Zó vertrek je in alle rust op vakantie, en niet als een stresskip

Geplaatst door

Gastartikel – Kijk jij ook zo uit naar vakantie? Of je nu een thuisblijfvakantie gepland hebt, of je trekt er op uit naar het buitenland, het brengt altijd stress met zich mee, zeker de laatste dagen voor je vertrek. Heel wat zaken moet nog snel afgewerkt worden, collega’s moeten gebriefd worden over de opvolging tijdens je verlofperiode en er staan nog een paar afspraken en vergaderingen in je agenda gepland. Stress alom! Hoe zorgt je ervoor dat die laatste werkdagen vlot verlopen en je niet als een stresskip op vakantie moet vertrekken? Staffing specialist Walters People deelt een aantal tips om vakantiestress te vermijden.

1. Blokkeer een paar uur in je agenda

Tijdens de laatste dagen voor je verlof lijkt het alsof alle werk ineens op je afkomt. Het kan dus handig zijn om elke resterende dag een paar momenten in je agenda vrij te houden waarop je je afwezigheid kan voorbereiden en plannen. Zet ook geen belangrijke afspraken in je agenda tijdens de laatste week voor je verlof, maar voorzie deze een paar dagen na je terugkomst.

2. Maak een to-do lijstje

Neem de tijd om een zo volledig mogelijk to-do lijstje te maken. Begin met de belangrijkste zaken en laat de dingen die minder dringend zijn weg of zet ze onderaan. Dat brengt rust in je hoofd. Doorstreep de zaken die afgehandeld zijn en bezorg je collega’s een overzichtje vóór je vertrekt. Zo weten zij ook meteen wat ze precies moeten opvolgen en kunnen ze op hun beurt hun eigen tijd goed inplannen.

3. Schakel je out-of-office boodschap een dagje vroeger in

In principe zet je je out-of-office boodschap enkel aan in de periode waarin je effectief afwezig bent. Door deze een dagje vroeger aan te zetten, zal je zien dat de inflow van e-mails afneemt, hetgeen je vanzelf meer tijd geeft om je to-do lijstje af te werken.

4. Beslis of je bereikbaar wil blijven of niet

Helaas is het binnen sommige functies nodig om ook tijdens de verlofperiode bereikbaar te blijven. Maar dat hoeft uiteraard niet voor alles en voor iedereen. Vertel je collega’s in welke gevallen en op welke manier ze je eventueel mogen storen voor vragen of informatie. Heb je dat liefst op één vast moment per dag? Mogen ze dat doen via de telefoon, of liever per e-mail? 

5. Panikeer niet

Paniek leidt tot niks. Het gaat hier tenslotte om vakantie. Met een goede voorbereiding en duidelijke communicatie is iedereen tijdelijk vervangbaar. Een goeie planning geeft je rust en zorgt ervoor dat je met een gerust hart kan vertrekken op die welverdiende vakantie. Geniet ervan!

Eén reactie

  1. ik had de voorbije jaren geen back-up voor mijn werk waardoor het terugkomen na vakantie altijd minder leuk was. Dit jaar zorg ik ervoor dat ik wel back-ups heb voor mijn taken

Reacties zijn gesloten.