Handig: 7x schoonmaken met soda

Geplaatst door

Schoonmaken met soda – Ben je op zoek naar een goedkoop en duurzaam alternatief voor allesreiniger? Soda is een goedkoop middeltje én is milieuvriendelijk. Twee vliegen in één klap! Schoonmaken met soda was vroeger normaal, maar door de komst van allesreinigers zijn we dit ouderwetse middeltje een beetje vergeten. Best zonde, want schoonmaken met soda is ontzettend handig. Hier kan je het allemaal voor gebruiken!

schoonmaken met soda

Let op: soda, ook huishoudsoda of schoonmaaksoda genoemd, is niet hetzelfde als baking soda. Hoewel je met beide middelen kunt schoonmaken, is soda niet eetbaar. Soda is een handige allesreiniger die je kunt gebruiken voor verschillende schoonmaakklusjes in huis. Ik zet ze even op een rijtje!

7x schoonmaken met soda

1. Badkamer schoonmaken met soda

Heb je last van schimmel in de badkamer? Zit er aanslag tussen de voegen van je badkamertegels? Strooi een beetje soda op een vochtig schuursponsje en schrob de schimmel ermee weg. Vergeet niet om goed na te spoelen met warm water.

2. Afvoer ontstoppen met soda

Verstopte leidingen zijn erg vervelend, maar soda is een goed hulpmiddel. Je kunt het gebruiken voor de gootsteen, het afvoerputje en doucheputje. Strooi een beetje soda in het gewenste putje en overgiet het met kokend water. Soda afvoer preventief? Je kunt soda inderdaad ook gebruiken om ontstopping te voorkomen door het om de zoveel tijd te gebruiken. Dat is fijn want zo komen er geen chemische middelen aan te pas en dat is alleen maar goed voor je leidingen.

3. Gootsteen schoonmaken met soda

Je kunt dit wondermiddeltje ook gebruiken om aanslag en vieze randjes in de gootsteen te verwijderen. Laat de soda even intrekken en daarna kan je het gemakkelijk wegvegen. Je hoeft niet eens meer te schrobben!

4. Raamkozijnen schoonmaken 

Zit er schimmel op de raamkozijnen? Ook dat kan je makkelijk schoonmaken met soda! Een allesreiniger werkt dikwijls niet voor schimmel, maar soda is schimmeldodend en is daarom perfect om te gebruiken.

raamkozijnen schoonmaken

5. Vieze vlekken verwijderen

Ook als je kinderen in huis hebt, komt dit wondermiddel goed van pas. Soda verwijdert vieze vlekken op muren en deuren die veroorzaakt zijn door plakkerige handjes. Maar ook voor een natte matras, veroorzaakt door een plasongelukje, is soda ideaal. Strooi een beetje soda op de matras en laat het even inwerken. Daarna kan je het opzuigen met de stofzuiger en de matras is weer schoon.

6. Keuken schoonmaken met soda

Je kunt niet alleen de badkamer schoonmaken met soda, maar ook de keuken. Voor het gasfornuis, de oven en de pannen is soda je beste vriend. Dit middeltje verwijdert gemakkelijk ingebrande vlekken. Oké, je moet misschien een beetje schrobben maar het resultaat mag er zijn!

7. Stinkende wasmachine? Doe soda in wasmachine

Tenslotte kan je soda gebruiken voor een stinkende wasmachine. Strooi een beetje soda in de wasmachine en draai een leeg wasje op 90 graden. Daarna zal je was weer lekker fris ruiken! Het is wel belangrijk dat je let op de hoeveelheid soda. Een half kopje soda is reeds voldoende om je wasmachine schoon te maken. Na afloop laat je de wasmachinedeur best een paar uurtjes openstaan zodat de trommel volledig kan opdrogen. Zo krijgen bacteriën minder kans om te groeien en verklein je de kans op een stinkende wasmachine.

soda in wasmachine

Je leest het: schoonmaken met soda is effectief en efficiënt, want het is ook nog zuinig in gebruik en milieuvriendelijk. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten en merken, van kleinere korrels tot grovere korrels. In principe zijn ze allemaal hetzelfde en werken ze prima!

Volg mijn blog via Facebook of Bloglovin

Veel liefs,
Vanessa xxx