Waar kun je waterstofperoxide voor gebruiken?

Geplaatst door

Waterstofperoxide is zo’n typisch middeltje dat grootmoeder altijd in huis had. Echter weten veel mensen tegenwoordig niet waarvoor het dient en wat je er allemaal mee kunt doen. Waar kun je waterstofperoxide voor gebruiken? Dit kleine flesje kost vaak nog geen euro bij de drogist en kan je onder andere gebruiken om (bloed)vlekken mee te verwijderen, beautyspulletjes mee te ontsmetten of bruine aanslag te verwijderen. Wellicht haal jij na het lezen van dit artikel ook een flesje waterstofperoxide in huis!

waar kun je waterstofperoxide voor gebruiken

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide wordt meestal verkocht in de 3%-variant, die voldoende is voor onderstaande tips. Het zit altijd in een bruin flesje omdat het middel snel zijn kracht verliest als het in aanraking komt met licht, hitte en lucht. Daarom is het belangrijk om de dop er direct weer op te doen nadat je het middel hebt gebruikt. Wanneer je dit niet doet, verandert de peroxide gewoon in water. Let op: neem deze waterstofperoxide nooit in want er kunnen blaren in je mond ontstaan. 

Waar kun je waterstofperoxide voor gebruiken?

1. Ontsmetten

Allereerst is waterstofperoxide een prima middel om beautyspulletjes mee te ontsmetten. Denk aan nagelknippertjes, glazen vijlen, pincetten en ander gereedschap dat je gebruikt voor je gezicht en lichaam. Doe een beetje waterstofperoxide op een proper doekje en wrijf hiermee je spullen schoon. Handig om te weten is dat je ook beugels en bitjes in peroxide kunt ontsmetten. Doe het voorwerp in een bakje of kommetje en giet hier de peroxide bij. Laat dit even weken en spoel het voorwerp goed af voordat je het opnieuw gebruikt.

2. Middel tegen stinkvoeten

Waterstofperoxide is een prima middel tegen stinkvoeten. De stank ontstaat door bacteriën, dus als je de bacteriën doodt met peroxide, elimineer je de vieze geur. Maak een voetbadje van warm water en een kopje peroxide. Laat je voeten hier even in weken en je zal merken dat je minder last hebt van stinkvoeten. Dit voetbadje werkt overigens ook goed tegen voetschimmel en het verzacht eelt. Kortom: je voeten zullen er blij van worden!

Lees ook: Wat te doen tegen zweetvoeten? 5 tips tegen zweetvoeten

waterstofperoxide

3. Gele nagels wit maken

Dit puntje sluit een beetje aan bij het vorige. Als je nagels geel zien, kan je ook peroxide gebruiken. Meng een eetlepel peroxide met twee eetlepels baking soda in een kommetje. Je zal merken dat het een beetje gaat schuimen. Smeer dit mengsel op en onder je nagels en laat dit drie minuten intrekken. Wanneer je dit regelmatig doet, zullen je gele nagels weer wit worden.

4. Koelkast schoonmaken

Komt er een vieze geur uit de koelkast? Dan is het tijd om de koelkast leeg te halen en schoon te maken. Doe waterstofperoxide in een sprayflacon (bv. een plantenspuit) en spray dit in de koelkast. Op die manier ben je zeker dat achtergebleven bacteriën zijn gedood.

5. Herbruikbare tassen en sporttassen schoonmaken

Het vorige trucje kan je ook toepassen met herbruikbare tassen en sporttassen. Spray een beetje peroxide in de tas om bacteriën te elimineren. Ideaal voor tassen die niet in de wasmachine mogen. Op die manier kan je ze alsnog schoon houden. 

6. Voegen schoonmaken

Voegen schoonmaken is geen leuk klusje, maar het moet soms wel gebeuren. Gelukkig kan je dit eenvoudig doen met een mengsel van waterstofperoxide en baking soda (ongeveer elk de helft). Smeer dit mengsel op de voegen en tegels, laat het ongeveer vijf minuten inwerken en veeg alles schoon met een doek en water. De peroxide bleekt de voegen en laat tegels weer blinken als nooit tevoren. Bovendien doodt de peroxide bacteriën en schimmels en dat is natuurlijk ook handig meegenomen.

waterstofperoxide gebruiken

7. Witte was wit houden

Doe in plaats van bleek (nooit tegelijk) een kopje peroxide in de wasmachine bij de witte was. Op die manier kan je de witte was wit houden. Daarnaast kan je zweetvlekken uit witte kleding verwijderen met peroxide. Maak een mengsel van een kwart kopje peroxide, een kwart kopje baking soda en een kwart kopje water. Gebruik een oude tandenborstel om dit in de vlekken te wrijven en laat het ongeveer een halfuurtje inwerken. Was het kledingstuk dan zoals gewoonlijk.

8. Glas schoonmaken

Je kunt ook glas schoonmaken met waterstofperoxide. Denk aan spiegels, het fornuis of andere glazen oppervlaktes. De peroxide verwijdert vuil en laat het glas weer blinken. Bovendien gaat peroxide strepen tegen en dat is erg handig bij spiegels. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje peroxide op de spiegels sprayen en dit met een schone microvezeldoek afnemen. Superhandig!

9. Gele vlekken matras

Tenslotte kan je waterstofperoxide gebruiken om gele vlekken uit je matras te verwijderen. Hoe je dit precies doet, kan je in dit artikel lezen. 

HuishoudenHuishouden

Kende jij deze trucjes al?

Veel liefs,
Vanessa xxx

Eén reactie

  1. Hoe bij de nagels is het afspoelen na een tijd en lang gaat het duren?

Reacties zijn gesloten.