Wat moet je doen als je je eenzaam voelt?

Geplaatst door

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, maar door de coronacrisis is de eenzaamheid flink toegenomen. Door de strenge maatregelen is ons sociale contact enorm beperkt waardoor veel mensen zich alleen voelen. Vooral mensen die geen partner hebben, kunnen in een sociaal isolement terechtkomen. Helaas kunnen we niets veranderen aan de huidige maatregelen, maar wat moet je doen als je je eenzaam voelt? Ik geef je vijf tips zodat je je minder alleen voelt, al is het maar een heel klein beetje!

wat moet je doen als je je eenzaam voelt

1. Denk eens aan oude contacten die verwaterd zijn

Vrijwel iedereen heeft wel een vriend(in) waarmee je vroeger een leuk contact had, maar waarvan het contact inmiddels verwaterd is. Dit kan bijvoorbeeld een oude klasgenoot of oude collega zijn. Waarom stuur je deze persoon niet weer eens een berichtje of mailtje? Als je geen contactgegevens meer van deze persoon hebt, kan je hem of haar misschien wel vinden via social media zoals Facebook. Wellicht kom je er dan wel achter dat jullie een superleuke klik hebben en kunnen jullie vaker contact hebben. Afspreken is misschien niet zo gepast in tijden van corona, maar berichtjes sturen of bellen kan ook heel gezellig zijn.

2. Zet de radio op als je alleen thuis bent

Wanneer je alleen thuis bent, dan kan het soms muisstil in huis zijn waardoor je het gevoel hebt dat de muren op je afkomen. Om dit nare gevoel te voorkomen, kan je de radio opzetten. Dit klinkt misschien stom, maar door de leuke muziek, stemmen van de radiomakers en de gesprekken met de luisteraars zal je je minder alleen voelen. Probeer het maar eens! Voor sommige mensen werkt het ook goed om de televisie aan te zetten, dat is natuurlijk ook prima.

3. Ga naar buiten als je je eenzaam voelt

Door de corona-maatregelen zijn veel sociale activiteiten geschrapt, maar dat wil niet zeggen dat je niet naar buiten mag gaan. Integendeel, dagelijks een (kleine) wandeling maken is zelfs heel goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Maak eens een rondje in de wijk of in het dorp en ga een lekker kopje koffie drinken. Zo ben je onder de mensen, even weg van thuis en kan je je zinnen verzetten.  

Lees ook: Is daglicht goed voor mens? Wat doet daglicht met je? 

waarom voel ik me zo eenzaam

4. Doe vrijwilligerswerk

Als er één ding is wat men in deze tijd goed kan gebruiken, dan zijn het wel vrijwilligers. Klik maar eens op vrijwilligerswerk corona en je vindt tal van vacatures. Denk aan buddy’s, animatoren in de woonzorgcentra, helpende handen voor (buitenschoolse) kinderopvang, oppas bij ouderen, boodschappenhulp en dergelijke. Het spreekt voor zich dat je gevaccineerd moet zijn tegen COVID, maar verder zullen ze je waarschijnlijk hartelijk ontvangen.

5. Zoek professionele hulp

Merk je dat de eenzaamheid je leven te veel beïnvloedt en heb je geen idee hoe je eruit moet komen? Blijf dan niet bij de pakken zitten en zoek professionele hulp. Een gesprek bij je huisarts is alvast een eerste stap in de goede richting. Hij of zij kan je eventueel doorsturen naar een psycholoog. Je eenzaam voelen kan enorme gevolgen hebben voor je gezondheid. Denk aan ongelukkig zijn, stress, angsten en depressie. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je met iemand praat over je gevoelens. Je hoeft je hier absoluut niet voor te schamen. In tijden van corona zijn er ontzettend veel mensen die zich mentaal slecht voelen. Krop het niet op maar praat erover.

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Goed voor jezelf zorgen: 13 tips op een rijtje