Hoe maak je de onderkant van een strijkijzer schoon?

Geplaatst door

Strijkijzer schoonmaken onderkant – Zodra je klaar bent met strijken, berg je alles het liefst zo snel mogelijk weer op. Strijken, dat doen weinig mensen voor hun plezier. Laat staan dat je na het wegwerken van die mand was ook nog de tijd gaat nemen om je strijkijzer schoon te maken. Echter is het belangrijk om dit regelmatig te doen, want anders krijg je vieze, bruine vlekken op de onderkant van je strijkijzer. In deze blogpost deel ik vier handige tips om de onderkant van een strijkijzer schoon te maken!

strijkijzer schoonmaken onderkant

Na verloop van tijd wordt de onderkant van je strijkijzer onvermijdelijk vuil. Bijvoorbeeld door synthetische stoffen of op een opdruk te strijken, of door kalkhoudend en hard water te gebruiken. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het laagje op de zool te verwijderen. Ik zet ze op een rijtje voor je!

1. Strijkijzer schoonmaken onderkant met tandpasta

Ja, je leest het goed: haal die tandpasta maar tevoorschijn! Een beetje witte tandpasta doet wonderen voor het schoonmaken van je strijkijzer. Smeer een beetje pasta op de onderkant en poets voorzichtig met een sponsje. Het is belangrijk dat je voorzichtig te werk gaat. Je wilt immers niet dat de gaatjes in de onderkant verstopt raken. Door even te wrijven, zal je zien dat je strijkijzer weer gaat glimmen!

Hier vind je nog 6 x verrassende tandpasta lifehacks.

2. Strijkijzer schoonmaken onderkant met kaarsvet

Heb je geen zin om met tandpasta aan de slag te gaan? Dan kan je ook een kaars gebruiken om de zool van je strijkijzer schoon te krijgen. Verwarm je strijkijzer en wrijf voorzichtig met een witte kaars over de zool. Om te voorkomen dat je je vingers verbrandt, kan je een ovenwant gebruiken. Het vuil hecht zich aan het kaarsvet waardoor je het gemakkelijk met een stuk keukenpapier kunt verwijderen. 

zool strijkijzer schoonmaken

3. Zool strijkijzer schoonmaken met aluminiumfolie

Je kunt ook aluminiumfolie gebruiken om de zool van een strijkijzer schoon te maken. Leg een stuk aluminiumfolie op de strijkplank en strijk rustig met je warme strijkijzer over de aluminiumfolie. Zo blijft het plakkerige laagje op de folie kleven.

4. Zool strijkijzer schoonmaken met azijn

Azijn als wasverzachter gebruiken is erg handig, maar ook voor de zool van een strijkijzer komt azijn goed van pas. Giet een beetje azijn op een proper doekje. Zet je koude (!) strijkijzer erop en laat dit een halfuurtje intrekken. Ga met een zachte, propere doek over de zool en wrijf het vuil weg. Is alles nog niet verdwenen? Herhaal het dan nog een keertje!

Lees ook: Bruine vlekken strijkijzer verwijderen op je kleding

HuishoudenHuishouden