Een stoofpotje smaakt beter op koude winterdagen

Geplaatst door

Wanneer het buiten vriest, ijzelt en sneeuwt, dan brengen we onze dagen het liefst binnen door. Met een dekentje in de zetel en een kopje warme thee of koffie om onze handen aan te warmen. Ondertussen staat er een heerlijk stoofpotje te pruttelen op het vuur, klaar voor het diner. Wanneer het donker wordt, schuiven we aan tafel met een grote kom van dat stoofpotje, knapperig gebakken brood (liefst nog warm) en een glaasje wijn of bier. Dat is hoe de winter moet zijn, toch?

Een stoofpotje smaakt altijd lekkerder als het een tijdje, soms zelfs een dag, heeft kunnen pruttelen. De groenten en het vlees worden zo boterzacht en de smaken van de ingrediënten mengen zich tot een rijke saus. Om een stoofpotje een dag te laten sudderen heb je goede pot nodig.

stoofpotje

Braadpan of kookpot?

Maar wat voor pot heb je precies nodig? Dat hangt eigenlijk af van een aantal zaken, zoals het materiaal waarvan de pot gemaakt is, het kookvuur en het type stoofpotje dat je wil maken. Vlees laat je, bijvoorbeeld, best even aanbakken, want de diepe bruine kleur van het vlees zal later de saus een mooie kleur geven. Een braadpan met een goed sluitend deksel is hiervoor een goede keuze.

Heeft jouw stoofpotje ingrediënten die apart gebakken moeten worden? Dan doe je dat best in een pan en voeg je later de aangebakken ingrediënten samen in een grote pot, waar ze rustig verder kunnen koken. Gietijzeren potten zijn daar uitermate geschikt voor.

De pot op tafel

Het mooie van een stoofpotje is dat het er niet elegant hoeft uit te zien. Integendeel. De charme van een stoofpotje zit ‘m in de manier waarop je een grote pot op tafel kan zetten. Vul borden met een soeplepel en serveer er brood of gebakken aardappelen bij. Simpel, eenvoudig en verdomd lekker. Sommige gerechten, zoals stoofpotjes met een vastere structuur kan je zo uit te pot eten. Geef iedereen een stukje brood en schep het gerecht met het brood uit de pot. Lekker en gezellig!

Koken met minder

Een ander voordeel van een stoofpotje is dat je niet je hele pannenset uit de kast hoeft te halen en dat betekent dat je minder afwas hebt na de maaltijd. En als je restjes hebt, kan je ze de dag erna serveren met wat rijst of pasta of invriezen voor een andere dag. Stoofpotjes zijn hét wintervoer bij uitstek. Bovendien zijn ze smakelijk en veelzijdig. Of je nu graag vlees, vis of vegetarisch eet, of gewoon graag afwisselt, er is altijd wel een recept naar jouw smaak.

Veel liefs,
Vanessa xxx