Bruine vlekken strijkijzer verwijderen op je kleding

Geplaatst door

Bruine vlekken strijkijzer verwijderen op je kleding – Niets is vervelender dan een blouse of hemd strijken en erachter komen dat er bruine vlekken van het strijkijzer op zitten. Geen paniek: ik heb een handige oplossing voor je! Helaas werkt deze tip wel alleen op een lichte vlek. Kledingstukken die verbrand zijn of dingen die gesmolten zijn, kan je niet zomaar repareren en kan je beter weggooien. Maar als het om een lichte vlek gaat, is de volgende tip zeker het proberen waard!

bruine vlekken strijkijzer

Bruine vlekken strijkijzer verwijderen op je kleding

Ammonia en waterstofperoxide

Hoe krijg je strijkvlekken uit kleding? Wat het belangrijkste en het meest effectief is, is om de strijkijzervlek goed nat te houden met een mengsel van ammonia en waterstofperoxide. Let er wel op dat je er niet te veel van gebruikt. Heb je toevallig een druppelpipet in huis? Perfect, want hiermee druppel je de juiste hoeveelheid.

De tijd dat je het moet laten intrekken, hangt af van de ernst van de vlek. Het kan een paar minuten duren, maar ook een aantal uren. Spoel vervolgens de stof uit met water en doe het kledingstuk in de wasmachine zoals je gewoonlijk doet. Als je ook nog Vanish Oxi Action gebruikt, is de vlek zo verdwenen!

Wat bij haast?

Moet je het kledingstuk dezelfde dag nog aantrekken? Dan moet je voor deze oplossing kiezen. Je hoeft het kledingstuk niet te wassen waardoor je veel tijd bespaart. Smeer een beetje azijn op de strijkijzervlek en veeg het met een propere doek weg. Makkelijk én handig! Met een beetje textielverfrisser tover je die zure azijngeur overigens meteen weg. 

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. In dit artikel lees je hoe je de onderkant van een strijkijzer moet schoonmaken. Zo voorkom je te allen tijde bruine vlekken van het strijkijzer op je kleding.

HuishoudenHuishouden

2 reacties

 1. Hallo Vanessa,

  dank je wel voor de tips. Mijn strijkijzer had blijkbaar vieze, donkere plekken op de strijkzool en nadat ik gestreken had, zat dit op mijn overhemd. Aangezien dit overhemd net nieuw is, baal ik daar best van.
  Wel met vlekken spul proberen te behandelen (2 maal), maar het wil er niet uit.

  Ik lees: Wat het belangrijkste en het meest effectief is, is om de strijkijzervlek goed nat te houden met een mengsel van ammonia en waterstofperoxide. Let er wel op dat je er niet te veel van gebruikt.

  En daar gaat het al mis bij mij…haha. Hoeveel ammonia en hoeveel waterstofperoxide dan? En is het dan een kwestie van op de vlekken doen, laten intrekken (hoe lang eigenlijk?) en vervolgens wassen?

  Ik hoop dat je me kunt helpen!

  1. Dag Matthieu,

   Ik kan me voorstellen dat je baalt om je nieuwe hemd. Je kunt de helft ammonia en de helft waterstofperoxide gebruiken. Gebruik een druppelpipet zodat je niet teveel ineens aanbrengt.

   Ondertussen heb ik ook een nieuwe tip: je kunt de vlekken ook behandelen met witte azijn en daarna de stof uitspoelen met koud water. Dit herhaal je dan een paar keer totdat de vlekken helemaal verdwenen zijn.

   Veel succes!

Reacties zijn gesloten.