Praten over je salaris met collega’s: de do’s and don’ts

Geplaatst door

Je collega’s vertellen hoeveel je verdient blijft voor veel professionals een taboe. Het wordt vaak gezien als onprofessioneel, of het kan onnodige spanningen tussen jou en andere medewerkers veroorzaken. Toch zijn er enkele situaties waarin je wel over je salaris kan praten, en waar het zelfs nuttig kan zijn. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters vertelt wat de do’s en don’ts zijn van het bespreken van je loon met collega’s.

praten over je salaris

Ongeschreven regel

Uit de jaarlijkse Salary Survey van Robert Walters blijkt dat slechts 25% van de Belgische werknemers met collega’s over salarissen praat. Het onderwerp wordt nog vaak vermeden omdat het problemen en jaloezie met zich mee kan brengen. Want waarom zou jij bijvoorbeeld minder verdienen dan je collega’s, of omgekeerd? Het is bij velen een soort ongeschreven regel om er niet te veel over te spreken.

Wanneer wel praten?

Wanneer kan je over je maandloon babbelen met collega’s? Vermoed je dat je te weinig betaald wordt, of dat ook je collega’s onderbetaald worden, kunnen jullie zeker met elkaar in gesprek gaan over het bedrag op je loonfiche. Door er samen over te praten, weet je meer. Verdienen jullie evenveel maar heb je het gevoel dat dit niet marktconform is? Er bestaan interessante online tools om je salaris te benchmarken. Wanneer hieruit blijkt dat jij en je collega’s minder verdienen dat een marktconform salaris, sta je al een pak sterker in je schoenen om een eventuele loonsverhoging te onderhandelen met de werkgever.

Wanneer niet praten?

Ondanks dat er steeds meer mensen – en vooral jonge professionals – openlijk durven praten over hun salaris, blijft het voorde meesten toch nog een erg gevoelig onderwerp. Je laat een gesprek met een collega over je inkomen best achterwege wanneer je niet zeker bent dat je die persoon 100% kan vertrouwen. Je vraagt uiteraard niet naar het salaris van je leidinggevende, maar eerder bij iemand die ongeveer dezelfde functie als jij uitoefent, of waarvan je weet dat jullie profiel ongeveer hetzelfde is.

Wanneer je dit gevoelig onderwerp ter sprake brengt, doe het dan op een beleefde en discrete manier zodat niet iedereen kan meeluisteren. Jij of je collega willen hier misschien wel over praten, maar niet iederéén in het kantoor hoeft jullie gesprek te horen. Het is met andere woorden geen conversatie dat je nonchalant aan het kopieerapparaat of het koffietoestel wil voeren.

Openheid zorgt voor betere benchmarking

Je salaris bespreken blijft moeilijk. Maar vaak kunnen jijzelf én je werkgever er beter van worden. Dankzij salarisbenchmarking kunnen werkgevers nagaan of de verloningspakketten van hun medewerkers in overeenstemming zijn met de rest van de markt. Het benchmarken kan van vitaal belang zijn voor het succes van een organisatie. Wanneer professionals hier meer open over durven praten, zal het voor werkgevers makkelijker worden om de salarissen en voordelen binnen specifieke sectoren te vergelijken. Dat heeft dan weer als voordeel dat werkgevers exact weten wat een marktconform loon is, en dus makkelijker talent kunnen aantrekken én behouden. .

Andere voordelen

Openhartig zijn over je loon heeft niet alleen voordelen voor je organisatie. Ook voor jou persoonlijk kan het erg handig zijn. Je zal, zoals aangegeven, zelfverzekerder zijn wanneer je over je loon wil gaan onderhandelen. Het is positief om te weten waar je staat: als een collega met ongeveer dezelfde functie en anciënniteit meer verdient dan jou, plan je best een gesprek in met je manager. Daarnaast blijkt transparantie rond lonen ook goed voor de bedrijfscultuur. Hoe transparanter, hoe aangenamer de sfeer, en hoe efficiënter medewerkers kunnen samenwerken.

Nog enkele tips

We kunnen concluderen dat praten over je salaris positief kan zijn voor jezelf én je werkgever. Je bent natuurlijk niet verplicht over je loon spreken; doe dit enkel als je je er comfortabel bij voelt. Praat er ook enkel met de collega’s die je kan vertrouwen over. Doe dit wanneer jullie even afgezonderd zijn, tijdens de lunch of op een ander gepast moment. Reageer niet jaloers wanneer een collega meer verdient dan jou, en schep niet op als het omgekeerde blijkt. Raad hem of haar aan om een gesprek met de leidinggevende in te plannen.

Denk daarnaast aan hoe je de organisatie kan steunen door open te zijn over je salaris. Heeft de organisatie jouw hulp nodig in het benchmarken met andere bedrijven? Dan kan je gerust je loon doorgeven aan de persoon die zich bezighoudt met het analyseren van de loongegevens.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

4 manieren om bevriend te raken met je nieuwe collega’s

De snelste weg naar een salarisverhoging

Eén reactie

  1. De enige collega waar ik over mijn loon mee spreek is mijn vriend. We werken bij hetzelfde bedrijf. Ik vind persoonlijk niet dat een collega moet weten hoeveel ik verdien en andersom

Reacties zijn gesloten.