Ga je binnenkort verbouwen? Dan komt er een spannende tijd aan. Een verbouwing vergt veel tijd en brengt vaak een heleboel stress met zich mee. Dat is niet zo vreemd, want het is niet iets wat je dagelijks doet en je bent van veel mensen en factoren afhankelijk. Een goede voorbereiding helpt je om een groot deel van die stress weg te nemen. Helemaal ontspannen zal je van een verbouwing niet worden, maar met deze tips kan je wel verbouwen zonder stress!
1. Verbouwen zonder stress: zelf doen of laten doen?
Als je twee linkerhanden hebt of geen tijd hebt om zelf te klussen, dan kan je kiezen voor een aannemer of klusbedrijf. Bij een groot verbouwproject is een aannemer onmisbaar. Deze persoon coördineert de volledige verbouwing en neemt daardoor veel werk uit handen. Je kunt op internet zoeken naar een aannemer, maar vraag ook zeker rond aan familie, vrienden en collega’s of zij een goede aannemer kennen. Zie je ergens in de buurt een huis verbouwd worden? Wees dan niet bang om de eigenaars aan te spreken en meer informatie te vragen. Via via krijg je vaak de beste tips!
Vraag ook zeker verschillende offertes aan, want soms zitten er grote verschillen in bedragen. Naast een aannemer kan je ook een architect inschakelen. Hij of zij kan een ontwerp maken, vergunningen aanvragen, adviseren over de aannemer en de verbouwing begeleiden. Allemaal zaken waar jij niet meer aan hoeft te denken!
2. Stressvrij verbouwen: bepaal je budget
Ook je budget speelt een belangrijke rol bij stressvrij verbouwen. Maak een afspraak bij een aannemer voor een oriënterend gesprek. Tijdens dit gesprek krijg je een idee van de kosten en eventuele besparingsmogelijkheden. Vallen de kosten hoger uit dan je budget? Maak dan een lijstje van de klussen die je zelf zou kunnen doen. Voor het afbreken en opruimen van bouwafval hoef je geen handige Harry te zijn. Als je ook nog gebruik maakt van vuilcontainers is dit klusje zo gefikst!
3. Zet je zakelijke kantje voor
Misschien zit afbieden niet in je aard, maar om korting vragen kan je enorm veel geld besparen. In de verbouwsector is een korting zelfs heel normaal. Je moet er alleen zelf naar vragen. Soms is het ook de moeite waard om eens over de grens te gaan shoppen. Door een ritje te maken naar Nederland of Duitsland, kan je makkelijk honderden euro’s besparen.
4. De verbouwing financieren
Hoeveel geld heb je en hoeveel wil je daarvan besteden aan de verbouwing? Wat kan en wil je lenen? Er zijn verschillende mogelijkheden om een verbouwing te financieren. Denk aan een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Om meer te weten te komen over jouw specifieke opties, ga je best langs bij een financieel adviseur.
5. Informeer of je een vergunning nodig hebt
Soms heb je voor een verbouwing of een uitbouw een vergunning nodig. Daarnaast moet het bouwplan passen in het bestemmingsplan van de gemeente. Het is erg handig om dit uit te zoeken en te regelen voordat je begint met verbouwen.
6. Regel verzekeringen
Het mag nog zo goed klikken met een aannemer of klusbedrijf, maar soms ontstaat er toch onenigheid of een meningsverschil. Op zo’n momenten is een goede rechtsbijstandverzekering essentieel. Wanneer alles zwart op wit staat, ben je in ieder geval goed ingedekt.
7. Bestel materialen op tijd
Wanneer je gaat verbouwen is het ook belangrijk om de materialen op tijd te bestellen. Wil je bijvoorbeeld een nieuwe badkamer of keuken? Houd dan rekening met de lange levertijd en bestel de materialen ruim op tijd. Je kunt beter dingen te vroeg in huis hebben en het even op moeten slaan, dan dat het materiaal te laat is en de verbouwing stil komt te liggen.
8. Stel een einddatum in
Wanneer wil je dat de verbouwing is afgerond? Dit is vooral een belangrijk punt als je twee woningen hebt en je binnen een bepaalde tijd je huidige woning moet verlaten. Maar ook als je niet aan een deadline vastzit, is het verstandig om een einddatum te hebben. Bij het vaststellen van een einddatum houd je best rekening met je wensenlijstje, je budget en de tijd die je hebt om zelf klusjes uit te voeren.
9. Licht je buren in
Een verbouwing kan flinke overlast veroorzaken voor je buren, zeker als je langdurig aan de slag gaat. Door je buren in te lichten en regelmatig met hen te praten over je plannen, kan je heel wat woorden voorkomen. Zet bijvoorbeeld niet zomaar een bouwafval container voor de deur van je buren, maar bespreek dit even op voorhand. Zit de verbouwing erop? Nodig je buren dan uit voor een proost om het mooie eindresultaat te bewonderen. Ze tussentijds uitnodigen op de bouwplaats is ook een goed idee, zo zijn ze op de hoogte van wat er zich afspeelt.
10. Plan ontspanningsmomenten in
Tenslotte is het heel belangrijk om regelmatig te ontspannen. Misschien ben je geneigd om in één stuk door te werken omdat je er dan het snelste vanaf bent, maar dit kan in realiteit erg tegenvallen. Zonder ontspanningsmomenten hou je het niet vol, geraak je oververmoeid en kan je niet meer verbouwen zonder stress.
Zeker als koppel is het belangrijk om samen nog dingen te doen naast de verbouwing. Trek er samen eens een dagje op uit, ga naar de welness of ga eens lekker eten. Probeer op die momenten zo min mogelijk over de verbouwing te praten, maar toon oprecht interesse in elkaar. Zo komen jullie de verbouwing stressvrij door!
Je hebt handige tips gedeeld, ik moet zeggen dat wij best veel stress en spanningen hadden met onze verbouwing. Dit omdat we tegen enorm veel dingen aanliepen, meubels werden niet geleverd, dingen braken af, stuken ging verkeerd en zo kan ik nog wel even doorgaan haha ik ben blij dat ik er voorlopig vanaf ben.
Wij hebben 2 jaar geleden 2 maand in de verbouwingen gezeten en ik was echt blij als het af was want er loopt altijd wat mis. Je overzicht is echt handig voor wie er aan wil beginnen.