Omgaan met ontslag: 6 tips op een rijtje

Geplaatst door

Ontslagen worden – al dan niet onverwachts – is nooit makkelijk. Maar de manier waarop je vertrekt bij je werkgever is erg belangrijk. Relaties zijn cruciaal in elke carrière en je weet nooit wanneer jullie wegen elkaar weer zullen kruisen. In goede verstandhouding vertrekken is dus van cruciaal belang. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters zet de belangrijkste adviezen op een rijtje, zodat je het nieuws van je ontslag snel kan verteren.

ontslagen

1. Ontslagen? Accepteer de beslissing

Ontslagen worden kan bepaalde emoties losmaken die kunnen leiden tot acties waar je achteraf misschien spijt van hebt. Blijf dus vooral rustig, en wees ervan bewust dat een ontslag vooral een zakelijke beslissing is. Neem ze dus niet te persoonlijk. Pas wanneer je dit beseft, kan je je carrière vol goede moed verderzetten.

2. Vervul je opzegtermijn 

Vraagt je werkgever je om je opzegtermijn volledig of deels te presteren, doe dat dan ook. Je taken moeten immers overgedragen worden naar een collega of een nieuwe medewerker, zodat de continuïteit in de organisatie kan gegarandeerd worden.

3. Neem je tijd

Veel mensen raken in paniek wanneer ze ontslagen worden en vrezen dat ze tijdelijk werkloos zullen zijn. Tenzij je op staande voet ontslagen bent, heb je recht op een ontslagvergoeding of vraagt je werkgever om je opzegtermijn te presteren. Je hebt dus wat ademruimte om rustig na te denken over een volgende stap in je carrière. Neem vooral geen overhaaste beslissingen.

4. Plan je verdere carrière

Een ontslag kan ook een kans zijn om een aantal positieve veranderingen door te voeren. Misschien was je al een tijdje ontevreden, maar durfde je zelf de stap niet nemen? Dan is het nu een uitgelezen moment om voor jezelf na te gaan wat je precies verlangt van je volgende job en werkgever. Wil je meer flexibiliteit? Of wil je dichter bij huis werken? De eerste stap naar een volgende job is het updaten van je CV en je profiel op professionele sociale mediakanalen zoals LinkedIn. Zorg ervoor dat alle relevante vaardigheden en recente ervaringen duidelijk vermeld worden.

5. Blijf verbonden

Je zag je collega’s elke dag op kantoor, maar ben je ook met hen verbonden op sociale media? Connecteer met hen op Linkedin en stuur hen een mailtje met je contactgegevens voor je de organisatie verlaat. Op die manier blijven jullie met elkaar in contact als je dat graag wil. Doe dit ook met je leidinggevende. Je weet immers nooit of je hem in de toekomst nog nodig zal hebben, om referenties op te vragen bijvoorbeeld.

6. Wees positief

Wanneer je een nieuwe job zoekt, is het belangrijk om weten dat je waarschijnlijk niet meteen je droomjob zal vinden. Wees open-minded en bekijk ook de jobs die je in eerste instantie misschien niet zou overwegen. Weet je niet waar te beginnen? Doe dan gerust een beroep op een professionele recruiter. Heb je een sollicitatiegesprek met een rekruteringskantoor of bij een organisatie? Blijf positief, en concentreer je in eerste instantie op wat deze nieuwe job je te bieden heeft. Het heeft immers geen zin om te blijven stilstaan bij je ontslag.

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx