5 tips voor een CV op maat

Geplaatst door

Je CV is de eerste kans om de aandacht van je toekomstige werkgever te trekken. Wie snel wil zijn, stuurt gewoon dezelfde CV naar meerdere organisaties. Maar er zijn betere manieren om indruk te maken op je potentiële werkgever. Je CV afstemmen op de functie waarvoor je solliciteert is een prima start. Staffing specialist Walters People deelt 5 tips hoe je snel en eenvoudig een CV op maat maakt.

CV op maat

Tip 1: Lees de jobadvertentie aandachtig

Ten eerste is het essentieel om de jobomschrijving of de advertentie grondig door te lezen. Op die manier kan je nagaan of de kernvaardigheden die bij de functie horen ook deel uitmaken van jouw talenten. Wanneer je het gevoel hebt dat de functie niet echt bij je past, kan je beter niet solliciteren. Heb je het gevoel dat de job wel iets voor jou is, maar je CV staat nog niet helemaal op punt, dan kan je die gerust aanpassen. Stel dat het bedrijf naar een kandidaat met ‘sterke interpersoonlijke vaardigheden’ zoekt, geef dan duidelijk aan hoe jij deze skills ontwikkeld hebt. Benoem ze ook als eerste, zodat ze er meteen uitspringen.

Tip 2: Raadpleeg

Bekijk de website en sociale kanalen van de organisatie. Niet alleen in de vacaturetekst staat belangrijke informatie, ook op de website en op de sociale mediakanalen van je potentiële werkgever kan je heel wat interessante informatie terugvinden. Kan je er de waarden en normen of de bedrijfscultuur terugvinden? Als teambuilding bijvoorbeeld een belangrijk deel van de bedrijfscultuur is, kan je gerust je lidmaatschap bij de lokale sportclub op je CV vermelden.

Tip 3: Zoek vergelijkbare functies

Door op zoek te gaan naar vergelijkbare functies kan je je kennis verruimen. Job advertenties gaan namelijk niet altijd even diep in op hun verwachtingen. Wanneer je dan kan vergelijken met soortgelijke functies en de vaardigheden die daarbij horen, weet je meteen beter wat er verwacht wordt, en kan je je.CV hier ook beter op afstemmen.

Tip 4: Denk aan de sector

Misschien voldoe je niet aan alle functie-vereisten, maar heb je wel al eerdere ervaring in dezelfde sector. Vermeld deze dan ook zeker op je CV. Ervaring in exact dezelfde functie is dus niet per se een vereiste. Wanneer ook de sector nieuw voor je is, motiveer dan duidelijk in je CV wat je precies aantrekt in de job. Zo zullen recruiters zien dat je een gemotiveerde kandidaat bent, die moeite in het CV heeft gestoken.

Tip 5: Doe een beroep op recruiters

Weet je (nog) niet precies welke richting je wil uitgaan met je carrière? Of welke stappen je moet ondernemen om je uiteindelijk doel te halen? Weet dan dat er gespecialiseerde recruiters zijn, die precies voor jouw interessegebied rekruteren. Zij kunnen je ook helpen met het benadrukken van je belangrijkste vaardigheden op je CV. Aarzel dus niet om de hulp in te roepen van een gespecialiseerde recruiter. Zo ben je alvast een stap dichter bij het vinden van de ideale job!

Lees ook:

Zo maak je een video cv als een pro

Hoe zet je je studentenjobs verstandig op je CV? 4 tips!

Wat zet je wél en niet op je CV?

Meer dan 10 jaar ervaring? Zo maak je een krachtig, bondig cv