Welke friteuse kiezen? Hier moet je op letten!

Geplaatst door

Ben jij ook zo gek op lekkere goudbruine frietjes? Ik alvast wel! Maar wat is nu de beste friteuse? De keuze is soms best moeilijk tussen al die verschillende modellen. Om je een handje op weg te helpen, deel ik hieronder een aantal tips voor het kopen van een friteuse. Zo weet je in ieder geval waar je moet op letten en bak jij straks de lekkerste frietjes!

welke friteuse kiezen

De verschillende soorten friteuses

Voordat je een keuze maakt tussen de verschillende friteuses, is het handig om te weten dat er vier soorten bestaan:

1) De inbouwfriteuse

Deze friteuse dient om in te bouwen in je keukenwerkblad. Het is een veilige manier omdat je frituurpan niet kan omkantelen.

2) De traditionele of klassieke friteuse

Deze frituurpan is compact en beschikt dikwijls over een deksel met filter. Sommige friteuses kan je ook zonder deksel gebruiken, bijvoorbeeld als fondueset. 

3) De semi-professionele friteuse

Deze frituurpan beschikt over een uitneembare kuip en weerstand. Als je ze wilt schoonmaken, kan je ze gemakkelijk uit elkaar halen. Dikwijls mogen de verschillende onderdelen, behalve de weerstand, gewoon in de vaatwasser. De koude zone helpt je om de olie langer schoon te houden. 

4) De airfryer (friteuse zonder olie of heel weinig)

Deze airfryer heeft weinig of geen olie nodig om frietjes te bakken. De technologie zorgt dat er warme lucht in de kuip circuleert. Daarom zijn sommige modellen ook geschikt als mini-oven om bijvoorbeeld taart, koekjes of vlees in te bakken. Een airfryer schoonmaken is gemakkelijk want alle onderdelen mogen in de vaatwasser. 

beste friteuse

Welke friteuse kiezen? Hier moet je op letten!

1) Friteuse kopen met uitneembare kuip

Bij semi-professionele friteuses kan je de uitneembare kuip snel en gemakkelijk uit de behuizing halen. Dit is niet alleen erg praktisch, maar ook gemakkelijk in onderhoud. Je kunt makkelijk bakrestjes filteren of verwijderen, alsook de olie sneller veranderen. Daarna plaats je de kuip rechtstreeks in de gootsteen of vaatwasser om ze schoon te maken.

2) Instelbare baktijd

Heb je zin in lekkere bitterballen? Deze zijn niet altijd makkelijk te bakken, tenzij je een instelbare baktijd hebt. Dan leg je ze in de frituurpan en stel je de baktijd eenvoudig in met een timer. Je hoeft alleen maar even te kijken op de digitale display en je weet exact hoe lang ze nog moeten bakken. Zodra er een signaal af gaat, is je baktijd voorbij en zijn je bitterballen klaar om op te eten! De instelbare baktijd is natuurlijk ook superhandig voor frietjes of andere snacks. 

3) Het vermogen

Hoeveel watt moet een goede frituurpan hebben? Kleine friteuses hebben een vermogen van 1000 tot 1800W. Bij grote friteuses ligt dat tussen 1800 en 3200W. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller de frituurpan op gewenste temperatuur komt. Daarnaast blijft de temperatuur steeds stabiel en zal de bakbeurt niet langer worden, ook al steek je een flinke hoeveelheid frietjes in de frituurpan. De korte baktijd heeft ook als voordeel dat je frietjes lekker smaken en ze niet boordevol olie zitten.

4) Veiligheid staat voorop

Heb je jonge kinderen in huis en ben je bang dat ze zich gaan verbranden aan de frituurpan? Gelukkig zijn de meeste friteuses tegenwoordig voorzien van koude wanden om veilig in te frituren. Op die manier vermijd je brandwonden of andere ongelukjes. Sommige modellen bevatten zelfs een deksel dat je op de frituurpan plaatst terwijl je bakt. Dit is niet alleen veilig, maar helpt ook tegen onaangename geurtjes en vettige spatten. 

5) Hoe lang frituurvet gebruiken?

Het is belangrijk om je frituurvet niet te vuil te laten worden. Daarom vervang je het frituurvet best na tien bakbeurten. Als het vet sneller donker begint te worden, begint te stinken of te roken, dan moet je het vet natuurlijk sneller vervangen. Houd er ook rekening mee dat als je naast frietjes ook snacks of kroketten frituurt, het vet sneller vuil zal worden en je het dus sneller zal moeten vervangen. Wanneer je regelmatig frietjes én snacks bakt, is een dubbele frituurpan wellicht handig voor jou.

hoe lang frituurvet gebruiken

Een frituurpan kopen kan best lastig zijn door alle opties die er zijn. Door de beste friteuses met elkaar in een oogopslag te vergelijken, wordt de aankoop van de perfecte frituurpan nog een stukje makkelijker!

Veel liefs,
Vanessa xxx