Is daglicht goed voor mens? Wat doet daglicht met je?

Geplaatst door

Een wandeling buiten kan enorm goed doen, zowel voor je lichaam als je geest. Of het nu gaat om een ochtendwandeling met de hond, een kleine wandeling tijdens je lunchpauze of een boswandeling met het gezin. De buitenlucht en het daglicht zijn gezond voor je. Maar waarom is daglicht goed voor mens? En wat doet daglicht met je? 

daglicht goed voor mens

1. Daglicht zorgt voor een wakker gevoel

’s Avonds en ’s nachts zorgt het hormoon melatonine ervoor dat je lichaam beseft dat het in slaapmodus mag gaan. Als je wakker wordt, blijf je dus nog even met de restjes melatonine in je lichaam zitten. Het daglicht zorgt ervoor dat die restjes snel verdwijnen. Daarom is het een goed idee om ’s ochtends direct je gordijnen open te doen. Of beter nog: om een frisse ochtendwandeling te maken. De ochtendstond heeft goud in de mond en al helemaal als je meteen je wandelschoenen aantrekt!

2. Je slaapt er beter door

Door ’s ochtends een wandeling te maken in het ochtendlicht, zal je ’s avonds veel beter in slaap vallen. Je lichaam herkent dan duidelijk het verschil tussen dag en avond en zal ook beseffen wanneer het in slaapmodus mag gaan. Als je een hond hebt, kan je met je viervoeter een wandeling buiten maken. Of wat dacht je ervan om je kinderen eens te voet naar school te brengen in plaats van met de auto? Voldoende daglicht is voor kinderen ook heel belangrijk. En als ze ’s nachts goed slapen is dat voor jou als ouder natuurlijk ook mooi meegenomen.

3. Daglicht maakt je gelukkiger

In het najaar krijgen veel mensen last van een herfstdip. De korte, donkere dagen maken mensen somber en ongelukkig. Voldoende daglicht zorgt voor de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine. Hoe meer daglicht je krijgt, hoe gelukkiger je je zal voelen. Heb je een (corona)dipje? Trek je wandelschoenen aan en maak een wandeling in de buitenlucht. Je ziet er eerst misschien tegenop, maar achteraf zal je een stuk vrolijker zijn. Je kunt natuurlijk ook in je tuin of op je terras genieten van het zonnetje. Lunch bijvoorbeeld eens buiten in plaats van aan de eettafel binnen. 

wat doet daglicht met je

4. Bye bye middagdipje

Je herkent het waarschijnlijk wel: na de lunchpauze is het vaak moeilijker om terug de energie en motivatie te vinden die je nodig hebt om opnieuw aan de slag te gaan. Dat is ook niet zo vreemd. Tijdens je spijsvertering vloeit er meer bloed naar je maag en darmen dan naar je hersenen. De oplossing? Je raadt het al: bewegen! Een kleine wandeling tijdens je lunchpauze is al genoeg om daarna weer productief aan de slag te gaan. 

5. Daglicht bevordert je concentratie

Tenslotte helpt daglicht ook bij de bevordering van je concentratie. Hoewel het normaal is dat je concentratie doorheen de dag schommelt, kan een extra portie licht je focus scherp helpen houden. Dit komt goed van pas als je bijvoorbeeld thuiswerkt en moeite hebt om je hoofd erbij te houden. 

voldoende daglicht

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Herfstdip verminderen met lichttherapie

Goed voor jezelf zorgen: 13 tips op een rijtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *