Nieuwe tuintafel kopen: 6 handige tips

Geplaatst door

Wil jij graag een nieuwe tuintafel kopen? Dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo moet een tuintafel stevig zijn, goed bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden én moet ze er mooi uitzien. Vroeger had je niet zoveel keuzes maar tegenwoordig zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Tussen al die verschillende materialen, vormen en kleuren is het immers moeilijk om de perfecte versie te vinden. Ik help je graag een handje en daarom deel ik zes handige tips voor het kopen van een nieuwe tuintafel!

diningset suns

1. De ruimte in je tuin

Een van de eerste punten om op te letten, is de ruimte die je hebt om de tuintafel te plaatsen. Het spreekt voor zich dat wanneer je een kleine tuin hebt, je naar andere tuintafels kijkt dan wanneer je een grote tuin hebt. Meet daarom eerst de ruimte op alvorens je aan je zoektocht begint. Hierbij is het verstandig om ook rekening te houden met de bewegingsruimte rond je tuintafel, ook als er mensen op de tuinstoelen zitten.

2. Tuinstoelen kopen

Over tuinstoelen gesproken! Bij het kopen van een nieuwe tuintafel is het ook belangrijk om na te denken over welke tuinstoelen je erbij wilt plaatsen. Sommige tuintafels hebben reeds bijhorende tuinstoelen, maar het kan ook dat je hier zelf naar op zoek moet gaan. Het is in ieder geval handig om te weten dat je ongeveer 40 centimeter nodig hebt om de stoel van de tafel te schuiven en om comfortabel aan tafel te kunnen zitten. Bovendien heb je natuurlijk ook loopruimte nodig. De ruimte die je hiervoor moet vrijmaken is 75 centimeter. Kijk ook zeker naar de tafelpoot die erbij hoort. Bij een kruistafelpoot kan je bijvoorbeeld meer stoelen kwijt, net als bij ovale of ronde tuintafels.

3. Bepaal het materiaal

Vandaag de dag heb je de keuze uit verschillende materialen. Je kunt kiezen uit een houten of een aluminium, al dan niet met gecoat glas, of een kunststof exemplaar. Als je graag een tuintafel met weinig onderhoud wilt, kan je het beste kiezen voor een aluminium of kunststof tuintafel. Aluminium heeft als voordeel dat het niet kan roesten, maar kunststof is ook goed weerbestendig. Houten tuintafels hebben wat meer onderhoud nodig. Echter hebben tuintafels van hout een levendige uitstraling en is het een van de meest duurzame keuzes!

tuintafel suns

4. De vorm

Ook de vorm van de tuintafel speelt een belangrijke rol. Zo kan je kiezen voor een rechthoekige om de ruimte optimaal te benutten, of juist voor een ronde of ovale tafel voor een gezellige sfeer. De vorm van je tafel kan je tuin wat langer laten lijken of juist ruimtelijker, dus het is sowieso een goed idee om even na te denken over wat je met je tuintafel wilt uitstralen.

5. De kleuren van de tuintafel

De uitstraling is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Zo kan je bijvoorbeeld aan mooie kleuren denken voor je tuintafel, of juist de natuurlijke kleur van het hout behouden. Kies je voor een witte tuintafel? Dan kan je ervoor zorgen dat je tuin een stuk lichter aanvoelt en daardoor ruimtelijker oogt. Ga je voor een donkere kleur? Dan geef je je tafel strakke lijnen en een strakkere uitstraling. Over iedere kleur valt er wel iets te zeggen, dus denk vooral zelf goed na over wat je in je tuin wilt uitstralen en hoe je je daarbij voelt.

6. Ga voor kwaliteit

Last but not least: kijk goed naar de prijs-kwaliteitverhouding. Dikwijls is het zo dat tuintafels die opvallend goedkoop zijn, snel kapot gaan. Dat is natuurlijk zonde want het is toch de bedoeling dat je een aantal jaren van je tuintafel kunt genieten. Kijk liever eens naar een tuintafel van SUNS. Deze tuintafels zien er niet alleen prachtig uit, maar kunnen ook tegen een stootje waardoor ze het hele jaar buiten kunnen blijven staan. Ga je voor een tafelblad in hout, durable top of gecoat glas? Alle tafelbladen zien er mooi uit en zijn gemakkelijk te onderhouden!

Je leest het: bij het kopen van een nieuwe tuintafel komt het een en ander kijken. Als je zomaar gaat rondkijken en de eerste de beste tafel koopt die je tegenkomt, is de kans groot dat je een miskoop doet. Daarom is het verstandig om goed voorbereid te zijn. Met deze zes tips vind jij de perfecte tuintafel die echt bij jou past en waar je jarenlang plezier van hebt!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook:

Met deze 6 tips krijg je een duurzame tuin

5 tips voor een vakantiegevoel in eigen tuin