Een loonsverhoging vragen via Teams of Zoom: hoe doe je dat?

Geplaatst door

December en januari zijn traditioneel de maanden waarin werkgevers en werknemers even samenzitten voor een evaluatie- of functioneringsgesprek. Verloopt dit goed, dan is zo’n gesprek ook een prima moment om een loonsverhoging aan te kaarten bij je werkgever. Nu we met z’n allen opnieuw hoofdzakelijk van thuis uit werken, is de kans reëel dat dit gesprek via Teams of Zoom zal verlopen, in plaats van in de vergaderzaal op kantoor.

Maar hoe onderhandel je een loonsverhoging via een videogesprek? Aline Lewy, senior consultant bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, deelt 5 tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid een loonsverhoging onderhandelt met je werkgever.

salarisverhoging vragen

1. Onderzoek wat je waard bent

Het onderzoek naar de marktwaarde van iemand in jouw functie en het vergelijken van je salaris is alvast een goed uitgangspunt bij je voorbereiding. Aline: “Daarvoor is de digitale salary survey tool van Robert Walters ideaal. In een mum van tijd krijg je een uitgebreid overzicht van de salaristrends van professionals in jouw domein. Zie je dat je marktwaarde hoger ligt dan het salaris dat je momenteel verdient? Aarzel dan niet om deze tool ook te delen met je leidinggevende, om op die manier je vraag naar een loonsverhoging te ondersteunen.”

2. Hou het vertrouwelijk

Een loonsverhoging bespreken doe je uiteraard niet in de open space op kantoor. In normale werkomstandigheden zou je samen met je leidinggevende het gesprek voeren achter gesloten deuren, in de vergaderzaal bijvoorbeeld. Werk je nu voornamelijk van thuis, dan is het uiteraard makkelijker om dit gesprek in te plannen via Teams of Zoom, zonder dat je je zorgen hoeft te maken van nieuwsgierige blikken van collega’s op kantoor. “Op welke manier het gesprek ook plaatsvindt, hou het voor jezelf en bespreek je salaris of plannen om een loonsverhoging te vragen niet openlijk met je collega’s”, zegt Aline.

3. Toon zelfvertrouwen

Je hebt je goed voorbereid en de online meeting is ingepland. Nu is het belangrijk om je argumenten waarom jij een loonsverhoging verdient, duidelijk en vol zelfvertrouwen naar voor te brengen. Hou je argumenten en het bedrag dat je graag wil verdienen bij de hand. “Ook bij een online meeting is het belangrijk om je niet op te winden wanneer je leidinggevende je argumenten in vraag stelt of het niet eens lijkt te zijn met wat je zegt. Zorg dat je duidelijk weet wat je werkgever verwacht en hoe jouw vaardigheden hier toe bijdragen”, adviseert Aline.

salarisverhoging vragen via zoom

4. Neem meer verantwoordelijkheden aan

Aline: “Is je leidinggevende nog niet helemaal mee in je verhaal? Gebruik deze online meeting dan ook om even dieper in te gaan op je toekomst in de organisatie. Waar zie jij jezelf? Welke extra verantwoordelijkheden kanen wil jij op korte termijn opnemen? Extra verantwoordelijkheid nemen kan je immers helpen bij het negotiëren van een hoger salaris. Je doet immers meer werk voor hetzelfde geld, terwijl je tegelijkertijd interesse toont om door te groeien en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Meestal waarderen werkgevers deze ambitie en zijn ze gretig om mensen met deze kwaliteiten te behouden. Aarzel dus niet om binnen zes maanden een tussentijds evaluatiegesprek in te plannen met je leidinggevende om aan te tonen hoever je staat.”

5. Ontwikkel jezelf

Professionals die proactief zichzelf verder ontwikkelen door extra training, cursussen en extra kwalificaties te bekomen, laten zich écht opmerken ten opzichte van de anderen. “Let er wel op dat deze extra opleidingen ook relevant zijn voor je functie. Anders zal het weinig effect hebben wanneer je dit als reden aanhaalt voor een hoger salaris. Is je leidinggevende niet onmiddellijk bereid een loonsverhoging te geven? Pols dan even of hij een financiële bijdrage wil leveren in je opleiding. Zelfs online zijn er tal van online cursussen en opleidingen beschikbaar.”

Lees ook: Efficiënt thuiswerken: 3 essentiële vaardigheden