Even stilstaan op Moederdag

Geplaatst door

Aanstaande zondag is het weer zover: Moederdag. Of je nu mama, plusmama of bijna-mama bent: het is de dag waarop je – vaak letterlijk – in de bloemetjes gezet wordt door de kinderen. En terecht. Naast de feestelijkheden binnen het gezin, is deze dag ook voor de moeders zelf een uitgelezen moment om even stil te staan bij hun rol: haal ik nog voldoening uit mijn rol als thuisblijfmoeder? Doe ik mijn kinderen niks tekort als werkende mama?

“Er zijn geen foute mama’s, laat dat duidelijk zijn”, zegt Özlem Simsek, Managing Director bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, en zelf mama van 2 dochters. “Maar ongeacht je keuze, is het belangrijk dat je je goed voelt, en dat je weet dat er alternatieven zijn wanneer je nood hebt aan verandering”.

moederdag

Geen foute keuze

De gezondheid en het geluk van de kinderen zijn meestal de eerste prioriteit van een moeder. Dat is ook wat het voor vele werkende moeders zo moeilijk maakt. Ze komen vaak in een tweestrijd terecht: enerzijds willen ze graag werken en een carrière uitbouwen, maar tegelijkertijd willen ze er ook voor zorgen dat hun kinderen niks tekortkomen. Dan moeten er dus keuzes gemaakt worden, om een goed evenwicht te vinden tussen werk en gezin.

Elke moeder is natuurlijk anders: sommigen kiezen er bewust voor om een toegewijde thuisblijfmama te zijn, anderen hebben er nood aan om te werken, al dan niet om financiële redenen. Wanneer je voor het eerste kiest, zullen er ongetwijfeld mensen uit je omgeving beweren dat je niet genoeg carrièregericht bent.

Kies je er bewust voor om te werken, zullen ze misschien zeggen dat je er onvoldoende bent voor je kinderen. Özlem: “Niets is minder waar. Als moeder weet jij uiteraard zélf het beste wat jij en je kinderen nodig hebben. Luister dus niet naar wat anderen denken, maar doe waar jij zelf gelukkig van wordt en wat binnen je mogelijkheden ligt. Er bestaat geen foute keuze, zolang je zelf het gevoel hebt dat je kinderen niks tekortkomen en zij zich ook goed voelen in de thuissituatie. Een dag als Moederdag is het moment om hier even bij stilstaan en – terecht – trots te zijn op jezelf”.

evenwicht werk gezin

Balans tussen werk en privé

Je persoonlijk geluk hangt in grote mate af van de juiste balans tussen werk en privé. Wanneer je als moeder – en als werknemer – die balans vindt, zal je je automatisch beter in je vel voelen. Voordelen als glijdende werkuren, de mogelijkheid tot hybride werken en flexibele verlofdagen kunnen hier een positieve invloed op hebben.

“Voel je dat jouw werk- en privéleven nog niet helemaal in balans is? Neem dan even de tijd om voor jezelf te bepalen welke zaken hier verandering zouden kunnen in brengen. En wees niet bang om in discussie te gaan met je werkgever over wat mogelijk is. Zijn flexibele werkuren of deeltijds werken bijvoorbeeld geen optie binnen je huidige functie of organisatie? Dan is het misschien nu het uitgelezen moment om rond te kijken wat de arbeidsmarkt te bieden heeft”, vertelt Özlem.

Werksfeer

Een goede balans tussen werk en privéleven is echter niet het enige dat invloed heeft op het welzijn van een moeder. De werksfeer en de voldoening die je uit je job haalt zijn minstens even belangrijk. Als werkende mama is het dus aangeraden om ook af en toe stil te staan bij je rol als werknemer. Doe je je job nog graag? En hoe is de relatie met je leidinggevende en collega’s? Zit dat allemaal goed, dan straal je je werkgeluk ook af op je kinderen. Loopt het op kantoor echter niet naar wens, dan is dat helaas ook voelbaar binnen je gezin.

Özlem: “Iedereen heeft wel eens een dagje dat het minder goed gaat, en elke mama heeft af en toe van die dagen dat ze liever thuisblijft, vooral wanneer een kind ziek is. Ook hier is het belangrijk om erop toe te zien dat dergelijke dagen eerder de uitzondering dan de regel zijn. Is dat niet het geval, dan zit je mogelijk niet in de ideale job en is Moederdag misschien dé dag waarop jij beslist om een nieuwe weg in te slaan”.

werk en privé combineren

Moederdag

Laat je op Moederdag dus vooral eens goed verwennen, geniet van de welverdiende cadeautjes van je gezin, en sta even stil bij wat jou echt gelukkig maakt. Want geen enkele moeder verdient het om ongelukkig te zijn!

Gastartikel

Veel liefs,
Vanessa xxx