Hoe verzorg je een Kerstcactus?

Geplaatst door

Ken jij de kerstcactus al? Deze vetplant is ook wel bekend onder de naam lidcactus en bloeit vooral flink in de winter. Hoe korter de dagen, hoe meer bloemen er tevoorschijn komen en dat in allerlei mooie kleuren. Witte, roze, rode, oranje of paarse bloemen, alles is mogelijk! Hoe verzorg je een kerstcactus? Wat is de beste kerstcactus standplaats? En hoe vaak moet je een lidcactus water geven? Je leest er alles over in deze blogpost!

hoe verzorg je een kerstcactus

Wat is een kerstcactus?

De lidcactus heeft een exotische achtergrond. In het wild vind je deze plant in de regenwouden van Brazilië. Daar groeit de cactus op bomen in de regenwouden, zonder dat de bomen daar last van hebben. De kerstcactus is een geweldige bloeier. Deze vetplant heeft platte bladeren met gebogen stekeltjes en bloeit het beste in de winter. Rond Kerstmis produceert hij de mooiste bloemen en kan je van prachtige kleuren genieten. Een kerstcactus wit of liever roze? Er is voor ieder wat wils!

Wat is de beste kerstcactus standplaats?

Je zet de lidcactus het best op een koele plek, waar het niet warmer is dan twintig graden. Het is wel belangrijk dat de vetplant op een plek staat waar hij voldoende licht krijgt om te bloeien. 

verzorging kerstcactus

Hoe vaak lidcactus water geven?

Tijdens de bloei mag je de plant een keer per week water geven. Haal ook regelmatig oude bloemetjes weg. Na de bloei wil de lidcactus graag even vakantie en mag je hem naar het terras of balkon verhuizen. In augustus of september heeft hij een maand volledige droogte nodig en minder licht. Na de zomermaanden verlangt de plant opnieuw naar water en plantenvoeding, waarna hij in november weer mooi zal bloeien. Leuk om te weten is dat een kerstcactus twintig tot dertig jaar oud kan worden, mits hij een goede verzorging krijgt natuurlijk.

Hoe verzorg je een kerstcactus?

Zodra er bloemknopjes aan je cactus zitten, mag je de plant niet meer verplaatsen. De lidcactus houdt namelijk niet van verandering en laat dan zijn bloemknoppen vallen. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit stimuleert de plant om andere bloemknoppen uit te laten groeien. Handig om te weten is dat een bloem ongeveer zeven dagen bloeit.

kerstcactus wit

Waar lidcactus kopen?

Je kunt een kerstcactus kopen bij diverse tuincentra in je buurt, alsook online via Intratuin.be of Intratuin.nl. 

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Kersttrends 2023: stylen met kerststerren

Hoe kerstster verzorgen? Zo blijft hij het langst mooi!