Met deze 6 tips krijg je een duurzame tuin

Geplaatst door

Duurzame tuin – Het duurt nog even voordat de lente begint, maar ondertussen kan je alvast nadenken over wat je met je tuin wilt doen. Misschien is het een idee om te kiezen voor een duurzame tuin! Een groene tuin brengt veel voordelen met zich mee, zowel voor de natuur als voor jou. In dit artikel lees je wat een duurzame tuin is en hoe je je tuin precies duurzaam maakt. 

hoe krijg je een duurzame tuin

Wat is een duurzame tuin?

Voordat je weet hoe je een duurzame tuin maakt, is het wel zo handig om te weten wat dit precies is. Een duurzame tuin is een tuin met daarin planten, bloemen, dieren en/of insecten. Er wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen die lang mee kunnen gaan. Een ecologische tuin is milieuvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig. Het doel van een groene tuin is dat je de natuur z’n gang laat gaan. Het is dan ook een tuin waar je écht van kunt genieten en die niet iedere week een onderhoudsbeurt nodig heeft. Ook wordt er aandacht besteed aan verlichting op zonne-energie en dat brengt ons meteen naar het volgende!

tuin duurzaam maken

Tips voor een duurzame tuin

1. Verlichting op zonne-energie

Natuurlijk mag gezellige verlichting in de tuin niet ontbreken. Ledlampen zijn een milieuvriendelijke keuze en kunnen ook prima buiten gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een tuinhuis of overkapping. Maar als je écht wilt bijdragen aan duurzaamheid in de tuin, dan kies je het beste voor solar tuinverlichting.

Tuinverlichting op zonne-energie is de meest duurzame en gebruiksvriendelijke manier van buitenverlichting. De solar tuinlampen zijn voorzien van een ingebouwd zonne-paneel voor maximaal gebruik van duurzame zonne-energie. Overdag laadt de solar tuinlamp automatisch op door het zonlicht, om dan ’s avonds te schitteren met sfeervol led licht. Met een solar lichtsnoer of solar wandlamp creëer je meteen een warme, gezellige sfeer in je tuin of op je terras! 

Solar tuinverlichting is trouwens gemakkelijk te installeren. Er is geen gedoe met ingewikkelde bedrading of installaties. De solarlampen zijn makkelijk te plaatsen, zeer gebruiksvriendelijk en doen alles zelf na installatie. Het is immers de zon die voor de prachtige verlichting zorgt!

solar tuinverlichting

2. Goede bodembedekking

Hoe krijg je een duurzame tuin? Hoe maak je een groene tuin? Gebruik zo min mogelijk tegels en kies voor gras en bodembedekkers. Neem bij voorkeur bodembedekkende planten want deze gaan de breedte in en groeien niet omhoog. Zo heb je minder onderhoud én kunnen planten en dieren zich beter nestelen. Win-win! Welke planten zijn goede bodembedekkers? Voorbeelden van bodembedekkende planten zijn Vinca, Galium, Pachisandra, Ajuga, rolklaver, kruipende vlambloem en kruipende tijm. Mocht je hier zelf weinig kennis over hebben, dan kan je altijd advies vragen in tuincentra.

3. Een moestuin 

Hoe maak je een natuurlijke tuin? Het is zeer duurzaam om groenten en fruit te kweken in je eigen tuin. Zo worden er minder vervuilende stoffen uitgestoten omdat je groenten en fruit geen kilometers moeten afleggen. Het hoeft namelijk niet van de producent naar de winkel en van de winkel naar de consument te reizen. Een tweede voordeel van je eigen groenten en fruit kweken is dat het veel gezonder is. Je kunt zelf kiezen welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt waardoor je je eigen gezondheid meer in de hand hebt. Voor een moestuin hoef je trouwens geen grote tuin te hebben. Zelfs op een balkon kan je al een paar potten sla, tomaten en komkommers kweken.

moestuin beginnen

4. Composteren

Ook het composteren van je GFT-afval is een duurzame optie. Daar hoef je heus geen boer of boerin voor te zijn! Composteren komt er eigenlijk gewoon op neer dat je je afval laat rotten. Zo hoeft het niet vervoerd en verwerkt te worden en dat scheelt veel energie en uitstoot. En wat ook zeker een voordeel is: je kunt het eindproduct van de composthoop prima gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin! Het nadeel van een composthoop is dat deze flink kan stinken en dat je genoeg ruimte moet hebben in je tuin. 

5. Regenwater hergebruiken

In België en Nederland vallen er miljoenen tonnen regen uit de lucht. Hoe zonde is het dan om al dat regenwater zomaar in de grond te laten verdwijnen? Het is milieuvriendelijk om dit water op te vangen in een regenton en soms is het ook beter voor de begroeiing in je tuin. Sommige planten kunnen namelijk niet goed tegen het leidingwater. Tip: om algen te voorkomen, zet je de regenton het beste op een plek met veel schaduw. 

regenton

6. Duurzame materialen

Ten slotte kan je gebruikmaken van duurzame materialen in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan hagen als beschutting. Mocht je toch graag een houten schutting willen, dan kan je het beste gebruikmaken van houtsoorten die voorzien zijn van een FSC-keurmerk. Wanneer dit logo op het hout staat, mag je er zeker van zijn dat het hout is geproduceerd volgens strenge richtlijnen met betrekking tot het milieu. Wil je, naast het groen in de tuin, toch graag wat tegels leggen voor de bestrating? Kies dan voor tweedehands tegels in de tuin. 

Dit zijn een aantal tips voor een duurzame tuin. Uiteraard kan je nog veel meer doen om je tuin duurzaam te maken. Zo kan je een houten tuinhuis plaatsen om je duurzame tuinmateriaal in op te bergen. Daarnaast kan je een vijver voorzien voor vissen en kikkers, en een vogelhuisje ophangen met lekkers voor de vogeltjes. Of wat dacht je van kippen in de tuin? Er zijn tal van manieren om je steentje bij te dragen aan de natuur!

Veel liefs,
Vanessa xxx

Lees ook: Maak kennis met een nieuwe tuinplant: de Bloombux