Is jobhoppen goed of slecht voor je CV?

Geplaatst door

Jobhoppen – De tijd dat een werknemer zijn hele carrière trouw blijft aan dezelfde organisatie is al lang voorbij. Ook jij zal ongetwijfeld wel al eens van werkgever veranderd zijn. Maar veel werkgevers zien vaak van job veranderen nog steeds als iets negatief. Ze zijn immers niet geneigd om veel energie en tijd te steken in een werknemer die hoogstwaarschijnlijk niet lang zal blijven.

Is ‘jobhoppen’ dan echt zo slecht voor je cv? Hoe leg je uit aan een potentiële werkgever dat je al vaak van job veranderd bent? En hoe overtuig je hen om je toch een eerlijke kans te geven? Staffing specialist Walters People geeft enkele belangrijke adviezen aan ‘jobhoppers’ om toch een goede indruk te maken.

jobhoppen

Is jobhoppen goed of slecht voor je CV?

Wees transparant

Er hangen nog vaak vooroordelen vast aan werknemers die vaak van job wisselen. Ze zouden enkel op geld belust of onbetrouwbaar zijn. Om je kansen op een nieuwe job te vergroten, en om deze vooroordelen weg te vegen, is het noodzakelijk om met enkele zaken rekening te houden. Allereerst: wees gewoon eerlijk. Geef op je CV exact aan voor welke bedrijven je al gewerkt hebt en wat je functies waren. Ook tijdens je eerste sollicitatiegesprek krijg je gegarandeerd een vraag over je professioneel verleden. Zorg dus dat je bij elke werkervaring kan uitleggen waarom je destijds vertrokken bent.

Vertel je verhaal

Probeer daarnaast jouw persoonlijke situatie te schetsen. Ben je een schoolverlater of een freelancer die op korte tijd tal van tijdelijke jobs heeft aangenomen, is het ook logisch dat je geregeld van werkgever veranderd bent. Iedereen heeft zijn eigen verhaal, vertel het jouwe en zorg ervoor dat je goed kan motiveren waarom je veranderd bent.

Ken de meerwaarde van je werkervaringen

Bij verschillende organisaties werken hoeft niet per se een nadeel te zijn. Overtuig de werkgever dat het je bedoeling was om zo veel mogelijk relevante werkervaring op te doen. Zorg dat je voor een sollicitatiegesprek telkens de meerwaarde van élke werkervaring kan toelichten. Wat heb je er precies geleerd? Hoe heeft dit jou in je persoonlijke ontwikkeling verder geholpen? Wanneer je dit goed voorbereidt, voorkom je dat de werkgever gaat denken dat je enkel uit bent op een hoger salaris of een beter statuut.

Plaats jobs onder één noemer

Wanneer je verschillende jobs hebt uitgevoerd in dezelfde sector gedurende een korte periode, kan je deze ook groeperen op je CV. Vermeld wel telkens bij welke bedrijven je hebt gewerkt, je volledige takenpakket hoef je hier niet uit te schrijven. Op die manier spaar je plaats op je CV en oogt de lijst aan werkgevers minder extreem.

Haal niet uit naar je vorige werkgever

Neem zeker geen defensieve houding aan wanneer een recruiter over je keuzes begint. Dit klinkt redelijk logisch, maar voor veel kandidaten is de verleiding om verschillende excuses te zoeken, of de schuld bij een ander te leggen toch groot. Ze willen tenslotte een goede indruk maken. Het is echter een beter idee om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, zonder uit te halen naar je vorige werkgever.

Positieve ervaring

Het is dus helemaal geen schande om al enkele keren van job veranderd te zijn. Het maakt je op sommige vlakken zelfs aantrekkelijker dan kandidaten die al jaren blijven plakken bij dezelfde werkgever in dezelfde functie. Je kan je bijvoorbeeld sneller aanpassen. Ongetwijfeld heeft elke werkervaring – hoe kort ook – je bepaalde dingen geleerd. Op die manier ontdek je wat bij jou past en kan je netwerk uitbreiden. Wanneer je met voorgaande tips rekening houdt, je CV regelmatig actualiseert en je volgend sollicitatiegesprek goed voorbereid, liggen er genoeg mogelijkheden.

Te veel veranderen is nadelig

Let wel op: zonder goede reden om de haverklap van job veranderen heeft geen positieve invloed op je kandidatuur. Het kan ertoe leiden dat recruiters je als een ontrouwe werknemer beschouwen. Van job veranderen kan zeker, maar zoals met alles: overdrijf niet.

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Wat zet je wél en niet op je CV?

5 Voordelen van werken als uitzendkracht