Met deze tips blijf je productief, ook tijdens de hittegolf

Geplaatst door

De extreme warmte heeft plaatsgemaakt voor verfrissende regenbuien. Toch mogen we ons deze zomer aan nog heel wat hete dagen verwachten. Werken in de warmte is niet altijd een pretje. Het is moeilijk om je te concentreren en om productief te blijven. Uiteraard helpt het om een koel plekje op te zoeken, genoeg water te drinken en eventueel gebruik te maken van airconditioning als die ter beschikking is. Maar er zijn nog enkele zaken die je kan doen om productief te blijven tijdens een hittegolf. Staffing specialist Walters People geeft de volgende praktische tips. 

werken in hittegolf

Hittegolf? Maak van grote projecten kleinere taken 

Een groot project is, zeker in de drukkende warmte, iets wat je in eerste instantie kan overweldigen. Je bent vatbaarder voor afleiding met een verminderde productiviteit tot gevolg. Daarom is het aan te raden om grotere projecten op te delen in kleinere deeltaken. 

Kleinere taken lijken over het algemeen haalbaarder en wanneer het warm is kan je bijvoorbeeld na elke afgevinkte deeltaak een korte pauze nemen om iets te drinken. Dat kan motiverend werken en zo kan je toch een overzichtelijke planning opmaken. Op die manier blijf je altijd perfect op schema. Ook voor dagen waarop het niet te warm is, is dit een handige tip.  

Begin vroeger  

Vaak wordt het pas echt warm rond de middag. Daar kan je als werknemer handig gebruik van maken door iets vroeger te beginnen met werken en al de lastigste taken aan het begin van de dag uit te voeren. Zo kan je de minder intensieve taken, zoals je mails doorlopen, voor een later moment op de dag bewaren en kan je misschien wat vroeger stoppen met werken om thuis de verkoeling op te zoeken. Wanneer je een lastige taak bewaart tot na de middag, zal dat je veel meer energie kosten.  

Omring je met productieve collega’s 

Wanneer je op kantoor werkt en je omringt met je meest productieve collega’s, neemt ook je eigen productiviteit aanzienlijk toe. Zit je toevallig in de buurt van iemand die zelf afgeleid is door de warmte? Dan is de kans ook groot dat je zelf sneller afgeleid raakt. Maak dus een gerichte keuze op die dagen dat er een hoop werk op je afkomt. 

Maak een wandeling 

Een wandeling maken door het kantoor of gewoon even bewegen helpt je om je bloeddoorstroom te optimaliseren. Daardoor bereikt meer bloed je hersenen, en zal je je beter kunnen concentreren. Te veel of intensief bewegen in warm weer is uiteraard geen goed idee, want dan ga je overmatig zweten.  

Maak regelmatig tijd voor een pauze 

Je last best af en toe een pauze in om productief te blijven. Dat kan na het volbrengen van een ‘deeltaak’ maar even goed wanneer je merkt dat je je even niet kan concentreren door de warmte. Gun je hersenen wat rust en geef jezelf 5 of 10 minuutjes om even bij te komen. Ook dit is een tip die je kan meenemen naar dagen waarop het niet te warm is: hou iedere dag wat tijd vrij in je agenda voor ontspanning. Sla bijvoorbeeld een babbeltje met een collega. Je zal merken dat je daarna weer een stuk gemotiveerder aan de slag gaat. 

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *