Efficiënt thuiswerken: 3 essentiële vaardigheden

Geplaatst door

Gastartikel – Uit een recente enquête van staffing specialist Walters People bleek dat 93% van de Belgische werknemers graag minstens één dag per week thuis wil werken, en bij voorkeur op een dag die ze zelf mogen kiezen. Ook flexibele werkuren zijn populair, om zo de balans tussen werk en privé optimaal te houden. Maar hoe efficiënt verloopt dat thuiswerken eigenlijk, nu we opnieuw quasi voltijds gekluisterd zitten aan de keukentafel of ons thuis-bureau? Maud Deweer, senior manager bij staffing specialist Walters People, zet 3 belangrijke vaardigheden voor efficiënt thuiswerk op een rijtje.

efficiënt thuiswerken

Tip 1: Toon discipline

Thuiswerken is alleen effectief als je discipline toont. Maud: “Wees proactief en wacht niet tot het werk je wordt toegewezen. Staat er een wekelijks telefoontje met je leidinggevende ingepland? Zorg dan dat je je objectieven en planning voor de week bij de hand hebt. Bespreek regelmatig met je manager waar je aan werkt, en laat aan het eind van de dag zien wat je gedaan hebt.”

“Zorg er tegelijkertijd voor dat je bereid bent om naar kantoor te komen als dat nodig is. Zodra het opnieuw toegestaan is om meerdere dagen naar kantoor te gaan, wees dan flexibel in het bepalen van wanneer je thuis werkt en welke dagen je naar kantoor gaat.”

Tip 2: Bouw online relaties op

Omdat we deels van achter onze keukentafel zullen blijven werken, is het belangrijk om contact te houden met collega’s. “Probeer de telefoon of een video tool zoals Teams of Zoom te gebruiken in plaats van e-mail om de dagelijkse zaken te bespreken”, zegt Maud. “En vergeet niet om af en toe een praatje te maken. In vergaderingen op Teams of Zoom hebben we de neiging om meteen ter zake te komen. Maar het is belangrijk om soms ook minder ernstige zaken te bespreken.”

Lopen bepaalde online gesprekken minder vlot omwille van een taalbarrière en heb je het gevoel dat je talenkennis nog moet bijgeschaafd worden? Aarzel dan niet om tijdens een van de gesprekken met je leidinggevende te vragen naar opleidingsmogelijkheden die je kunnen ondersteunen. Er zijn tal van (gratis) online cursussen beschikbaar die het efficiënt thuiswerken vergemakkelijken.

Tip 3: Hou je aan de etiquette

Neem een online vergadering of sollicitatiegesprek net zo serieus als je zou doen bij een offline vergadering. “Na bijna twee jaar thuiswerken voeren onze consultants nog regelmatig sollicitatiegesprekken met kandidaten die op de bus of trein zitten, of horen we rondom hen een blaffende hond of spelende kinderen. Thuiswerken met kinderen kan lastig zijn, maar laat je gesprekspartner zien dat je voorbereid bent op het online gesprek.”

“Het klinkt misschien belachelijk, maar zorg dat je aan een tafel zit, en niet languit in de sofa of in bed en kleed je zoals je normaal gekleed zou zijn op kantoor. Zet je gsm op stil en sluit alle overbodige programma’s op je PC zodat je niet afgeleid wordt van meldingen of binnenkomende mails. En tot slot: zet je camera aan en toon het beste van jezelf”, besluit Maud.

Lees ook:

Welk type thuiswerker ben jij? 

6 Tips om je administratie thuis op orde te krijgen (en te houden)

2 reacties

  1. Haha, ja herkenbaar dit! Gelukkig heb ik in mijn nieuwe huis een bureau en kan ik zo rustig en professioneel werken!

  2. Wij hebben een bureau maar sinds corona heb ik mij aan de tafel in de living geïnstalleerd zodat ik Rui in het oog kan houden wanneer hij thuis is als ik moet werken. Ik vind het thuiswerken heel fijn eigenlijk. Ik begin dan vroeg en heb dan ook vroeg gedaan. Bij ons is er een wekelijkse beurtrol van de late dus 1 keer per week moet ik eens later werken.

Reacties zijn gesloten.