

Allereerst kan je contrasterende kleuren combineren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Door gebruik te maken van contrasterende kleurencombinaties worden beide kleuren door elkaar versterkt. Een contrasterend zwart-wit interieur is het bekendste voorbeeld, maar je kunt ook kiezen voor groen-roos, blauw-geel, blauw-rood en oranje-paars. Door deze kleuren te combineren, creëer je een levendig interieur dat kracht en pit uitstraalt.

zwart wit interieur

2. Harmonieuze kleuren combineren

Je kunt ook harmonieuze kleuren combineren zoals blauw-turquoise, geel-groen en oranje-rood. Om deze kleurencombinaties optimaal tot hun recht te laten komen, combineer je ze het beste met neutrale tinten zoals wit, zwart of grijs. Welke kleur kun je combineren met grijs? Dit kan zowel een felle kleur als een combinatie van aardetinten zijn zoals wit, beige en bruin. Het is maar net wat jij het mooiste vindt!

kleurencombinaties maken

3. Ton sur ton interieur

Tenslotte kan je prachtige kleurencombinaties maken met behulp van ton sur ton. Oftewel kleuren met dezelfde kleurtoon en een andere hoeveelheid wit. Met deze kleurencombinatie kan je subtiele accenten in je interieur leggen. Je kunt ton sur ton tinten in de winkel terugvinden door gebruik te maken van de kleurenstalen. Hierop vind je telkens één basiskleur met verschillende gradaties wit. 

Heb je een wit interieur? Je kunt een wit interieur gezellig maken door het ton sur ton principe toe te passen. Door het plafond en de muren andere wittinten te geven, zal de witte kamer meteen een stuk gezelliger zijn. Een kleurencombinatie van beigetinten en grijstinten ziet er ontzettend mooi uit. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld! 

welke kleuren passen bij elkaar interieur

Kleurencombinaties maken: nog een paar tips!

Kleuren combineren online is niet gemakkelijk. Om teleurstelling en een lege portemonnee te voorkomen, raad ik aan om verfstalen te kopen. Deze zijn dikwijls al verkrijgbaar voor een paar euro en geven je direct een idee of de kleuren wel passen bij je woonstijl en je meubels.

Hou er ook rekening mee dat de kleuren er anders uit kunnen zien als je bepaalde verlichting gebruikt of als er veel daglicht in huis naar binnen schijnt. Groen zal er overdag bijvoorbeeld mooi en fris uitzien, maar kan ’s avonds lelijk afsteken in combinatie met gekleurde LED verlichting. Neem dus zeker de tijd als je kleuren gaat kiezen en vergelijk ze op verschillende momenten van de dag zodat je later geen spijt krijgt van je keuze.

kleurencombinaties woonkamer

Welke kleurencombinatie vind jij het mooiste? 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Dit zijn de woonkamertrends van 2023

2 reacties

  1. die kleurencombinatie op de eerste foto vind ik het mooiste. wij moeten dringend wat meer kleur in ons interieur brengen

Reacties zijn gesloten.